G4Media.ro

Este guvernul german în prag de colaps?

Sursa foto: European Council

Este guvernul german în prag de colaps?

Cancelarul Scholz face tot posibilul pentru a-și salva guvernul de coaliție. Deși sunt măcinați de incompatibilități profunde, social-democrații, ecologiștii și liberalii depind unii de alții pentru a rămâne la putere, arată o analiză Deutsche Welle.

Ce faci cu un guvern în criză? Arunci prosopul? Încerci să salvezi ce mai poți salva? Acestea sunt întrebările momentului la Berlin, unde guvernul federal condus de cancelarul Olaf Scholz și închegat în urmă cu trei ani, stă să se rupă.

Social-democrații, ecologiștii și liberal-democrații s-au aflat de la bun început pe poziții diferite, fiind separați de convingeri politice ireconciliabile. Germania este, prin urmare, condusă de două partide de stânga și de unul liberal. În vreme ce SPD și Verzii sunt în favoarea unui stat puternic, ale cărui politici ar trebui, spun ei, să fie finanțate inclusiv prin contractarea de noi datorii, liberalii apără o poziție diametral opusă.

Dacă au existat unele puncte în comun la începutul guvernării, ele sunt demult istorie: cele trei partide nu mai sunt disponibile pentru compromisuri. Sentimentul de înstrăinare și lipsa de încredere sunt la cote maxime. Situația a cunoscut o escaladare în ultima vreme pe fondul dezbaterilor privind politica economică și bugetară.

După decizia de anul trecut a Curții Constituționale care a blocat redirecționarea fondurilor din pandemie către fondurile pentru climă, nu mai există aproape niciun punct comun în coaliție.

Fiecare dintre cele trei formațiuni face cum crede de cuviință, încercând să își spele imaginea prin propuneri de tot felul. Însă Germania se află în recesiune, iar veniturile fiscale au scăzut, punând în dificultate bugetul.

Cancelarul Olaf Scholz a organizat un summit industrial cu antreprenori importanți, dar nu i-a invitat pe ministrul ecologist al economiei Robert Habeck, și nici pe liderul liberal și ministru federal al finanțelor Christian Lindner.

Acesta, la rândul său, a organizat propria sa întâlnire cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri, în timp ce Habeck a răspuns propunând un fond suveran de miliarde de euro, finanțat prin datorii, pentru a promova investițiile din partea companiilor.

FDP solicită o schimbare de direcție


Propunerea lui Habeck iese din discuție pentru FDP, care insistă asupra respectării frânei de îndatorare. Cu toate acestea, se pare că un veto nu a fost suficient pentru Lindner. Într-un document politic de mai multe pagini consacrat politicii economice, liberalul solicită o schimbare de direcție în politica guvernului, fără o consultare prealabilă în cadrul coaliției.

Documentul seamănă cu un program de campanie electorală al FDP privind politica economică, fiind doldora de doctrină liberală.
Lindner solicită măsuri de relaxare pentru întreaga economie, inclusiv stoparea imediată a tuturor noilor reglementări. În plus, scrie el, ar trebui reduse impozitele pentru companii și pentru persoanele cu venituri mari.

Obiectivele de protecție a climei urmează să fie edulcorate prin înlocuirea obiectivelor naționale cu cele europene. „Obiectivul neutralității climatice până în 2045 este un drum german special, în condițiile în care obiectivul european, care vizează anul 2050, este deja foarte ambițios pentru o țară industrializată cum este a noastră”, a declarat luni secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai.

Forțează Christian Lindner ieșirea de la guvernare?


Pozițiile liberale sunt inacceptabile pentru SPD și Verzi și, la o adică, ele contrazic chiar ceea ce coaliția a convenit la începutul ei. Acesta este motivul pentru care partenerii de guvernare vorbesc despre provocare și se întreabă dacă nu cumva Lindner urmărește să fie dat afară din coaliție pentru a supraviețui politic în perioada premergătoare următoarelor alegeri.

Cota de popularitate a coaliției de la Berlin este la pământ, ceea ce are un impact direct asupra cifrelor din sondaje ale tuturor celor trei partide. Pentru FDP situația este, deci, o chestiune de supraviețuire. Dacă mâine ar avea loc alegeri federale, liberalii nu ar mai fi reprezentați în Bundestag. Membrii FDP, dar și alegătorii partidului, cer de mult timp ca partidul să părăsească impopularul guvern de coaliție condus de Scholz.

Cancelarul luptă pentru menținerea coaliției



Cu toate acestea, fără FDP, guvernul cancelarului Olaf Scholz nu ar mai avea majoritate în Bundestag, ceea ce ar însemna în mod automat alegeri anticipate.

SPD și Verzii ar putea să continue cu un guvern minoritar și să încerce să obțină majorități flexibile în Bundestag pentru planurile lor, în condițiile în care cea mai puternică forță de opoziție, grupul conservator CDU/CSU, nu are potențiali parteneri de coaliție pentru a forma o majoritate împotriva SPD și a Verzilor.

Cu toate acestea, cancelarul Scholz dorește să evite cu orice preț o rupere a coaliției. De la sfârșitul săptămânii, acesta a purtat discuții de criză în cancelarie. Întâi cu liderii propriului partid, urmați de liderul liberal, Lindner, duminică seara.

„Guvernul își va face treaba”, a declarat Scholz când a fost întrebat de jurnaliști, în marja unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Berlin, dacă guvernul său este instabil. „Eu sunt cancelarul și este vorba despre pragmatism și nu despre ideologie”, a spus Scholz, care părea vizibil tensionat.

Puterea de a te privi în ochi


Prin discuțiile între șase ochi din ultimele zile, șeful guvernului a dori în primul rând să pregătească ședința de coaliție de miercuri (6 noiembrie) în așa fel încât să existe cât mai puține surprize. Pentru prima dată după mult timp, liderii celor trei partide și ai grupurilor lor parlamentare vor sta în jurul aceleiași mese, în cercul care în mod normal explorează terenurile comune și clarifică planurile viitoare. Acest lucru înseamnă și că liderii vor trebui să se privească în ochi și să stabilească dacă mai pot continua.

Timpul este scurt, deoarece bugetul pentru 2025 trebuie să fie deja adoptat în Bundestag la sfârșitul lunii noiembrie. Așa-numita reuniune pentru rectificarea de buget, în cadrul căreia este finalizat întregul pachet, va avea loc la 14 noiembrie. Până atunci rămân de acoperit decalaje de miliarde de euro.
În documentul său economic, Linder propune reducerea alocației pentru cetățeni pe care o primesc șomerii. De asemenea, el vrea să utilizeze zece miliarde de euro care au fost de fapt destinate ca subvenție pentru compania de cipuri Intel, după ce construcția fabricii a fost suspendată.

Liderul SPD, Saskia Esken, nu concepe utilizarea în alte scopuri a acestor bani. Nu este „oportun să lăsăm fondurile să dispară undeva în fisurile bugetului”.

Cu toate acestea, ministrul ecologist al economiei, Robert Habeck, dorește în mod surprinzător să dea liber la acești bani, într-un gest de deschidere față de liberali. Fondurile ar putea „să contribuie la reducerea deficitului bugetar”, a declarat Habeck la Berlin luni după-amiază, adăugând: „Este clar că trebuie să facem eforturi în multe domenii și să luăm măsuri neobișnuite”.

VW, SUA, Spania și Ucraina



Verzii și SPD speră ca partidele din coaliție să se poată pune cumva de acord în cadrul ședinței de coaliție. „Nu este vorba despre o confruntare”, a promis lidera social-democrată. „Nu avem absolut nicio tentație de a lăsa coaliția să eșueze, ci dimpotrivă, avem nevoie de un guvern responsabil”.

Rămâne de văzut dacă partenerii de coaliție au puterea de a face acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Germania si SUA au avut printre cele mai slabe administratii. Biden si Scholz reprezinta esecul politicienilor fara substanta, care nu stiu sa fie lideri atunci cand e nevoie. Trump a castigat deoarece Democratii in afara de politica low Woke „nu au pus nimic pe masa”. Scholz face exact acelasi lucru, se uita cum sa ia bani mai multi de la aia care produc (va suna cunoscut?), cum sa creasca poverile fiscale. Va avea un soc in toamna anului viitor.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.