G4Media.ro

Eșecul Bisericii Ortodoxe la referendum: mai multă smerenie nu strică

Eșecul Bisericii Ortodoxe la referendum: mai multă smerenie nu strică

Nici că se putea un context mai prost pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului decât eșecul dureros al Bisericii Ortodoxe Române la referendumul pentru redefinirea căsătoriei. Conducerea BOR a decontat la acest referendum toate ofurile adunate de români în ultimii 30 de ani: aroganța multora dintre înalții ierarhi în raport cu credincioșii, complicitatea cu politicienii, arghirofilia crescândă a unor preoți, ruperea de societate (vezi reacția deplasată la incendiul din Colectiv), desconsiderarea micilor comunități prin construirea de biserici în părculețele dintre blocuri.

Este un moment de cumpănă pentru o instituție care își are locul său cert în societate. Nimeni nu pune sub semnul întrebării importanța Bisericii Ortodoxe Române. Ce trebuie însă pus în discuție e modul în care e condusă, asemeni unei corporații tot mai atente la bilanțurile financiare și tot mai îndepărtată de oamenii pe care-i păstorește. Nu întâmplător Patriarhul Daniel e văzut de tot mai mulți ierarhi, dar și de observatori ai vieții spirituale, drept un desăvârșit CEO. Doar că rostul său e mai larg de-atât.

BOR a ratat după Revoluție câteva momente esențiale de împăcare cu trecutul. Și-a protejat cu încăpățânare turnătorii la Securitate, a refuzat sau a cedat cu greu proprietățile dobândite prin rapt de la alte biserici. A avut însă momente cu adevărat luminoase, sprijinind total și fără rest aderarea la UE și la NATO, în ciuda cântecului de sirenă al Rusiei surori.

Dar referendumul e momentul unui bilanț rece și, sper, al unui restart pentru BOR.

Eroarea majoră a Patriarhului a fost intrarea în siajul Coaliției pentru Familie, o organizație colectivă obscură, cu finanțare neclară și agendă complet diferită de cea a societății românești, ba chiar și de cea a Bisericii Ortodoxe. Sigur că Patriarhul a fost prins într-o capcană politică: dacă nu se ralia campaniei CpF, exista riscul ca vocile radicale din sânul bisericii să se revolte; dacă se ralia, se expunea riscului de a intra într-o temă îndepărtată de preocupările enoriașilor și într-un joc politic pe care nu îl controla. A ales al doilea risc, preferând populismul facil.

A doua eroare a fost acceptarea politizării masive. Nici nu se putea desfășura altfel acest referendum, și Patriarhul, obișnuit cu jocurile politice, o știa prea bine. Dar alipirea BOR de PSD (și PNL într-o măsură ceva mai mică) i-a afectat grav credibilitatea în rândul multor cetățeni.

Chiar și apelul de duminică după-amiază al Patriarhului a arătat slăbiciune și o doză de disperare. Tonul ultimativ a arătat un lider nesigur, panicat că pierde o luptă mare. Exact lucrul de care BOR, aflată în mijlocul unei dispute regionale dintre Patriarhul Moscovei şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, nu are nevoie.

Pentru a fi puternică, BOR trebuie însă să își accepte slăbiciunile și să le înfrunte.

Doar în ultimele zile am văzut câteva momente inacceptabile. Masa rotundă a politicienilor în biserica din Câmpina, predica lui Mihai Neamțu din strana bisericească, amenințările unor preoți la adresa enoriașilor care au boicotat referendumul – toate au arătat fața urâtă a instituției pe care o conduce Patriarhul Daniel. Complicitatea eternă cu politicienii arată tot mai rău în epoca internetului, când derapajele din biserici și mănăstiri sunt atât de ușor de descoperit.

Dar problemele sunt mult mai mari de-atât. Fuga continuă după bani a multor preoți și înalți ierarhi e sfidătoare. S-au banalizat știrile despre preoți care condiționează diferite servicii religioase, înalți ierarhi care folosesc mașini de lux, fețe bisericești care cauționează penalii aflați în pușcării sau dosarele de corupție ale Arhiepiscopului de Tomis, Teodosie. Să nu uităm și de scandalurile cu preoți implicați în cazuri de pedofilie și homosexualitate, care au ținut prima pagină în ultimii ani. Ele au știrbit și mai tare alonja morală a Bisericii fix în cazul referendumului centrat pe valorile familiei.

Ruperea de comunitate se vede și din râvna cu care sunt ridicate biserici în toate spațiile posibile. Nu contează să sunt părculețe de joacă pentru copiii, spații verzi dintre blocuri sau curțile spitalelor. Deseori biserica s-a luptat în instanță cu zeci de cetățeni care își doreau parcul lăsat în pace. Poate că puțină smerenie nu strică.

