Este posibilă viața pe o lună a lui Jupiter? NASA trimite cea mai mare sondă proiectată vreodată pentru explorarea interplanetară pentru a investiga
Ar putea sistemul nostru solar să găzduiască un al doilea corp ceresc cu viață, în afară de Pământ? Implicațiile unei astfel de descoperiri ar fi uluitoare, iar misiunea Europa Clipper, care urmează să decoleze luni, este primul pas spre a afla, transmite agenția AFP.
O impunătoare sondă NASA este pe punctul de a porni în lunga sa călătorie spre Europa, una dintre numeroasele luni ale lui Jupiter, pe care o va atinge în aprilie 2030.
Este o lume pe care agenția spațială nu a mai observat-o niciodată atât de detaliat: sub suprafața sa înghețată se află un ocean de apă lichidă, cred oamenii de știință.
A journey of 1.8 billion miles is about to begin.
All about NASA’s #EuropaClipper mission to explore Jupiter’s intriguing moon Europa: https://t.co/KX1yfEbiNu
Launch is slated for Monday, Oct. 14. Here’s how to watch: https://t.co/x4XNEuvd7U pic.twitter.com/qkUkVq39pT
— NASA Europa Clipper (@EuropaClipper) October 13, 2024
Decolarea va avea loc de la Cape Canaveral, în Florida, la bordul unei rachete puternice SpaceX Falcon Heavy. NASA a declarat că vizează o lansare „nu mai devreme de” 12.06 pm ora locală luni (16.06 GMT).
Imagini LIVE vor fi transmise aici:
In less than 24 hours, NASA’s @EuropaClipper spacecraft is slated to launch from @NASAKennedy in Florida aboard a @SpaceX Falcon Heavy rocket.
Tune in at 2pm PT / 5pm ET as experts discuss the prelaunch status of the mission. https://t.co/Nq36BeKieX
— NASA JPL (@NASAJPL) October 13, 2024
„Europa este unul dintre cele mai promițătoare locuri pentru a căuta viață dincolo de Pământ”, a declarat Gina DiBraccio, oficial Nasa, într-o conferință de presă.
Misiunea nu va căuta în mod direct semne de viață, ci va răspunde la întrebarea habitabilității: Europa conține ingredientele care ar permite vieții să existe acolo?
Dacă da, o altă misiune va trebui să meargă acolo pentru a încerca să o detecteze.
„Aceasta este o oportunitate pentru noi de a explora nu o lume care ar fi putut fi locuibilă cu miliarde de ani în urmă”, precum Marte, «ci o lume care ar putea fi locuibilă astăzi, chiar în acest moment», a declarat entuziasmat Curt Niebur, șeful științific al misiunii.
Sonda este cea mai mare proiectată vreodată de NASA pentru explorarea interplanetară: are o lățime de 30 de metri, odată ce imensele sale panouri solare sunt extinse. Acestea au fost concepute pentru a capta lumina slabă care ajunge la Jupiter.
Viață primitivă?
Primele imagini de aproape ale planetei Europa, despre care se știe că există încă din 1610, au fost realizate de legendarele sonde Voyager în 1979, dezvăluind misterioasele linii roșiatice care îi străjuiesc suprafața.
Aceasta a fost apoi survolată de sonda Galileo în anii 1990, care a confirmat prezența foarte probabilă a unui ocean.
De data aceasta, Europa Clipper transportă o serie de instrumente ultrasofisticate – camere foto, spectrograf, radar, magnetometru etc.
Misiunea este concepută pentru a determina structura și compoziția suprafeței sale înghețate, adâncimea și chiar salinitatea oceanului său, precum și modul în care cele două interacționează – pentru a afla, de exemplu, dacă apa urcă la suprafață pe alocuri.
Toate acestea pentru a înțelege dacă cele trei ingrediente necesare vieții sunt într-adevăr prezente: apă, energie și anumiți compuși chimici.
“A priori, dacă există, viața s-ar găsi în ocean sub formă de bacterii primitive”, a explicat Bonnie Buratti, cercetător șef adjunct al misiunii. Dar este prea adânc pentru ca Europa Clipper să o vadă.
Ce se întâmplă dacă Europa nu este locuibilă până la urmă? „Asta ar deschide, de asemenea, o serie întreagă de întrebări: de ce am crezut asta și de ce nu este acolo?”, a declarat Nikki Fox, administrator asociat la Nasa.
49 de zboruri
În călătoria sa de cinci ani și jumătate către Jupiter, sonda va parcurge 2,9 miliarde de kilometri. De la sosirea sa, misiunea principală va dura patru ani.
Sonda va efectua 49 de zboruri apropiate deasupra planetei Europa, la o distanță de până la 25 de kilometri de suprafață.
Aceasta va fi apoi supusă unor radiații intense – echivalentul a câteva milioane de radiografii toracice la fiecare trecere.
Aproximativ 4.000 de persoane lucrează de aproximativ un deceniu la această misiune, care va costa 5,2 miliarde de dolari.
Potrivit NASA, această investiție este justificată de amploarea datelor care urmează să fie colectate.
Dacă sistemul nostru solar se dovedește a fi casa a două lumi locuibile (Europa și Pământul), „gândiți-vă ce înseamnă când extindeți acest rezultat la miliardele de alte sisteme solare din această galaxie”, a declarat Curt Niebur.
„Chiar și lăsând la o parte întrebarea dacă există viață pe Europa, numai problema habitabilității deschide o nouă paradigmă pentru căutarea vieții în galaxie”, a adăugat el.
Europa Clipper va funcționa în același timp cu sonda Juice a Agenției Spațiale Europene (ESA), care urmează să studieze, pe lângă Europa, alte două luni ale lui Jupiter, Ganymede și Callisto.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank