G4Media.ro

Este Inteligența Artificială pe cale să transforme profesia de avocat? De ce…

Sursa Foto: bizlaw.md

Este Inteligența Artificială pe cale să transforme profesia de avocat? De ce este sectorul juridic cel mai afectat de dezvoltarea AI

Dacă ar exista un proces în care să se stabilească dacă societatea ar trebui să accepte sau să respingă inteligența artificială (IA), probabil că juriul ar fi unul care nu ar fi fost de acord.

Se pare că nimeni nu poate decide dacă beneficiile – cum ar fi automatizarea sarcinilor scrise și examinarea unor cantități mari de informații în câteva secunde – depășesc problemele legate de datele tendențioase și de lipsa de acuratețe și de responsabilitate, scrie BBC.

Pentru profesia juridică însăși, IA reprezintă atât o amenințare, cât și o oportunitate. Aceasta ar putea duce la o „reducere sălbatică” a locurilor de muncă pentru oameni, potrivit unui raport din 2021 al Societății de Drept din Regatul Unit.

Iar un studiu realizat anul acesta de universitățile din Pennsylvania, New York și Princeton a estimat că sectorul juridic este industria care va fi cel mai probabil afectată de IA.

În același timp, AI poate juca un rol extrem de valoros în cercetarea și alcătuirea cazurilor. Deși există un precedent în care lucrurile pot merge groaznic de prost.

Avocatul newyorkez Steven Schwartz s-a trezit anul acesta în fața propriei sale audieri în instanță, când a folosit popularul sistem de inteligență artificială ChatGPT pentru a căuta precedente pentru un caz în care un bărbat dădea în judecată o companie aeriană pentru vătămare corporală. Șase din cele șapte cazuri pe care le-a folosit au fost complet inventate de AI.

În timp ce acest lucru ar fi putut face ca multe firme de avocatură să fie reticente în a adopta astfel de sisteme, Ben Allgrove, directorul de inovare al firmei internaționale de avocatură Baker McKenzie, are o interpretare diferită.

„Nu cred că este o poveste despre tehnologie, ci despre avocați”, spune el. „Trebuie să treci peste lipsa de profesionalism [din partea domnului Schwartz] și lipsa de etică, înainte de a ajunge la faptul că instrumentul era ceva ce nu ar fi trebuit să folosească”.

Inteligența artificială este deja folosită de unele firme de avocatură

Baker McKenzie a urmărit evoluțiile în domeniul IA încă din 2017 și, de atunci, a înființat o echipă de avocați, cercetători de date și ingineri de date pentru a testa noile sisteme care ajung pe piață.

Dl Allwood crede că marea majoritate a utilizării AI în firma sa va proveni din utilizarea noilor versiuni cu AI ale furnizorilor de software juridic existenți, cum ar fi LexisNexis și soluția 365 Solution for Legal de la Microsoft.

LexisNexis și-a lansat platforma de inteligență artificială în luna mai, care poate răspunde la întrebări juridice, poate genera documente și poate rezuma probleme juridice. Între timp, instrumentul de inteligență artificială al Microsoft, Copilot, va fi lansat pentru clienții comerciali luna viitoare, ca un supliment extra-cost pentru 365.

„Noi folosim deja LexisNexis și Microsoft, iar acestea vor obține din ce în ce mai multe capabilități bazate pe AI generativă. Și vom cumpăra aceste lucruri dacă au sens și sunt la un preț corect.”

Inteligența artificială generativă este tipul de inteligență artificială despre care vorbește toată lumea. Este IA care poate crea text, imagini și muzică pe baza datelor cu care a fost antrenată.

Avertismentul este că, în prezent, versiunile premium, cu plată, ale unor astfel de instrumente sunt scumpe. Numai plata pentru Copilot de la Microsoft ar însemna „dublarea cheltuielilor noastre cu tehnologia”, spune dl Allwood.

Alternativa este ca firmele de avocatură să plătească o sumă mai mică pentru a avea acces la sisteme de inteligență artificială care nu vizează în mod specific piața juridică, cum ar fi Bard de la Google, Llama de la Meta și ChatGPT de la OpenAI. Firmele s-ar conecta la astfel de platforme și le-ar adapta pentru propria lor utilizare juridică.

Baker McKenzie testează deja mai multe. „Mergem pe piață și spunem că vrem să testăm performanța acestor modele”, spune dl Allwood.

Aceste teste sunt cruciale, a explicat el, pentru a „valida performanța”, deoarece toate sistemele vor face erori.

Sistemul de software juridic RobinAI folosește ceea ce numește un copilot de inteligență artificială pentru a ajuta la accelerarea procesului de redactare și interogare a contractelor, atât pentru echipele juridice interne din organizațiile mari, cât și pentru persoanele fizice.

Acesta utilizează în principal un sistem de inteligență artificială dezvoltat de o companie numită Anthropic. Aceasta a fost înființată de un fost vicepreședinte al departamentului de cercetare de la OpenAI și este susținută cu investiții din partea Google.

Dar RobinAI și-a creat, de asemenea, propriile modele de inteligență artificială care sunt antrenate pentru a analiza detaliile dreptului contractual. Orice contract folosit de sistem este încărcat și etichetat, fiind apoi folosit ca instrument de învățare.

Acest lucru înseamnă că firma a creat o bază de date uriașă de contracte, ceea ce Karolina Lukoszova, codirector juridic și de produs la RobinAI din Marea Britanie, consideră că va fi esențial pentru utilizarea IA în profesia juridică.

„Companiile vor trebui să își antreneze propriile modele mai mici pe propriile date din cadrul companiei”, spune ea. „Acest lucru le va oferi rezultate mai bune și unele care să fie delimitate.”

Pentru a se asigura că informațiile sunt corecte, RobinAI are o echipă de avocați umani care lucrează alături de IA.

Alex Monaco este un avocat specializat în dreptul muncii care conduce atât propriul cabinet de avocatură, cât și o firmă de tehnologie numită Grapple.

Grapple a fost dezvoltată pentru a oferi membrilor publicului ceea ce dl Monaco numește „o ontologie a dreptului muncii” și oferă consultanță cu privire la o serie de aspecte legate de locul de muncă, de la hărțuire și hărțuire la concediere. Poate genera scrisori juridice și poate oferi rezumate ale cazurilor.

El este entuziasmat de potențialul de democratizare a profesiei juridice de către IA.

„Probabil că 95% dintre solicitările pe care le primim provin de la persoane care pur și simplu nu-și pot permite avocați”, spune dl Monaco.

Dar, datorită instrumentelor gratuite de inteligență artificială disponibile la scară largă, oamenii își pot construi acum propriile cazuri juridice. Oricine are o conexiune la internet poate folosi Bard sau ChatGPT pentru a formula o scrisoare juridică. Și, deși s-ar putea să nu fie la fel de bună ca o scrisoare scrisă de un avocat, este gratuită.

„AI nu înlocuiește oamenii, nu înlocuiește avocații. Ceea ce face este să supraîncarce înțelegerea și punerea în aplicare de către oameni a drepturilor lor legale”, spune el.

Iar într-o lume în care toată lumea folosește IA, adaugă el, acest lucru ar putea fi foarte important.

„Companiile și corporațiile folosesc AI pentru angajare și concediere. Ele fac profiluri în CV-uri, folosesc AI pentru restructurări, concedieri în masă și așa mai departe. Folosesc acest lucru împotriva angajatului obișnuit.”

În timp ce utilizarea IA în domeniul juridic se află încă într-un stadiu incipient, unele sisteme se confruntă deja cu propriile provocări juridice.

DoNotPay, care se autointitulează primul robot avocat din lume, oferind să lupte împotriva amenzilor de parcare și a altor cazuri de cetățeni cu ajutorul AI, a fost lovit de o serie de procese, cel mai recent dintre acestea acuzând firma de practicarea avocaturii fără licență.

Între timp, ca urmare a cazului lui Steven Schwartz, mai mulți judecători de rang înalt din SUA le cer acum avocaților să dezvăluie dacă a fost folosită inteligența artificială pentru dosarele depuse în instanță.

Dl Monaco crede că acest lucru va fi atât dificil de definit, cât și de controlat.

„Google folosește AI în cadrul algoritmului său de căutare, iar acum îl folosește pe Bard. Deci, chiar și prin căutarea pe Google a ceva, utilizați deja AI pentru a face cercetări juridice.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In Romanica noastră ar trebui AI-ul sa transforme profesia de judecător, cea de avocat e irelevantă. Așa nu s-ar mai da zeci de termene, nu s-ar mai amâna procesele până la nesfârșit, nu s-ar mai prescrie faptele și sunt convins că va judeca mult mai corect orice dosar. Plus că nu îi mai trebuie pensie speciala AI-ului. Pe hârtie doar beneficii. Oricum, și dacă AI-ul va fi de 10 ori mai bun ca acum asta nu se va întâmpla niciodată. Cum sa plece hoții de la butoane?

  2. Dă Doamne sa se intample asta, macar in RO !
    Si te mai rugam, Doamne, sa le extirpezi glanda lacomiei si sa nu mai ceara salarii cat 10 d-alea obisnuite si nici pensii cat 20 d-alea de contribuabili cinstiti …
    Si daca