Nu discut aici despre tema referendumului, dacă e corectă sau ba. Dar mi se pare o mare eroare strategică din partea BOR să nu înțeleagă pulsul de la firul ierbii, faptul că – așa cum a spus-o Daniel David în analiza pentru Edupedu.ro – românilor le repugnă autoritatea și impunerea unei anumite atitudini, fie și din partea Bisericii. Absenteismul masiv de la referendum e un eșec clar pentru Biserica Ortodoxă.

Eșecul referendumului promovat puternic de BOR va deschide și discuția despre finanțarea din fonduri publice a Bisericii Ortodoxe. Deja se aud voci în spațiul public care spun că o instituție sancționată de propriii enoriași nu mai trebuie să primească atâția bani de la stat. E o breșă larg deschisă pe acest front și va trebui să discutăm despre acest subiect.

E momentul bilanțului pentru BOR. Nu cunosc detaliile procesului de reflecție internă, dar sunt convins că Biserica are înțelepciunea de a gestiona momentul. Două lucruri cred că putem cere noi, românii de rând: mai multă smerenie și mai multă atenție la societate, la schimbările profunde de mentalitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. BOREXIT !!!

  2. Diferenta dintre PSD si BOR e ca BOR se imbraca precum Cher.

    In rest sunt la fel de ticalosi.

    #taxatiBOR

  3. BOR este si va fi o unealta politica. Trebuie desfiintata ASAP !!!! BOREXIT !!!!

  4. Sa vedem noi cum n-o sa mai faca nunti si botezuri si n-o sa le mai faca slujbe biserica la cei 80% satanisti useristi care n-au votat… Abia astept!
    Poate n-ar fi rau sa se roage biserica si pt sufletul lui “iq 20”, care in 3 minute si-a scris singur 3 comentarii sub diverse nume si tare mi-e ca in curand isi curma suferinta tot mai aprigă…

    • kgb-ul sa te uneasca pe tine si åe robul morjan si sa fiti o familie fericita pana la adanci batraneti!

    • 80% useristi satanisti?!?
      Adica suntem majoritari? Uraaaaaa!!!

    • Esti penibil rau, mai penibil decat un satanist. Mata stie ca esti popalau si te oftici ca nu tio da decat sub nas nentu Draghici? Mars deaici.

    • Bă prostule, tu chiar crezi ca e vreo problema daca mai face biserica asta a voastra nunti si botezuri?casatoria se oficiaza la starea civila ,la fel si declararea nou noscutilor!
      N’ avem bre nevoie de biserca!
      Era sa uit: căcatule!

    • Băi Asistat, mujic mazac adus din stepa kalmîcă cu vagoanele de vite, mai împuţi mult aerul din Sankt Petersburg cu duhoarea ta de brânză nespălată? Cum te suportă controlorii tăi din FSB aşa murdar de balegă de yak? De-aia te refuză până şi otrepele de pe centura oraşului, care o iau la bot de la tirişti pe o votcă proastă, că-ţi pute viermişorul a gaură de bivoliţă? Tot vorbeşti de uns cu căcat pe faţă – aşa eşti tu uns, cu balegă de cămilă, să nu te fure duhurile rele? Dacă te speli, pun pariu că slăbeşti câteva kile şi-ţi găseşti şi haina din blană netăbăcită de oaie pe care ai pierdut-o în adolescenţă!

      PS: fmmasistat, fmmmorjan, fmm toţi idioţii ruşilor!

  5. Imi place ca a-nceput sa se spuna lucrurilor pe nume. Cel putin pe site-uri. Asteptam politicienii!

  6. BOR ar trebui in primul rand sa se reformeze moral, sa devina o organizatie privata non-profit axata pe aspecte sociale si artistice/patrimoniale-culturale (arhitectura, pictura, mestesuguri vechi, etc).

    BOR ar trebui sa inceteze sa patroneze (priveasca de sus) cetatenii acestei tari si sa inceapa sa-i trateze ca pe niste parteneri. BOR ar trebui sa realizeze ca nu mai traim ca acum 2000 de ani, iar schimbarea este mai mult decat prezenta propagandistica la televizor.

  7. O altă învățăminte, din acest articol, ar fi că trebuie să trecem la o altă religie, islamism, de exemplu. Exemple avem în Franța unde după ani de persecuție a creștinismului s-au trezit că francezii au trecut la islamism.

    Ar mai fi multe de spus dar …
    Puțină smerenie nu vi-ar strica !!!

  8. Parcursul BOR cu cel al PSD se aseamana izbitor. E la fel cu a incerca sa desenezi 2 linii dar la final se vede doar una.

  9. Cade un motiv de neprimire în Schengen. Spiritual, nu există învingători sau învinşi. Oricâtă zâzanie politică s-a iscat, Centenarul trebuie serbat cum se cuvine, iar Catedrala Mantuirii Neamului trebuie terminată, aşezând cu mândrie Capitala lângă Sofia (Catedrala Alexander Nevski), Patras (Catedrala Sf. Andrei), Belgrad (Catedrala Sf. Sava), Szeged (Catedrala Votiva), Budapesta (Szent István-bazilika), Esztergom (unde a fost arhiepiscop Nicolaus Olahus, – Primatial Basilica), Praga (Catedrala Sf. Vitus), Cracovia (Catedrala Sfanta Maria si Catedrala Wawelului)…

  10. Adevarul e ca o arghirofilesc popii mai ceva ca politicienii, zici ca sunt concurenti la nationala de furat pe rupte.

  11. Pentru o Biserice ce-și zice ”ortodoxă”, smerenia e foarte departe.

  12. O observatie – „cantecul de lebada al Rusiei surori” – probabil ce-ati vrut sa spuneti e „cantecul de sirena”. Cantecul de lebada este miticul cantec al lebedei inainte sa moara.

  13. Eșecul BOR la acest referendum este rezultatul unei crize morale profunde pe care o traversează această instituție. Nu vă faceți prea mari iluzii, BOR nu are nici mecanismele, nici capacitatea și nici exercițiul unui proces de relfecție. Vina va fi mereu a altora ( UE, boicotul, Dragnea, „incapacitatea” enoriașilor de a întelege subtilitatea unei întrebări simple …), iar biserica va îmbrățisa victimizarea și enclavizarea ( a se vedea declarația de aseară a pr Contantin Necula – vârful de lance al PR-ului soft al BOR). Faptul că majoritatea preoților au propagat pe internet și de la anvoane minciuni ( homosexualii vă vor lua copiii, se va legaliza zoofilia ca în alte țări occidentale, de mâine homosexualii se vor putea căsători în România, etc), că au exploatat fără nici un scrupul suferințele oamenilor ( fotografiile și filmele cu bătrâni suferinzi și abia putând să meargă târâti la secțiile de votare pentru a fi dați ca exemple) nu le pune nici o problemă de ordin moral sau etic.
    Vor continua ca și până acum, iar într-o zi când toate bisericile pe care le-au construit pe apucate vor fi goale nu vor intelege de ce, dar și atunci de vina va fi secularizarea.

    • Excelent!!! BORporatia Daniel seuristul acoperit si popimea hrapareata adiacenta, aia e biserica pesede de azi.
      I-a mers bine si cu legonarii, si cu stalinistii si cu ceausistii, ii merge bine si astazi, cu urmasii lui Stalin, care l-au ucis pe Ceausescu, fiindca intinase idealurile lui Marx, Engels si tovarasului Lenin, politica de rapt a lui Stalin. Un deviationist!
      Apropo, popa ala gay, pomenit in articol s-a spovedit unui preot catolic, n-a vrut un popa ortodox, ca nu era sigur, ca ala nu ciripeste mai departe si scuipa taina spovedaniei asa cum stie el, ca faceau ei in ceausism cu spovedaniile femeilor care avortau ilegal si cautau iertarea lui Dumnezeu. Ptiu!

  14. Va mai aduceți aminte atitudinea bisericii in 2015, după Colectiv? Distanta „regulamentara” pe care a păstrat-o? Imaginea aia de entitate superioara care nu se coboară la nivelul plebei decât rugata/implorată ?
    Ei bine, ieri a plătit pt gestul din 2015. Pt aparenta lipsa de compasiune și pt atitudinea distanta, total neinspirata, fata de părinții și rudele victimelor de la Colectiv, ieri a venit scadența…

  15. A ajuns Templul Domnului o pestera de tilhari??

  16. unele aspecte sunt valide, multi popi au luat-o razna, dar nu cred ca sunt cei la care va referiti dvs.. Reforma bisericii, ar insemna dupa dvs marginalizarea celor care inca mai fac lucrurile asa cum trebuie, si promovarea celor „modernisti”.

  17. multa ipocrizie, 30% din ce? din cei 18 milioane care nu sunt (3-3,5 milioane plecati in strainatate, cca 500.000 moldoveni care si-au luat cetatenie roman sa poate circula liberi prin Europa), deci probabil din 14 milioane. A doua problema, nu am vazut panouri publicitare de informare cu privire la referendum, spoturi TV cu 30 zile inainte – sa stie lumea ce vrea acest referendum si cand se organizeaza (insa cand se apropie alegerile ne sufoca mediatic cu campania electorala). Asta cu boicotarea, asa s-a intamplat si cu Base si ce ne-a adus bun? Boicotarea este doar o amanare a rezolvarii unei probleme. BOR, biserica – nu am semnat liste, nu am fost intr-o biserica in ultimii 2 ani dar am fost la acest referendum asa ca a pune totul pe unor habotnicil este o greseala, am prieteni in strainatate la 30-35 ani care au vrut sa voteze la Londra si cand au vazut cozile au lasat-o balta, a generaliza nu ne apropie ci ne indeparteaza de adevar.