Este Amazonul mai lung decât Nilul? O expediție speră să găsească răspunsul la vechea dezbatere
Care este cel mai lung fluviu din lume? Nilul sau Amazonul? O expediție internațională va încerca să răspundă la această întrebare veche de zeci de ani, parcurgând cu canoea peste 6.000 km din fluviul sud-american, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Folosind trei bărci acționate cu pedale și alimentate cu energie solară, expediția „Râul Amazon: de la gheață la mare” intenționează să pornească din Anzii peruani în aprilie și să ajungă la Oceanul Atlantic șase luni mai târziu, după ce va traversa Columbia și Brazilia.
„Obiectivul principal este de a cartografia fluviul și de a documenta biodiversitatea sa” în scopuri științifice, a declarat pentru AFP exploratorul brazilian Yuri Sanada, care coordonează proiectul, adăugând că va fi realizat și un documentar.
Până în prezent, doar o duzină de persoane s-au aventurat cu caiacul de la un capăt la altul al Amazonului, dar nimeni nu a făcut-o vreodată cu astfel de obiective, subliniază cel care conduce, de asemenea, compania de producție audiovizuală Aventuras Produções împreună cu soția sa Vera Sanada.
Aflat în inima celei mai mari păduri tropicale din lume, Amazonul este recunoscut de mult timp ca fiind cel mai puternic râu din lume, cu un debit mult mai mare decât cel al Nilului, Yangtze și Mississippi la un loc.
Dar există o dispută veche de zeci de ani cu privire care fluviu este mai lung, nu în ultimul rând pentru că nu există un consens cu privire la locul unde începe și unde se termină Amazonul.
Cartea Recordurilor Guinness acordă primul loc Nilului. Dar „întrebarea care este cel mai lung este mai mult o chestiune de definiție decât o simplă măsurătoare”, adaugă site-ul.
Potrivit Enciclopediei Britannica, fluviul sud-american are o lungime de aproximativ 6.400 km, de la izvorul său atribuit râului Apurimac, în sudul Peru, față de 6.650 km pentru Nil.
Anaconde, caimani și jaguari
Cu toate acestea, în 2014, neurologul și exploratorul american James Contos a elaborat o teorie potrivit căreia Amazonul ar putea reveni la izvoarele unui alt râu, Mantaro, situat mai la nord. Dacă expediția ia în considerare acest punct și o „gură mai sudică” a deltei, acest lucru s-ar putea „traduce printr-o lungime mai mare a Amazonului”, a declarat el pentru AFP.
Expediția va parcurge cele două râuri în același timp: un grup – condus de James Contos – va coborî cu pluta pe Mantaro, în timp ce un altul va parcurge malurile Apurimacului pe cal, în compania exploratorului francez Céline Cousteau, nepoata legendarului oceanograf Jacques Cousteau.
La confluența celor două cursuri de apă, Yuri Sanada și alți doi exploratori se vor îmbarca în cea mai lungă etapă a călătoriei, la bordul unor canoe individuale dotate cu senzori pentru a face „măsurători mult mai precise”, explică brazilianul.
Expediția, care este susținută de organizații internaționale precum The Explorers Club și Harvard Digital Library, va fi însoțită pe anumite secțiuni de o barcă de sprijin, care va servi drept bază pentru activități audiovizuale și științifice.
Anaconde, caimani, jaguari… niciunul dintre animalele de pe traseu nu îl sperie pe Yuri Sanada. „Ceea ce mă sperie cel mai mult sunt traficanții și minerii ilegali”, mărturisește el, explicând că canoele vor fi dotate cu cabine antiglonț. De asemenea, expediția negociază cu autoritățile posibilitatea unei escorte înarmate pe tronsoanele cele mai periculoase.
Dacă va avea succes, experimentul ar putea fi reprodus pe Nil, spune Yuri Sanada, deși este conștient că este posibil ca această controversă să nu fie niciodată rezolvată. Interesul stârnit de această „cursă” contribuie la atragerea atenției asupra bogățiilor naturale ale Braziliei și asupra necesității de a conserva planeta, susține el.
„Amazonul se află (parțial) în Brazilia, dar consecințele distrugerii sale și datoria de a-l conserva aparțin tuturor”, spune coordonatorul proiectului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu