Essen: Cum s-a transformat „rățușca cea urâtă” din Germania într-un model ecologic În Europa
Mulțumită unei abordări inovatoare, orașul german s-a transformat dintr-un deșert industrial într-unul dintre cele mai ecologice orașe din Europa, notează BBC Travel.
Situat în inima regiunii industriale Ruhr din vestul Germaniei, orașul Essen a petrecut o mare parte din ultimii 150 de ani în condiții de poluare, contaminat de mine murdare și fabrici care scuipau gaze și străbătut de cursuri de apă otrăvite. Într-un singur an, în anii 1960, un studiu a arătat că aproximativ 1,5 milioane de tone de praf toxic, cenușă și funingine au plouat peste locuitorii din Essen, împreună cu patru milioane de tone de dioxid de sulf. Dar o transformare remarcabilă a făcut ca Essen să devină unul dintre cele mai verzi orașe din Europa, în loc să fie rățușca cea mai urâtă a Germaniei.
„Dezvoltarea urbană ecologică a acționat ca o forță motrice în Essen în ultimul deceniu”, a explicat Simone Raskob, care a ajutat la supravegherea transformării orașului Essen printr-o combinație de așa-numite soluții „Blue Green”: „Albastru” pentru inițiativele axate pe apă și „Verde” pentru proiectele bazate pe teren. Această dublă abordare a contribuit la catapultarea orașului Essen pentru a fi declarat Capitala Verde Europeană pentru 2017.
Cel mai mediatizat proiect „verde” din Essen este transformarea complexului industrial Zollverein – cândva cea mai mare unitate de producție de cărbune și cocs din lume – din punctul negru al industriei, unde se degajă toxine, într-un parc ecologic inspirat, care a primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO. În interiorul fostei sale clădiri gigantice de spălare a cărbunelui, impresionantul Muzeu Ruhr îi încântă pe vizitatori cu expoziții despre istoria și transformarea sitului între vechile utilaje impunătoare. La o scurtă plimbare de aici, Muzeul Red Dot Design prezintă exemple de design global inovator într-o fostă clădire de cazane recondiționată de renumitul arhitect Norman Foster.
De la încetarea exploatării miniere de la Zollverein și din regiunea înconjurătoare, la sfârșitul anilor 1980, pădurea s-a răspândit pe acest vast sit, iar întinderile sale de poteci adăpostesc acum peste 800 de specii de animale și plante. „Și haldele de zgură sunt atât de mișto acum!”, a adăugat Florian Hecker, un expert ecologist din cadrul consiliului municipal din Essen. „Aveți piste de bicicletă pe ele, concerte și artă pe ele”. Între timp, o altă groapă de zgură din Zollverein oferă acum o pistă de schi de iarnă înaltă de 60 de metri, precum și un patinoar.
„Zollverein este un model pentru transformarea structurală nu doar în Essen, ci în întreaga regiune Ruhr”, a declarat Hanna Lohmann, ofițer de presă al Fundației Zollverein. „Arată în mod viu că totul este posibil – trecând de la exploatarea cărbunelui la protecția climei și cultură.”
Cu toate acestea, Essen nu se culcă pe laurii săi verzi și continuă să adauge inițiative ecologice. O „super-autostradă” de ciclism de 100 km (supranumită Ruhr RS1 și, mai pe înțelesul tuturor, „Ruta 66 pentru bicicliști”) prinde încet contur pe vechile căi ferate industriale. De când a fost finalizată prima etapă de 6 km a autostrăzii, în 2015, care leagă Essen și Mulheim an der Ruhr, se estimează că aceasta a redus deja emisiile de dioxid de carbon cu 16.600 de tone pe an. Când va fi finalizată, în 2030, va lega orașele Hamm și Duisburg cu o serie de trasee care traversează regiunea mai largă Metropole Ruhr.
Printre numeroasele transformări „albastre” ale orașului se numără crearea de lacuri și iazuri prin colectarea apei de ploaie. Lacul din Parcul Krupp este alimentat de apa de ploaie care curge prin țevi de pe acoperișul unei clădiri a gigantului siderurgic și ingineresc ThyssenKrupp AG din apropiere, în timp ce lacul Niederfeldsee trage apa de pe acoperișurile din jur pentru a înveseli o altă fostă zonă industrială. De asemenea, iazurile de apă de ploaie cu rațe încadrează locuințele studențești din noul parc universitar din Essen.
De la o rușine germană la un oraș verde mândru, abordarea „verde și albastră” a orașului Essen nu este doar în beneficiul pasionaților de activități în aer liber și al mediului înconjurător, ci oferă și un exemplu strălucit despre cum alte orașe pot privi spre trecutul lor industrial pentru a îmbrățișa un viitor mai curat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank