Eșec istoric pentru CSU în Bavaria. Explicațiile din interior: cearta celor doi lideri ai partidului
CSU, partidul creștin-democrat aflat la putere în Bavaria neîntrerupt în ultimii 50 de ani, a suferit un eșec fără precedent, rămânând fără majoritate după alegerile de duminică. Relațiile tensionate dintre ministrul-președinte al regiunii și șeful partidului sunt una dintre cauzele pierderii votanților, scrie publicația franceză Le Point, preluată de Rador.
Cei doi duc un război surd de luni de zile în cadrul aceluiași partid. De o parte Horst Seehofer, 69 de ani, șeful partidului și ministru de interne în guvernul Merkel. Este reprezentantul intereselor Bavariei la Berlin. Și celălalt, Markus Söder, de 51 ani, ministru președinte al Bavariei. El domnește la München peste această regiune mitică, una din cele mai prospere din Germania. Două roluri complementare și doi oameni care, dacă totul s-ar fi desfășurat normal, ar fi trebuit să lucreze mână în mână pentru a asigura un nou triumf al partidului lor la alegerile de duminică.
Dușmănia dintre cei doi nu este nouă. Rivalitatea lor nu este un secret pentru nimeni. După pierderile suferite de CSU la alegerile federale anul trecut, Horst Seehofer este obligat să-și cedeze fotoliul de ministru-președinte al landului lui Markus Söder. El are impresia că a fost dat afară. Relația dintre cei doi nu a făcut decât să se deterioreze de atunci.
Astăzi, CSU este în cea mai proastă situație. Cutremurul care se pregătește de luni de zile ar urma să aibă loc duminică seara. Dacă e să credem sondajele, acest partid în situație de cvasi-monopol în regiune ar urma să piardă majoritatea absolută la care este abonat cu un mic intermezzo – între 2008 și 2013 – de la crearea partidului. Rămâne de văzut cine va fi răspunzător pentru această debandadă istorică. Cei doi baroni bavarezi se acuză unul pe altul.
Supralicitare
Horst Seehofer se străduie să amintească că alegerile regionale se decid pe chestiuni regionale. Markus Söder dimpotrivă, amintește sănătatea economiei regiunii sale, aflată în vârful noilor tehnologii și solid ancorată în tradițiile sale, bere și pantaloni scurți de piele. El estimează dimpotrivă că dacă CDU este slăbit, de vină este politica dusă la Berlin și în special atitudinea ministrului de interne. De când a intrat în guvern pe ușa din față, Horst Seehofer nu încetează să destabilizeze marea coaliție CDU/CSU/SPD, deja foarte fragilă.
Pentru a se asigura de loialitatea micii sale surori bavareze, Angela Merkel i-a cedat lui Horst Seehofer superportofoliul de la Interne, răspunzător, între altele, de problema migranților. O decizie care a fost dureroasă, a mărturisit cancelarul, de obicei foarte discretă. De atunci, Horst Seehofer nu încetează s-o atace: declarând că “islamul nu face parte din Germania”, în timp ce Angela Merkel susține contrariul, cerând o înăsprire sensibilă a politicii migratorii. Timp de săptămâni, “cearta privind azilul” face să se clatine GroKo. Social-democrații amenință de mai multe ori că vor părăsi guvernul. Angela Merkel este obligată să meargă să cerșească o soluție de compromis vecinilor săi europeni pentru a-l calma pe ministrul ei și a salva Uniunea CDU și CSU.
Dar Horst Seehofer nu renunță. El devine ținta presei liberale. Șefii secțiilor locale ale CSU arată nemulțumirea membrilor lor. Aceștia s-au săturat de acest ministru încăpățânat care aduce daune partidului lor. O mare majoritate a creștin-democraților dorește plecarea șefului lor. De altfel, strategia lui a lingușirii nu mai este eficientă. El, care speră să-i ralieze pe alegătorii seduși de populiștii din AfD, produce efectul invers. CSU se prăbușește în sondaje. În primăvară, mai putea spera la 40% din voturi. În ajunul alegerilor de duminică, se află abia la 33% din intențiile de vot. Un anumit număr de alegători catolici, pentru care a vota cu CSU era un automatism, încep dintr-o dată să voteze cu Verzii sau cu Liberalii. Linia dură adoptată de Seehofer în problema migranților este incompatibilă cu credința lor, spun ei.
Crucifixuri inutile
La Munchen, Markus Söder, care va suporta consecințele, este furios. Trebuie spus totuși că ministrul-președinte al Bavariei nu a stat inactiv în a readuce alegătorii seduși de extrema dreaptă. Pentru a aminti tradiția creștină a Bavariei, el face obligatorie atârnarea unui crucifix la vedere în holul de intrare al clădirilor publice din regiune declanșând o polemică națională. O strategie care, nici ea, nu a dat rezultate, se pare.
Ce se va întâmplă după alegeri: Markus Söder va profita de acest rezultat catastrofal anunțat pentru a grăbi plecarea lui Horst Seehofer la Berlin și din fruntea partidului? Horst Seehofer nu are intenția să se dea învins. “Avem amândoi o mare responsabilitate pentru regiunea noastră și pentru țara noastră”, susține Horst Seehofer care asigură că va fi reales șef al partidului în toamna 2019 și că mai are o sarcină de îndeplinit ca ministru de interne la Berlin. Afirmații care, se spune la Munchen, au darul de a-l scoate din țâțâni pe rivalul lui, Söder.
Traducere Rador: Gabriela Sîrbu
Foto: Horst Seehofer si Markus Soder (sursa: Michael Lucan)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu