Este adevărat că racheta Oreșnik nu poate fi interceptată, așa cum susține Vladimir Putin?
În conferința de presă de peste patru ore și jumătate de joi, președintele rus Vladimir Putin a lăudat în mod repetat racheta balistică Oreșnik, spunând că Occidentul nu are cum să contracareze puterea acesteia și că nimeni nu are șanse să o doboare, scrie BBC.
„Să facem un experiment de înaltă tehnologie, un duel: să adune toate sistemele [europene și americane] de apărare aeriană și antirachetă, să aleagă o țintă, de exemplu Kievul, iar noi o vom lovi cu Oreșnik și să vedem ce se întâmplă”, a declarat Putin.
Observatorul militar al BBC Russian Service, Pavel Aksionov, explică dacă Oreșnik este într-adevăr imposibil de interceptat.
Problema cu rachetele balistice cu rază medie și mai scurtă de acțiune este că acestea sunt într-adevăr foarte greu de interceptat. Timpul de zbor al acestor rachete este scurt. În același timp, focoasele din partea finală a etapei cad la sol aproape vertical și la o viteză foarte mare, de multe ori mai mare decât viteza sunetului.
Cu toate acestea, pentru a combate astfel de rachete balistice, există sisteme speciale de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune – acestea interceptează țintele la o altitudine de peste o sută de kilometri, în secțiunea de mijloc a traiectoriei, când rachetele zboară practic în spațiu.
Vladimir Putin a menționat astfel de sisteme în discursul său. El a vorbit despre sistemele americane de apărare aeriană Aegis Ashore din Polonia și România, precum și despre sistemul de rachete antiaeriene THAAD.
Putin a declarat că raza de acțiune de 1.000 de kilometri a rachetelor SM-3 Aegis nu ar fi suficientă pentru a intercepta rachetele balistice rusești, deoarece acestea pot fi lansate de la o distanță mai mare.
Iar caracteristicile THAAD, după cum a spus Putin, sunt chiar mai rele decât cele ale sistemului rusesc S-400. Potrivit acestuia, acesta este motivul pentru care, de asemenea, nu poate fi utilizat pentru interceptarea rachetelor balistice.
Cu toate acestea, atât acest sistem de apărare aeriană, cât și sistemul Aegis au fost create pentru interceptarea la mare altitudine a rachetelor balistice în cel mai înalt punct al traiectoriei lor de zbor, iar altitudinea de interceptare a noilor modificări ale rachetelor SM-3 depășește o mie de kilometri.
Iar Putin în discursul său a vorbit doar despre partea inițială a zborului Oreșnik – imediat după decolare. De ce nu a menționat posibilitatea de interceptare la mare altitudine nu este necunoscut.
În același timp, comparația cu S-400 a fost incorectă: altitudinea de interceptare a rachetelor THAAD depășește 100 de kilometri, în timp ce altitudinea maximă de interceptare a rachetelor cu rază lungă 9M96E2 ale S-400 este de 30 de kilometri. Acest lucru este normal, deoarece S-400 este un sistem universal, spre deosebire de THAAD, care a fost dezvoltat pentru interceptarea la mare altitudine. Potrivit presei ruse, pentru S-400 a fost creată o rachetă cu rază super-lungă de acțiune cu un „plafon” de 185 de kilometri, dar nu se știe nimic despre producția sa în serie.
În orice caz, Ucraina nu are sistemul de apărare aeriană THAAD, deși l-a solicitat în decembrie 2023.
Prin urmare, este într-adevăr foarte dificil pentru forțele armate ucrainene să intercepteze Oreșnik.
Pericolul acestui complex pentru securitatea europeană este că apariția sa va provoca probabil o cursă a înarmărilor pentru rachete cu rază intermediară și mai scurtă – ca răspuns la apariția sa, Europa va dezvolta cel mai probabil rachete similare care vor asigura descurajarea.
O astfel de descurajare este mai periculoasă decât descurajarea strategică, deoarece fiecare parte se va teme că nu va avea timp să răspundă la lansarea de rachete de către un inamic potențial.
O astfel de nervozitate este plină de erori în luarea deciziilor și acesta este tocmai motivul pentru care URSS și SUA au încheiat Tratatul INF la momentul respectiv.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii