Este aceasta vara turiștilor fără bun simț? Și de ce e bine că aflăm din ce în ce mai des de vandalizări sau comportamente necorespunzătoare
De la vandalizarea siturilor antice până la lipsa de respect față de cultura locală, suntem din ce în ce mai conștienți de comportamentul necorespunzător al călătorilor – iar acest lucru ar putea fi, în cele din urmă, un lucru bun, se arată într-o analiză semnată în BBC de Larry Bleiberg, fostul președinte al Societății Scriitorilor Americani de Turism.
În această vară, fiecare zi pare să aducă un nou titlu de primă pagină despre turiști din întreaga lume care se comportă urât.
Săptămâna trecută, a fost vorba despre doi americani beți care s-au strecurat într-o secțiune închisă a Turnului Eiffel și au dormit în timpul unei beții deasupra Parisului. Săptămâna precedentă, o franțuzoaică a fost arestată pentru că a sculptat o inimă și inițialele sale pe emblematicul Turn înclinat din Pisa, în Italia. Luna trecută, un adolescent canadian a distrus un templu japonez vechi de 1.200 de ani, imediat după ce un bărbat din Bristol a gravat două nume pe Colosseumul din Roma și a declarat autorităților că nu știa de vârsta arenei. Și cine ar putea să uite turistul german care a venit la un spectacol într-un templu sacru din Bali și s-a dezbrăcat – după ce, în prealabil, a rămas fără bilet la mai multe hoteluri locale?
Se pare că întreaga lume a uitat cum să se comporte în casele altora. Dar, deși acest lucru poate părea a fi vara turiștilor răi, ar putea reprezenta doar un adevăr destul de inconfortabil: de când oamenii călătoresc, noi ne comportăm greșit.
De la Pompei la piramidele egiptene, unele dintre cele mai faimoase minuni create de om sunt marcate cu graffiti vechi de milenii, gravate pe pereții lor de către vizitatorii din vechime. Nu este un secret că mulți dintre cei mai „mari” călători ai lumii – precum Cristofor Columb și Hernan Cortes – s-au numărat printre cei mai răi. Potrivit lui Lauren A. Siegel, profesor de turism și evenimente la Universitatea Greenwich din Londra, încă din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, era obișnuit ca nobilii britanici care făceau Marele Tur al Europei să denigreze și să nu țină cont de oamenii și locurile pe care le vizitau.
Ceea ce este diferit în această vară este că auzim din ce în ce mai des despre călătorii răi – și, în cele din urmă, acest lucru ar putea fi un lucru bun. Cu fiecare nou raport despre un comportament jalnic, lipsit de ton sau pur și simplu lipsit de respect, indignarea noastră colectivă pare să crească, conducând la ceea ce ar putea fi doar un moment de cumpănă pentru turiștii răi.
Analiza completă pe BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii