G4Media.ro

Ești prea entuziasmat sau surescitat ca să dormi? Dar prea obosit ca…

sursa foto: Unsplash/ Alexandra Gorn

Ești prea entuziasmat sau surescitat ca să dormi? Dar prea obosit ca să te dai jos din pat și să lucrezi, să citești sau să faci altceva? Cum reparăm insomniile care ne sleiesc de forță și chef

Cum se repară o rutină nesănătoasă a somnului? Ești prea entuziasmat ca să dormi? Prea surescitat? Dar prea obosit ca să te dai jos din pat și să lucrezi, să citești sau să faci altceva? Un reportaj The Guardian vorbește despre problema asta frecventă care afectează pe mulți dintre noi sau pe cei din jurul nostru.

”Întotdeauna m-am considerat o „bufniță de noapte”, dar în ultima vreme simt că pierd din viață. Îmi place slujba mea, vreau să mi-o păstrez – acum sunt în perioada de probă – dar de când a început pandemia și lucrul de acasă/lucrul hibrid au devenit un lucru, m-am prins într-o rutină nesănătoasă și mă lupt să mă încadrez în ritmul circadian al restului lumii”, povestește Eleanor pentru publicația britanică.

”Îmi amân alarma (dacă o aud), mă întorc în pat, încep să lucrez târziu, uit să iau micul dejun și/sau prânzul, termin munca târziu și mă culc târziu. Atunci când încep lucrul mai devreme și vine momentul să „mă deconectez”, mă simt vinovată că nu am terminat toate sarcinile, așa că continui să lucrez până târziu și, inevitabil, revin la obiceiurile mele nesănătoase. Mă simt prea entuziasmată pentru a dormi noaptea și prea epuizată pentru a mă trezi dimineața. Am ajuns să am resentimente față de spațiul meu de lucru de acasă, față de spațiul meu de dormit și față de mine însămi. Pierd weekend-ul pentru că dorm până târziu și petrec mai puțin timp cu logodnicul meu decât mi-aș dori. Cum pot ieși din acest cerc vicios?”, mai spune ea.

Ce spun însă specialiștii?

În primul rând, să știi că problemele de somn și cele legate de obiceiuri pot fi fiecare semne ale unor lucruri care justifică ajutor profesional. ADHD, depresia și tulburările de somn se pot prezenta toate ca niște obiceiuri care pur și simplu nu se vor rupe. Aceste probleme nu sunt o chestiune de voință și nici nu vor fi rezolvate prin voință. Terapia sau vizitele la medic ar putea părea costisitoare sau oneroase, dar, dacă vă gândiți la ele ca la o investiție pentru a vă putea păstra locul de muncă și a vă bucura de viață, ar putea fi una dintre cele mai bune mișcări financiare pe care le-ați putea face.

Dacă aceste posibilități au fost excluse, un lucru util de reținut este că schimbarea obiceiurilor nu înseamnă, în primă instanță, să aștepți ca sentimentele și emoțiile să se amelioreze. Ca cineva care s-a aflat adesea la fundul unei astfel de fântâni, privind în sus, am constatat că, în mod frecvent, lucrurile merg invers. Este vorba despre a începe să o faci, indiferent de cum te simți. Te târăști până la sala de sport, te ridici din pat, te târâi la evenimentul obligatoriu – și surpriză! Faptul că ești acolo îți schimbă felul în care te simți.

Odată ce știi că ținta este să faci ceva diferit, indiferent cum te simți, poți să apelezi la instrumente care să te ajute în acest sens.

Schimbarea spațiului poate fi, de asemenea, un semnal puternic pentru creierul tău de a începe un nou capitol. Ați menționat că vă resimțiți resentimentele față de spațiile pe care le ocupați; ați putea schimba poziția patului, schimbați lenjeria de pat, faceți o mare schimbare în spațiul de lucru. Sau lucrați de la o bibliotecă sau de la o cafenea.

Oamenii care trebuie să trăiască în spații închise (cum ar fi complexele) pentru perioade lungi de timp insistă adesea asupra unor zone diferite pentru diferitele funcții dintr-o zi, deoarece chiar și micile schimbări de decor fac o mare diferență în ceea ce privește modul în care ne simțim. O plimbare de rutină dimineața, o schimbare marcată între muncă și petrecerea timpului liber – orice lucru care nu înseamnă doar a sta în toropeală fără pauză.

Există multe alte instrumente la care puteți apela. Pentru somn, există lumina soarelui dimineața devreme, cardio de rutină, timp fără ecrane și magneziu înainte de culcare. Pentru a opri munca mai devreme, există calendare de urmărire a timpului, prieteni de responsabilitate și simplul act de a face planuri de nezdruncinat cu alții. Pentru a face în general ceea ce considerați că nu ar trebui să faceți, oamenii jură că trebuie să scrieți de ce vreți să vă schimbați („ca să simt că îmi trăiesc din nou viața”) și să citiți des acea bucată de hârtie.

‘Dacă vă treziți în mod regulat în timpul nopții, semnalați acest lucru medicului dumneavoastră de familie pentru ca acesta să poată lua în considerare orice posibile cauze subiacente’.

Sub toate aceste strategii, este important să nu uiți să te menajezi. Lumea s-a închis în casă timp de doi ani, iar asta a avut efecte destul de grave asupra stării de bine.

Indiferent cât de mult credeți că ar trebui să vă simțiți vinovați, realitatea este că acest lucru nu vă va ajuta și nu este, oricum, real. Cu cât te flagelezi mai mult din punct de vedere mental, cu atât contribui mai mult la problemă, adăugând la lista de lucruri pe care trebuie să le eviți.

Așadar, pe măsură ce acceptați provocarea de a schimba acest lucru, încercați să acționați cu blândețe – atunci când vă simțiți vinovat, recunoașteți-o și încercați să o lăsați deoparte, ca și cum ați pune-o într-un borcan la care să reveniți mai târziu. Schimbarea este lentă și nu merge în linie dreaptă. Presiunea și învinovățirea nu vor face decât să o încetinească.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...