G4Media.ro

Este liniștea un sunet? O descoperire recentă face lumină asupra acestei vechi…

sursa foto: Pexels

Este liniștea un sunet? O descoperire recentă face lumină asupra acestei vechi întrebări

Printr-o serie de iluzii sonore, oamenii de știință au descoperit că, din punct de vedere cognitiv, oamenii percep liniștea în mod similar cu modul în care percep sunetele, se arată într-o analiză publicată de Euronews.

Putem auzi sunetul liniștii? Sau liniștea este simpla absență a sunetelor? În ciuda secolelor de contemplare, aceste întrebări au rămas evazive. Cu toate acestea, într-un studiu recent, cercetătorii au adoptat o abordare științifică a dezbaterii, iar concluziile lor sugerează că liniștea este, de fapt, un sunet.

Din punct de vedere istoric, natura liniștii a fost împărțită în două perspective. Punctul de vedere perceptiv și punctul de vedere cognitiv. Punctul de vedere perceptiv susține că noi auzim de fapt liniștea, în timp ce punctul de vedere cognitiv susține că noi doar judecăm sau deducem prezența acesteia din absența altor sunete.

„Până acum, până la cercetarea noastră nu a existat un test empiric cheie pentru această întrebare. Și astfel, asta am încercat să oferim”, spune Rui Zhe Goh, coautor al studiului și student absolvent de științe cognitive și filosofie la Universitatea Johns Hopkins.

Pentru a testa liniștea, Goh și profesorii săi au lucrat la o serie de iluzii sonice pentru a vedea dacă oamenii percep liniștea așa cum aud sunetele, dintr-o perspectivă cognitivă.

„Așadar, strategia noastră a fost să testăm dacă unele dintre iluziile auditive care se întâmplă în cazul sunetelor se întâmplă și în cazul liniștii”, a declarat el pentru Euronews Next.

La fel ca și iluziile optice care păcălesc ceea ce văd oamenii, iluziile auditive pot face ca oamenii să audă sunetele ca fiind mai lungi sau mai scurte decât sunt în realitate. Un exemplu este iluzia „unu este mai mult”, în care un semnal sonor lung pare mai lung decât două semnale sonore scurte consecutive – chiar și atunci când cele două secvențe sunt la fel de lungi.

În cadrul unor teste care au implicat 1.000 de participanți și pentru a testa în mod empiric natura liniștii, echipa a înlocuit sunetele tipice iluziei „unu e mai mult” cu momente de liniște, transformând iluzia auditivă în ceea ce au numit „iluzia „o singură liniște e mai mult””.

Iluzia „one-silence-is-more” a prezentat participanților niște piste audio care reproduceau medii pline de agitație, cum ar fi restaurante, piețe și gări. Iar în cadrul acestora, echipa a inserat momente de încetare bruscă, rezultând astfel scurte liniști. Participanților li s-a cerut apoi să măsoare, în lungime, care dintre liniști era mai lungă – în ciuda faptului că ambele aveau aceeași durată.

Rezultatele, publicate în revista științifică PNAS, au fost surprinzătoare, spune Goh.

Analiza completă pe Euronews

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...