Este Cătălin Drulă soluția pentru USR?
USR și-a ales, duminică, un lider după o lungă perioadă de frământări interne generate de abandonarea partidului de către Dacian Cioloș la patru luni după instalarea lui în funcția de președinte. Pentru Cătălin Drulă au votat 71%, ceva mai mult decât a luat Dan Barna în 2019, 65%. Cu acest scor, Drulă și-a asigurat legitimitatea internă. Grupările din partid i-au recunoscut victoria.
”Suntem o singură echipă de astăzi, echipa USR. Nu mai avem timp de vedetisme şi de politică imatură”, a declarat noul președinte USR. Ca un făcut, fostul său adversar, Octavian Berceanu, a dat printre primii un exemplu destul de straniu de maturitate, salutând foarte original victoria lui Drulă într-o postare pe Facebook.
Este Cătălin Drulă (41 de ani) liderul de care partidul are nevoie acum, în opoziție, unde USR băltește undeva la 10%? Are calitățile, experiența, capacitatea de negociere și priceperea politică pentru a recupera procentele pierdute, culmea, în opoziție, după plecarea din guvern?
Drulă a dovedit deja o serie de calități incontestabile, dar și goluri în CV-ul de politician ajuns lider cam peste noapte. L-am întâlnit prima data în stradă, cred că s-a întâmplat în timpul protestelor din 2012. Era pe atunci doar un tânăr informatician implicat civic și cu opinii politice ferme. Pasionat de trenuri, autostrăzi și transporturi, a fondat una dintre cele mai respectabile ONG-uri din domeniu (Asociația Pro Infrastructura).
Deși meseria sa este de inginer de calculatoare, cu această expertiză recunoscută îl găsim câțiva ani mai târziu consilier al premierului Dacian Cioloș (2015) pe probleme de infrastructură. Ajunge deputat în 2016 pe listele USR, iar după patru ani de opoziție partidul reușește să ajungă la guvernare.
Face saltul în guvern în poziția de ministru al transporturilor în decembrie 2020, unde se remarcă prin decizii și luări de poziție curajoase. Episodul evacuării sindicalistului Rădoi din afacerile de la Metrou le-a amintit unora de stilul lui Traian Băsescu. O bună recomandare i-au făcut protagoniștii unei afaceri de corupție, care spun despre Drulă că ”nu e om, ci câine” și că ”nu te poți înțelege cu el.” Pentru un om politic e un compliment.
Pierde poziția de ministru în septembrie 2021, odată cu evacuarea / plecarea USR din guvernarea alături de liberali.
Cel care a făcut apel deunăzi la maturitate a dat el însuși exemplu de comportament politic imatur atunci când, din poziția de ministru, l-a numit pe șeful său direct, premierul de atunci Florin Cîțu, ”zombie politic”. Pe fond, a avut dreptate. Dar, la momentul respectiv, a adâncit o criză care în final a dus la ruptură. A meritat răbufnirea emoțională?
Din CV-ul său lipsește testul votului direct, nu pe liste de partid, la fel ca în cazul altor lideri de dinaintea lui sau chiar din alte partide. Tânărul Drulă face politică de doar șapte ani. Nu știm cum se raportează la el alegătorii din stradă, nu cei din partid. L-ar vota sau nu în vreo funcție prin vot direct?
Nu l-am văzut pe Drulă în stradă, nu știm cum interacționează cu oamenii, dacă face priză sau nu. Vorbește bine, dar e greu de spus dacă din punct de vedere politic convinge că are experiența, maturitatea și anvergura pentru a-i lăsa țara pe mână. Cum răspunde noul lider USR la întrebarea dacă ar intra la guvernare alături de liberali în cazul în care se rupe coaliția PNL – PSD?
”Nu vom accepta și asta le spun foarte clar și celor din PNL, dacă-și fac vise că se pot juca așa între PSD și USR, nu vom accepta o guvernare în care să nu avem premierul”, a răspuns Drulă. Nu e cam mult, totuși, de la înălțimea celor 10%, să pretinzi nici mai mult nici mai puțin decât funcția de prim-ministru? Nu cumva s-a aruncat din nou fără să rumege prea mult ce spune?
Momentul ruperii coaliției, dacă acest lucru se va întâmpla, va fi un alt test important. Cred că răspunsul corect ar fi trebuit să sune puțin altfel din gura unui politician matur: depinde în ce situație este țara în acel moment, cât de gravă este criza politică și dacă un astfel de compromis este necesar. Aceasta ar trebui să fie singura condiție a intrării la guvernare, nu dacă domnului Drulă i se face onoarea de a fi sau nu prim-ministru. Ar fi încă un salt cu prăjina peste multe etape din politică.
Am mai spus-o și cu alte ocazii. Nu cred foarte tare în lideri cărora doar partidul le spune lideri, fără să fi trecut prin botezul de foc al votului direct. Sigur, există excepții, dar regula este că talentul și valoarea politică se măsoară, până la urmă, la urne, în capacitatea de a convinge alegătorii adevărați.
Noul președinte USR va trebui să facă opoziție într-un mediu complet ostil: boicotat de o bună parte a presei, cumpărată de PNL și PSD. Primarii săi, atâția câți sunt, vor fi în continuare sabotați metodic de guvern, supuși unor presiuni infernale, tăiați de la finanțări (vezi cazul Fritz de la Timișoara). Or, fără extinderea bazinului electoral și întărirea filialelor, USR riscă să rămână un partid de nișă, un mic ONG plin de bune intenții, dar fără politicieni veritabili în el.
În fine, este de așteptat ca Drulă să fie ales de Congres candidatul USR la prezidențiale dacă va reuși să ridice partidul în sondaje. Foarte probabil că PNL și PSD vor face totul ca USR să nu mai ia nici o primărie relevantă și să rateze intrarea în Parlament. Pentru asta vor umfla Reper-ul lui Cioloș și chiar AUR-ul lui Simion, dacă este nevoie. Dacă nu va ajunge candidat la prezidențiale, cariera de lider a lui Cătălin Drulă se va încheia înainte să înceapă cu adevărat.
Lui Dan Barna nu-i rămâne decât să aștepte încă un an și ceva pentru a afla dacă se mai întoarce la vârf.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
142 comentarii