G4Media.ro

Ești un turist enervant? Iată cum poți afla / Cele mai enervante lucruri…

Sursa foto: Unsplash / Daniele D'Andreti

Ești un turist enervant? Iată cum poți afla / Cele mai enervante lucruri pe care le fac turiștii în opinia localnicilor: insulte, ședințe foto și tocmeli

Odată cu intensificarea protestelor împotriva turismului în destinații populare din Europa, mulți vizitatori sunt din ce în ce mai preocupați să treacă neobservați. Dar, în afară de a renunța la pălăria în stil safari și la combinația șosete-sandale, cum vă puteți amesteca printre localnici?

Există o mulțime de lucruri pe care turiștii nu trebuie să le spună și care ar putea să-i deranjeze pe localnici, dar și pe ceilalți călători. Iată câteva dintre cele mai grave greșeli, conform utilizatorilor forumului r/travel de pe Reddit, potrivit Euronews.

Nu folosiți destinațiile ca decor

De la Muntele Fuji Lawson din Japonia până la un lac din Austria care a inspirat filmul „Frozen”, locurile turistice pitorești au făcut eforturi mari pentru a limita mulțimile care vin să facă fotografii – chiar și ridicând paravane pentru a bloca priveliștea.

Totuși, atunci când este liber pentru toți, nu prea mai există nimic care să împiedice influencerii aspiranți să preia controlul.

Răspunzând la apelul pentru „Biggest tourist no-no’s [sic] you’ve encountered while travelling”, un utilizator Reddit spune: „Oamenii care ajung la un punct de belvedere pitoresc sau la un punct de reper… apoi se apucă să facă o ședință foto completă cu zeci de poze și reluări pentru Instagram. De cele mai multe ori nici măcar nu vreau un selfie, doar priveliștea fără o adolescentă în ea”.

Un alt respondent îi mustră pe călători pentru că „își fac selfie-uri vesele în locuri nepotrivite (am văzut acest lucru în Parcul Memorial din Hiroshima, de exemplu)”.

În mod similar, ar trebui arătat respect pentru localnici și religie, inclusiv prin a nu „poza și imita Buddha în templele din Thailanda – atât de ofensator și de vulgar” – și a nu face fotografii localnicilor fără permisiune.

De asemenea, Reddit spune să luați în considerare alegerile vestimentare în țările conservatoare.

„Mă îngrozesc când văd «influenceri» pozând în fața piramidelor purtând un crop top minuscul și pantaloni scurți. Aveți un pic de respect pentru obiceiurile și cultura locală”, spune un alt utilizator.

Nu presupuneți că oamenii nu vă pot vorbi limba

Poate fi tentant să te retragi în limba maternă pentru a face comentarii „private” atunci când călătorești – dar fă acest lucru cu precauție.

„Dacă ești turist, nu vorbi urât despre alți oameni (turiști și localnici deopotrivă) crezând că nimeni nu îți poate înțelege limba”, sfătuiește un utilizator Reddit.

Demonstrând acest lucru, un alt călător a primit un răspuns mai puțin politicos atunci când a confruntat o femeie care comitea „infracțiunea nr. 1” la Fontana di Trevi din Roma.

„Am privit-o fix și i-am spus că a petrecut câteva minute făcând mai multe fotografii, că trebuie să fie atentă la ceilalți turiști”, scriu aceștia. „Pleacă furioasă și strigă «Putos Americanos» (americani nenorociți, în spaniolă), la care eu îi răspund «Puta tu madre y toda tu descendencia»”, sunt columbian-american,”

În aceeași ordine de idei, evitați „să vă gândiți cu voce tare de ce ceva se face într-un anumit fel doar pentru că se face altfel acolo de unde este turistul”.

Nu blocați trotuarul

Locuitorii marilor orașe deplâng, de asemenea, turiștii care „merg foarte încet și ocupă întregul trotuar, obligându-i pe localnicii care chiar trebuie să ajungă undeva să intre în traficul care vine din sens opus doar pentru a putea trece”.

Același lucru este valabil și pentru vizitatorii care se opresc în mijlocul drumului pentru a consulta o hartă sau un ghid sau pentru a face fotografii.

De asemenea, trebuie să țineți cont de regulile și obiceiurile locale atunci când mergeți pe jos. De exemplu, în unele orașe precum Amsterdam și Berlin, turiștii care se rătăcesc pe pistele de biciclete sunt o neplăcere zilnică. În Germania, care respectă regulile, mersul pe bicicletă este interzis – chiar și pe o stradă goală – avertizează un utilizator Reddit.

Nu negociați prea mult

Deși este obișnuit și acceptabil să te târguiești în multe țări, vizitatorii ar trebui să fie atenți atunci când fac acest lucru.

„Întotdeauna mi s-a părut profund respingător să văd un turist din prima lume încercând să negocieze în mod absolut cu un vânzător sărac din lumea a treia”, spune un utilizator Reddit. „Prin toate mijloacele, negociați și încercați să plătiți un preț corect. Dar nu vă faceți griji pentru o sumă banală de bani”.

„Nu am de gând să pierd timpul încercând să economisesc un dolar sau doi într-o țară în care salariul mediu lunar este mai mic decât ceea ce fac eu într-o zi”, este de acord un alt utilizator.

Nu vă aventurați nepregătiți

Decesele recente ale unor excursioniști în timpul valului de căldură din Grecia au scos la iveală consecințele tragice ale subestimării vremii. În afara Europei, această situație este mult mai frecventă.

„Europeni: vă rog să nu vă mai rătăciți în deșerturile noastre și să muriți din cauza lipsei grave de pregătire și cercetare”, pledează un utilizator Reddit din Statele Unite.

„Este o mare pacoste, pentru că ne place că sunteți fascinați de sud-vestul american și vrem să vă distrați în siguranță. Informațiile sunt ușor accesibile, așa că vă rugăm să vă educați înainte de a veni aici.”

În mod similar, un australian îi avertizează pe vizitatori: „vă rugăm să nu vă mai rătăciți prin deșerturile noastre și să nu mai muriți de sete și vă rugăm să nu vă mai puneți în gura crocodililor. Acești monștri preistorici nu se joacă”.

Tratarea animalelor periculoase cu respect este o temă comună, un alt respondent criticând „oamenii din parcurile naționale care tratează animalele ca pe niște atracții de parc tematic. Este o nebunie să vezi câți oameni coboară din mașini pentru a face poze urșilor”.

Respectarea naturii merge dincolo de propria siguranță, ne reamintește un utilizator Reddit: „Dacă vă aflați în Hawaii (sau oriunde există recife de corali), pentru numele lui Dumnezeu, nu atingeți coralii! (De asemenea, căutați o cremă de protecție solară sigură pentru recife, dacă este posibil).”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...