G4Media.ro

„Este o adevărată junglă”: Infestația de șobolani, viespi și șerpi din Roma,…

Sursa foto: Unsplash / Carlos Ibanez

„Este o adevărată junglă”: Infestația de șobolani, viespi și șerpi din Roma, pusă pe seama problemelor legate de deșeuri

Un zoolog din Roma spune că capitala italiană a devenit „o adevărată junglă”, pe fondul unei creșteri a prezenței șerpilor, a viespilor orientale, a pescărușilor și a șobolanilor din cauza unei combinații de temperaturi ridicate și a problemei persistente a orașului cu gunoaiele, relatează The Guardian.

Andrea Lunerti, care este bine cunoscut în Roma pentru capturarea animalelor periculoase, a declarat că a fost inundat de apeluri în această vară, în special cu privire la observarea șerpilor.

„Sunt mult mai multe apariții de șerpi decât erau înainte”, a spus Lunerti. „Populația de șerpi a crescut exponențial în timpul iernii, deoarece temperatura a fost atât de ridicată. Ei nu ar fi supraviețuit dacă ar fi fost frig. Apoi au venit în oraș din mediul lor natural pentru că acolo sunt multe deșeuri alimentare, iar acolo unde sunt deșeuri alimentare sunt șobolani – principala lor pradă.”

Cel mai frecvent tip de șarpe întâlnit în Roma este șarpele bici verde, deși Lunerti a capturat și patru vipere.

Vineri dimineață, el a primit un apel de la o femeie traumatizată după ce un șarpe bici verde i-a căzut pe terasă. De asemenea, a fost sunat recent de poliție, care i-a cerut să îndepărteze unul găsit în vestiarul medicilor dintr-un spital din districtul Parioli.

„Le găsești pe terase, în grădini, în clădiri școlare”, a spus el. „A fost chiar unul agățat de ușa cu grilaj a unui lift dintr-o clădire rezidențială, provocând multă panică. Șerpii sunt foarte buni în a-și găsi ascunzători în clădiri, așteptând momentul potrivit pentru a ieși și a-și vâna prada.”

Lunerti le cere interlocutorilor săi să îi trimită înregistrări video cu șerpii, care îi permit să stabilească dacă aceștia sunt veninoși sau nu. „Dar chiar și cei care nu sunt otrăvitori fac ravagii, pentru că îi panichează pe oameni, ceea ce îi determină să facă lucruri periculoase, cum ar fi să traverseze strada fără să se uite.”

Viespile orientale, o specie de viespe care a migrat din nordul Africii și sud-estul Asiei, și-au stabilit, de asemenea, o prezență puternică în Roma începând cu 2021. Inițial, acestea au fost observate în cartierul Monteverde, dar cuiburile au început în curând să răsară în colțurile obloanelor ferestrelor, ale gurilor de ventilație, ale aparatelor de aer condiționat și chiar în crăpăturile monumentelor antice din centrul orașului.

Proliferarea lor a fost atribuită, de asemenea, temperaturilor ridicate și gunoaielor.

Lunerti a declarat: „Roma chiar trebuie să se ocupe de gestionarea deșeurilor, altfel vom vedea și mai mulți șerpi și viespi, ca să nu mai vorbim de șobolani și pescăruși – sunt mai mulți pescăruși în Roma decât în Fregene [un oraș de coastă din apropiere]”.

El a spus că cel puțin pescărușii au ajutat la reducerea numărului de șobolani și șerpi. „Un șarpe a fost capturat de un pescăruș și aruncat pe o terasă”, a spus el. „Orașul a devenit o adevărată junglă”.

Consiliul municipal al Romei a afirmat că nu există „nicio junglă” și că relatările despre șerpi și alte specii de animale „nu indică nicio alarmă”.

De asemenea, consiliul a negat legătura dintre șerpi și gunoaie, citându-l pe zoologul Enrico Alleva, care a declarat: „Unele specii de prădători de șobolani sunt mai active în această perioadă tocmai pentru că vânează șobolani, care atunci când orașul este golit devin mai întreprinzători din cauza lipsei de deșeuri disponibile”.

Consiliul a declarat că datele de la Ama, compania care gestionează colectarea deșeurilor din Roma, au arătat că serviciul s-a îmbunătățit și că a existat o reducere semnificativă a deșeurilor până în prezent în 2024 comparativ cu alți ani. „Acest lucru ne permite să spunem că curățenia orașului este cea mai bună din ultimii ani”, a spus acesta.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...