
Este adevărat că dușul zilnic este dăunător pentru piele? Ce spune un studiu recent
Timpul în care stați în apă are vreo importanță? Și cum rămâne cu temperatura? „Dacă m-ați fi întrebat acum câteva luni, răspunsul meu ar fi putut fi diferit”, spune dr. Rosalind Simpson, medic dermatolog la Universitatea din Nottingham, scrie The Guardian.
Istoric, spune ea, spălarea zilnică era considerată problematică. Se credea că ar putea altera microbiomul pielii, eliminând uleiurile protectoare naturale și bacteriile benefice. Oamenii se temeau, de asemenea, că ar putea usca pielea, provocând fisuri care permit bacteriilor și alergenilor să pătrundă, ceea ce ar putea duce la infecții și declanșarea unor afecțiuni precum eczema și psoriazisul.
„Dar departamentul nostru a finalizat recent un studiu privind îmbăierea la pacienții cu eczemă, iar rezultatele sunt surprinzătoare”, spune ea.
Procesul a implicat 438 de pacienți cu eczemă împărțiți în două grupuri: unul căruia i s-a cerut să facă baie sau duș de șase sau mai multe ori pe săptămână; celălalt doar o dată sau de două ori pe săptămână.
„Te-ai aștepta ca îmbăierea zilnică să usuce mai mult pielea și să agraveze simptomele eczemei, dar nu a fost așa”, spune Simpson. „Studiul nu a constatat nicio diferență în ceea ce privește simptomele între cei care au făcut baie zilnic și cei care au făcut baie mai rar.” Concluzia ei? Frecvența spălării nu se corelează cu creșterea uscăciunii pielii – și ea crede că acest lucru este valabil indiferent dacă avem eczemă sau nu.
Totuși, tipul de duș pe care îl faceți ar putea crește iritarea, adaugă Simpson. „Cu cât stați mai mult în apă, cu atât mai mult vă poate usca pielea, indiferent de frecvență. Dușurile mai scurte și mai reci sunt mai bune”. Ea spune că gelurile de duș, săpunurile și produsele de bărbierit pe care le alegem pot face și ele diferența. Ingrediente precum metilizotiazolinona, metilclorozotiazolinona, sulfații și parabenii pot provoca reacții la unele persoane.
„Cel mai bine este să alegeți produse cu cât mai puține ingrediente posibil, evitând parfumurile excesive și conservanții”, spune Simpson. Dacă vă confruntați cu iritații, ea sugerează să folosiți o cremă emolientă, în loc de săpunul standard, pentru a vă spăla.
În general, spune ea, cea mai bună rutină de duș este cea care vă face să vă simțiți bine. „Faceți ceea ce se potrivește pielii dumneavoastră – fiecare va fi diferit.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank