G4Media.ro

Esther Bejarano, una dintre ultimele supravieţuitoare ale orchestrei pentru fete de la…

Sursa foto: © European Union 2017 - Source : EC / fotograf Bartosz Siedlik

Esther Bejarano, una dintre ultimele supravieţuitoare ale orchestrei pentru fete de la Auschwitz, a încetat din viaţă

Esther Bejarano, e femeie evreică ce a supravieţuit lagărului de concentrare de Auschwitz cântând în orchestra pentru fete, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, a anunţat sâmbătă Helga Obens, membră în conducerea Comitetului Auschwitz, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Ea a militat decenii la rând împotriva extremismului de extremă-dreapta şi xenofobiei şi a primit numeroase distincţii pentru activismul său. A interpretat cântece evreieşti şi antifasciste, împreună cu fiul său Joram şi cu fiica sa Edna. Ei au făcut recent un turneu în Germania cu trupa hip-hop Microphone Mafia.

Esther Bejarano s-a născut pe 15 decembrie 1924, în oraşul german Saarlouis. Părinţii săi au fost ucişi de nazişti în Lituania în anul 1941, iar ea a fost încarcerată şi obligată la muncă forţată, înainte de a fi deportată la Auschwitz la începutul anului 1943. Dar abilitatea sa de a cânta la acordeon i-a salvat viaţa, reuşind să intre în orchestra de fete a lagărului.

După război, Esther Bejarano a emigrat în Israel, dar în 1960 a revenit împreună cu soţul ei în Germania, unde s-a dedicat unei activităţi artistice pentru care a primit numeroase distincţii de-a lungul anilor.

Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de externe german Heiko Maas a descris-o pe Esther Bejarano drept ”o voce importantă în combaterea rasismului şi antisemitismului”. ”Minunata Ester Bejarano a cucerit oamenii cu vitalitatea ei şi cu minunata sa poveste. Vocea ei ne va lipsi”, a adăugat şeful diplomaţiei germane.


Sursa foto: © European Union 2017 – Source : EC / fotograf Bartosz Siedlik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Uite, faceți și voi așa, bărboși cu ochi albaștri, care vă faceți veacul pe acest site

  2. În lagăr erau orchestre? Sa înțeleg ca cei cazați acolo se delectau ascultând muzica? Din câte am citit și potrivit celor peste 1000 de rapoarte ale Crucii Roșii condițiile de trai erau omenești.
    Basmele au apărut doar după procesul de la Nuremberg,adica prin anii 50.

    • Daca esti…de ce vrei neaparat sa semanlizezi??

    • Încă unul cu doi neuroni care neagă Holocaustul!

    • Omul nu neaga nimic, doar a relatat ce a citit.

      Ca sa befi trebuie sa spui asa: eu nu cred ca xxx….. pe cand el spune xa a citit cu totul altceva.

      On the other hand ce parere ai despre colonizarea fortata pe care o face israelul ?

    • Exact cum noi ne chinuim sa ne recuperam teritoriile romanesti din Moldova, Bucovina de N, Cernautiul, Tinutul Hertei si Buceac, numai ca ne misca in reluare!

    • cantau

      era o adevarata drama

  3. Cand esti luat fara voia ta din familie, inchis si facut sclav, dupa ce anterior iti omoara parintii pentru credinta si originea lor-SUPRAVETUIESTI-si te intalnesti cu ceilalti si, impreuna, din nou, o luati de la capat pentru ISRAEL!”Si voi bate oile Mele, le voi risipi, dar le voi aduna”, si nu trece aceasta generatie si Ma intoarce”.

  4. Condoleante! imi pare rau ca exista idioti care inca neaga Holocaustul, bineinteles ca aia sunt trolli rusi in mare parte!

  5. Timpul vindeca ranile dar pastreaza cicatricele.