Este Barbie un film bun sau slab? Ce spun criticii și recenziile despre cel mai bine vândut film regizat de o femeie
Barbie a provocat un val de controverse în rândul publicațiilor și criticilor de film, dar și al societății, în întreaga lume, scindând opinia publică la întrebarea: Este un film bun sau prost? Pe deoparte, unii critici și recenzii arată că filmul realizat de Greta Gerwig este îndreptat împotriva bărbaților, fiind ”o reclamă de două ore la păpușa Barbie”, în timp ce alții îl consideră o ”aventură feroce care te face să râzi și să plângi, chiar dacă ești din plastic”.
“Este un film profund anti-bărbați, o extensie a feminismului TikTok care prezintă orice formă de masculinitate ca fiind toxică și prădătoare și încadrează eliberarea femeilor nu ca o mișcare bazată pe realizarea egalității între sexe, ci ca un vehicul de răzbunare culturală menit să scoată bărbații din poveste cu totul”, spune Sarah Vine pentru DailyMail.
The Guardian consideră că acest film este “probabil o reclamă uriașă de două ore pentru un produs”, păpușa Barbie. Filmul este ”o nostalgie ușor ironizată și cu o atmosferă de sărbătorire a unei jucării care există și acum”, conform recenziei publicate de britanici.
La polul opus, Robbie Collin de la The Telegraph a avut o reacție pozitivă, acordând filmului patru stele și descriindu-l drept „profund bizar, alunecos din punct de vedere conceptual și adesea hilar”, transmite BBC.
- „Este o plăcere neașteptată să raportez că filmul Gretei Gerwig – deși în esență este încă o aventură comică de vară despre linia de jucării Barbie – este departe de a fi doar încercarea stângace de a mai face niște bani, de care ne temeam mulți dintre noi”, a declarat Collin.
Regizoarea filmului a fost lăudată și de Devan Coggan (Entertainment Weekly), care a spus: „Nu vă îndoiți niciodată de Gerwig. A creat o aventură feroce, amuzantă și profund feministă care te provoacă să râzi și să plângi, chiar dacă ești din plastic”.
În continuare, alte opinii:
- ”Acesta este un film care recunoaște proporțiile fizice nerealiste ale lui Barbie și tipurile de probleme corporale foarte reale pe care acestea le pot provoca în rândul femeilor tinere, în timp ce este celebrat rolul ei de icon feminist”, scrie site-ul rogerbert.com.
- ”Barbie iese din start cu o inventivitate și o energie pe care filmul poate inevitabil nu le poate susține. În mijlocul întregii agitații care a făcut ca lansarea sa să fie o ocazie tot mai rară de a merge la cinema, filmul regizoarei Greta Gerwig se dovedește o încercare admirabil de ambițioasă de a reflecta asupra locului pe care îl ocupă Barbie în secolul XXI – mai puțin decât ar putea fi, dar destul de aproape de a fi ceea ce ar trebui să fie”, conform CNN.
- Alison Willmore scrie că ”nu este o mustrare a feminismului corporatist, ci mai degrabă o actualizare”, observând ”o dungă defensivă în „Barbie”, ca și cum ar încerca să anticipeze și să recunoască orice critică adusă filmului înainte de a fi făcută”, relatează New York Times.
- ”Prinse între feminism și misoginism, femeile trebuie acum să fie bogate, slabe, eliberate și veșnic recunoscătoare fără să transpire vreodată – pentru că atunci când Barbie le-a promis fetițelor că „femeile pot fi orice”, aceste cuvinte au fost răstălmăcite pentru a însemna că „femeile ar trebui să fie totul”. Filmul lui Gerwig începe cu o șmecherie genială față de publicul său: narațiunea de deschidere a lui Helen Mirren este o autocompătimire, un pic de PR conservat despre moștenirea „girl power” a lui Barbie, care devine din ce în ce mai ironică. Mulțumită lui Barbie, toate problemele feminismului și ale drepturilor egale au fost rezolvate”, scrie The Independent.
- ”Barbie este o realizare impresionantă ca film și este mult mai amuzant decât orice comedie de studio de care îmi amintesc în istoria recentă. Există glume perfecte despre orice. Probabil că Barbie nu este pentru copiii foarte mici, deși spectacolul i-ar putea face să se implice, dar adolescenții vor găsi ceva care să le placă”, scrie vox.com.
Barbie, criticat vehement și retras din mai multe state din lumea arabă, din cauza ”homosexualității”, ”devianțelor occidentale” și ”respingerea tutelei paterne”
Prezentat deja în Algeria timp de trei săptămâni, filmul Gretei Gerwig a fost „retras discret” din cinematografe, după cum a relatat TSA. Cu toate acestea, niciun comunicat oficial nu a fost emis pentru a anunța această cenzură care survine în urma unei controverse în lumea arabă, filmul fiind acuzat de unele surse oficiale citate de presa din Algeria de „promovarea homosexualității”, relatează Le Parisien.
Regizoarea algeriană Sofia Djama s-a arătat indignată de retragerea filmului, acuzând țara sa că „cedează în fața vocilor populismului, bigotismului, fundamentalismului și revoluționarilor”.
Nici în Liban, filmul, care trebuia să fie difuzat începând cu 31 august, nu va fi lansat. Ministrul libanez al culturii, Mohammad Mourtada, are, de asemenea, o părere negativă despre „Barbie”.
Într-un comunicat de presă din 9 august, acesta a acuzat filmul că „promovează homosexualitatea și schimbarea de sex, susține respingerea tutelei paterne, subminează și ridiculizează rolul mamei și pune la îndoială necesitatea căsătoriei și a formării unei familii”, mai arată Le Parisien.
De câteva săptămâni, țara reputată ca fiind una dintre cele mai liberale din Orientul Mijlociu se confruntă cu o campanie violentă anti-LGBT+ condusă de Hezbollah. În iulie, liderul partidului pro-iranian Hassan Nasrallah a mers chiar până la a afirma că, potrivit legii islamice, orice homosexual „ar trebui ucis”, transmite publicația franceză.
Același lucru este valabil și pentru Kuweit. Săptămâna trecută, monarhia din Golful Persic a anunțat, prin intermediul comisiei sale de cenzură a filmelor, că interzice difuzarea filmelor „Barbie” și a filmului australian de groază „Talk To Me”. Potrivit agenției de presă kuweitiene Kuna, „comitetul a constatat că cele două filme promovează idei și opinii străine societății kuweitiene și ordinii publice”. Președintele comisiei de cenzură, Lafi Subaïei, a declarat că „autoritățile au cerut eliminarea anumitor scene obscene care încurajează un comportament inacceptabil”.
Greta Gerwig a intrat în istorie, deoarece Barbie a înregistrat un weekend de lansare cu încasări de 377 de milioane de dolari în întreaga lume, devenind cel mai bun start pentru un film regizat de o femeie, informează News.ro citată de G4Media.
În box office-ul nord-american – SUA şi Canada – „Barbie” a ocupat primul loc cu încasări uriaşe de 155 de milioane de dolari din 4.243 de locaţii, depăşind filmul „The Super Mario Bros Movie” şi toate filmele Marvel lansate în acest an, devenind astfel cea mai bună lansare a anului.
Actriţa Margot Robbie, „Barbie”, urmează să câştige aproximativ 50 de milioane de dolari din salariu şi bonusuri de box office, scrie Variety, citată de News.ro.
Regizoarea şi co-scenarista filmului „Barbie”, Greta Gerwig, va primi, de asemenea, probabil bonusuri datorită succesului uriaş al filmului. „Barbie” a obţinut încasări uluitoare de 526,3 milioane de dolari în box office-ul intern de la lansarea sa, în urmă cu o lună, precum şi 657,6 milioane de dolari în box office-ul internaţional. Asta înseamnă 1,18 miliarde de dolari la nivel global – iar această cifră ar trebui să continue să crească, având în vedere că „Barbie” este încă în fruntea clasamentelor de box office.
Filmul este acum a doua lansare cu cele mai mari încasări din istoria Warner Bros. după „Harry Potter şi Talismanele Morţii – Partea 2”. Este, de asemenea, filmul cu cele mai mari încasări realizate vreodată de o femeie regizor, depăşind deţinătorul precedent al recordului, „Frozen II”, care a fost regizat în colaborare cu Jennifer Lee.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii