G4Media.ro

Este Cipru noul Incirlik? Îngrijorare în presa turcă cu privire la achiziţia…

Sursa Foto: Jack Guez / AFP

Este Cipru noul Incirlik? Îngrijorare în presa turcă cu privire la achiziţia sistemului Iron Dome de către Nicosia

Temerea Turciei că ar putea intra într-o perioadă de izolare strategică în estul Mediteranei este reflectată aproape zilnic în articolele de presă şi în relatările TV., potrivit Rador Radio România.

Strategia americană în Marea Mediterană își retrasează coordonatele, iar Ciprul devine noua verigă de legătură într-un coridor geopolitic care provoacă agitaţie la Ankara. Site-ul turc Journal.Ist descrie o imagine îngrijorătoare pentru Turcia, punând întrebarea: „Este Cipru noul Incirlik?”. 

Într-un videoclip pe care l-a postat, site-ul analizează de ce Ciprul devine un punct de referință pentru SUA: „Dacă vrei să controlezi accesul spre și de la Canalul Suez din Marea Mediterană, trebuie să ai o prezență militară în Cipru”. „În prezent, SUA au deschis baza de la Alexandroupolis, știm despre baza din Qatar. Știm despre baza din Bahrain. Știm despre cele din Arabia Saudită. Încearcă să deschidă și una în nordul Irakului”. 

Proximitatea noii baze de la Mari, din Cipru, de baza Incirlik este un factor decisiv. După cum se arată în videoclip, „distanța dintre Incirlik și baza din Cipru, care permite SUA să controleze Orientul Mijlociu, este de aproximativ 150 de kilometri, adică la o aruncătură de băţ”.

„Pentru aceste facilități”, continuă Journal.Ist, „SUA obișnuiau să folosească bazele britanice din sudul Ciprului, Akrotiri și Dekelia, ca bază proprie. Însă după facilităţile militare de la Alexandroupoli, de la baza Souda din Creta, de la Volos, de la Litochoro și de la Larissa din Grecia în ultimii ani, au creat acum un coridor de baze în Marea Mediterană, incluzând şi Cipru”. Site-ul turc subliniază că baza Akrotiri este un simbol al schimbării strategiei americane în Mediterana de Est în detrimentul Turciei.

Domul de Fier „sperie” Turcia

Presa turcă a scris şi despre sosirea primelor componente ale sistemului israelian de apărare aeriană Iron Dome în Cipru.

Ziarul turc Milliyet a relatat despre „informații absolut sigure și confirmate că primul lot al sistemului de apărare aeriană Iron Dome a sosit în Cipru și a fost predat Armatei Gărzii Naționale Greco-cipriote (RMMO)”. 

Știrea mai spune că „sistemul a fost pus în stare de pregătire operațională”. Milliyet comentează că sistemul face parte dintr-un efort mai larg de consolidare a apărării Republicii Cipru. „Deşi administraţia Ciprului de Sud (Republica Cipru n.trad.) a susținut anterior că achiziţia Iron Dome a fost un efort de modernizare pentru a înlocui vechile sisteme de apărare aeriană TOR și BUK fabricate în Rusia, prelungirea deciziei SUA de a ridica embargoul asupra armelor pentru Ciprul de Sud şi cooperarea militară care se dezvoltă cu țările occidentale au dus la o creştere a activităților de înarmare ale Administraţiei Greco-cipriote a Ciprului de Sud (denumire folosită de Turcia pentru Republica Cipru n.trad.)”.

Totodată, ziarul mai notează că „în următoarele câteva zile sunt așteptate să sosească şi celelalte loturi ale sistemului, care vor forma noua umbrelă antiaeriană a Ciprului. Când Ciprul va finaliza toate părțile sistemului, „va putea avea un sistem capabil să acopere o gamă largă de amenințări și să intercepteze avioane de război, obuze și rachete inamice”. 

Ziarul mai notează că Ciprul se află într-o fază de activitate intensă de înarmare, primind elicoptere de luptă din Franța și având în plan achiziţii de tancuri noi care să înlocuiască tancurile ruseşti T-80. După cum relatează Milliyet, „cooperarea militară cu țările occidentale și ridicarea embargoului asupra armelor de către SUA au consolidat strategia de înarmare a Ciprului de Sud”.

Ziarul Sözcü vorbeşte despre o strategie coordonată de înarmare a Greciei și a Ciprului, subliniind axa comună cu Israelul. „Ciprul de Sud a început să instaleze pe insulă Domul de Fier pe care l-a achiziţionat de la Israel. În plus, se observă că acesta va fi pe deplin compatibil cu Domul de Fier pe care Grecia îl construiește cu israelienii, în paralel”.

Ziarul Karar pune accent pe tehnologia avansată a sistemului și pe importanța strategică a acestuia, subliniind totodată aprofundarea cooperării dintre Cipru şi Israel.

Sursa: CAPITAL.GR / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Așa e când ai lider îmbătrânit în fotoliul puterii, care își joacă ultra-agresiv cartea. Odată neîncrederea instalată cu unchiul Sam, este greu să o recâștigi.