G4Media.ro

Este esențial ca istoricii și cercetătorii să aibă, în continuare, acces cât…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Este esențial ca istoricii și cercetătorii să aibă, în continuare, acces cât mai larg la documentele și arhivele care scot la lumină crimele și abuzurile regimurilor totalitare, a transmis premierul Ciucă în mesajul de comemorare a celui mai mare masacru antisemit de pe teritoriul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de comemorare a unui tragic episod din istoria națională, recunoscut  ca „Programul de la Iași” din vara anului 1941, când în capitala Moldovei a avut loc cel mai mare masacru antisemit de pe teritoriul României.

În mesajul său, Ciucă a menționat că este esențial ca istoricii și cercetătorii să aibă, în continuare, acces cât mai larg la documentele și arhivele care scot la lumină crimele și abuzurile regimurilor totalitare.

„Toate aceste eforturi contribuie la schimbarea în bine a țării și la imaginea României în lume, dovedind, în același timp, că progresele realizate de țara noastră în această direcție sunt profunde și substanțiale”, a transmis Ciucă.

„Acum 81 de ani, femei, bărbați, copii, fără nicio vină, au devenit victimele unei politici antisemite genocidale și ale unor decizii politice și militare care au schimbat pentru totdeauna istoria orașului, a structura demografică și  conviețuirea cu un trecut interetnic și religios de sute de ani. Hărțuite, umilite,  torturate, lovite cu bestialitate, urcate în trenuri de marfă, despărțite de propriile familii, împușcate sau ucise prin metode brutale, aruncate în gropi comune, victimele Pogromului de la Iași au nevoie de o comemorare permanentă din partea statului și a societății. 

Trebuie să continuăm să vorbim, să cercetăm, să investigăm atent, să punem întrebări, să identificăm probe documentare și răspunsuri pentru felul în care autoritățile din acea vreme, militare, administrative și civile, au răspuns ordinului lui Ion Antonescu și al colaboratorilor săi români și germani, angrenându-se într-o operațiune de o amploare fără precedent care a deschis calea deportărilor de mai târziu, masacrelor, barbariilor de neimaginat și sutelor de mii de crime împotriva populației evreiești. 

Pogramul de la Iași a schimbat cursul istoriei și în doar câteva zile peste 13.000 de evrei au pierit, iar alte mii au rămas cu traume pentru tot restul vieții. 

Am spus-o deseori, Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanității din toată istoria noastră globală, unde dezumanizarea, crima, folosirea instituțiilor și birocrației statului pentru eliminarea a milioane de oameni au făcut ca nimic să nu aibă precedent în trecutul nostru de la acel moment. Amploarea, organizarea, desfășurarea și consecințele Pogromului de la Iași ne îndeamnă la o reflecție, o asumare a responsabilităților și o rememorare continuă a faptelor, o atitudine de recunoaștere și condamnare a participării României în Holocaust, de departe cea mai catastrofală și criminală decizie politică din toată istoria noastră. Dar ne îndeamnă să privim și la puținele gesturi de solidaritate care au salvat vieți importante și au dat sens umanității. 

În bilanțul celor peste opt decenii de la tragedia evreilor ieșeni și români identificăm perioade întregi de ocultare, de relativizare și de minimizare a responsabilităților atât înainte, cât și după 1989, dar și evoluții încurajatoare care ne dau speranțe pentru anii și deceniile viitoare. Vreau să felicit și să subliniez rolul pozitiv jucat de administrația de la Iași în ultimii ani în  promovarea și protejarea memoriei victimelor Pogromului. Ceremoniile, evenimentele comemorative, acordarea unor nume legate de desfășurarea evenimentelor din 1941 unor locuri publice, acordarea titlurilor de cetățean de onoare supraviețuitorilor, dar mai ales realizarea unui muzeu memorial în clădirea și curtea fostei chesturi de poliție, toate acestea reprezintă repere și exemple pentru felul în care trecutul este asumat, memoria victimelor este protejată și educația civică este răspândită și popularizată. 

România a făcut progrese impresionante în ultimele două decenii în domeniul memoriei Holocaustului, lucru recunoscut de forurile internaționale și de partenerii noștri euroatlantici. Un stat puternic își asumă trecutul și cu cât vorbește mai deschis despre acesta, cu cât devine mai rezilient în fața vulnerabilităților contemporane, a teoriilor conspirative și a propagandei revizioniste. Încurajez, în continuare, autoritățile locale și centrale să marcheze acest eveniment și datele din istoria noastră care vorbesc deopotrivă despre asumare și responsabilități (…)” a mai spus Ciucă în mesajul său.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. BLA, BLA, BLA, BLA, BLA ! BLA, BLA, BLA, BLA, BLA !

  2. Numai la documentele plagiatului lui să nu aibă acces.

  3. Cu fiecare zi ce trece devine tot mai clar ce l-a calificat pe acest ipochimen in functia de p.m. al unui stat mafiot: jigodismul fara margini!

  4. A irosit o importanta sansa sa taca din gura … Asumarea trecutului trebuie sa fie ferma si facuta de persoane credibile …

  5. Să se dea liber la arhivele Secu, primesc, da’ să nu se publice nimic, nicăieri, niciodată …

  6. Doar la doctoratul tau sa n-aiba acces…

    • Nici la lucrarea de diplomă plagiată a lui Șercan nu are nimeni acces. Dar, ca mulți alți hoți, Șercan e preferata USR deci protejată! USR=protectorul hoților

  7. Și la lucrările plagiate,tot esențial este,altfel o sa ne conducă gangaviti încă 100 de ani.