G4Media.ro

Estonia, în prima linie pentru realizarea unui pașaport de vaccinare care să…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Estonia, în prima linie pentru realizarea unui pașaport de vaccinare care să fie compatibil la nivel mondial

Vom avea în curând un pașaport de vaccinare pentru a putea călători în străinătate, pentru a călători din plăcere sau pentru muncă? Deşi ideea se vehiculează de câteva săptămâni, ea nu se bucură neapărat de o aprobare generală. În Estonia, este studiată calea digitală. Țara din nordul Europei efectuează teste împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), teste care ar putea permite dezvoltarea pașapoartelor de vaccinare digitale. Problema este de a afla dacă cel care verifică un astfel de certificat poate „avea încredere în sursa” documentului, subliniază Marten Kaevats, consilier al guvernului eston în probleme tehnologice.

Miza este, desigur, ca o astfel de tehnologie să poată fi recunoscută și utilizată la nivel mondial. „Soluția va trebui să funcționeze atât în Eritreea, cât și în Singapore”, a spus el. Estonia are deja propriul său sistem electronic de evidență medicală care conține informații despre vaccinuri, dar majoritatea țărilor din lume nu au și nu există metode de recunoaștere reciprocă a acestor documente naţionale.

Proiectul reprezintă una dintre numeroasele inițiative de pașapoarte digitale pentru vaccinuri lansate în întreaga lume, care toate ridică întrebări urgente cu privire la viața privată și drepturile omului. OMS este, de asemenea, precaută și nu recomandă pașapoartele de vaccinare pentru călătorii în acest moment, nefiind considerate ca fiind o garanție suficientă de protecție împotriva transmiterii.

Totuşi, certificatele digitale deschid o perspectivă atractivă, în special pentru industriile afectate de pandemie, cum ar fi companiile aeriene. Companiile Emirates și Etihad au anunțat luna trecută teste pe o aplicație pentru a verifica vaccinările înainte de îmbarcare. Un acord încheiat între OMS și Estonia vizează dezvoltarea unui „card inteligent galben” – o versiune digitală a unui sistem de documente pe hârtie existent pentru a dovedi vaccinarea împotriva febrei galbene.

Potrivit lui Marten Kaevats, care consiliază și OMS cu privire la problemele digitale de sănătate, este „imposibil” să se creeze un sistem global de identificare digitală în lunile următoare, iar un mix de certificate pe hârtie și certificate electronice pare mai probabil. Lucrările se concentrează pe elaborarea principiilor globale în vederea dezvoltării „unei singure soluții comune pentru a verifica existența furnizorilor de servicii de îngrijire” care eliberează certificatele în cauză.

Estonia, o țară cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, și-a făcut un nume ca pionier tehnologic, estonienii contribuind la proiecte precum Skype, votul electronic sau roboții de transport. Guardtime, o companie estonă care lucrează la certificatele digitale COVID-19, lucrează și cu Islanda, Ungaria și Lituania, precum și cu AstraZeneca, grupul farmaceutic care produce unul dintre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Potrivit lui Ain Aaviksoo, medic şef la Guardtime, primele țări vor începe să utilizeze pașapoarte digitale la nivel național „în următoarele săptămâni”. Dr. Ain Aaviksoo respinge preocupările privind confidențialitatea, subliniind că grupul său folosește tehnologia blockchain pentru a proteja datele. Datele personale și cele legate de sănătate rămân protejate în locația inițială, iar sistemul oferă doar „dovada criptografică a certificatului și a procesului de eliberare a acestuia, precum și autenticitatea vaccinului”.

Ca răspuns la preocupări similare, proiectul comun OMS-Estonia se bazează pe principiile conform cărora oamenii ar trebui să poată șterge datele lor, iar grupurilor tehnologice nu ar trebui să li se permită să profite din datele procesate.

Cu toate acestea, potrivit d-nei Ana Beduschi, profesor asociat de drept la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, inițiative similare ridică încă „întrebări esențiale privind protecția datelor și confidențialitatea”. Aceste certificate riscă să creeze „o nouă distincție între oameni, în funcție de starea lor de sănătate”, a declarat ea pentru AFP.

Potrivit Anei Beduschi, înainte de implementarea pe scară largă a noului sistem este mai întâi necesar ca vaccinurile să fie disponibile peste tot și să se ofere alternative celor care nu pot fi vaccinați, precum femeile însărcinate. „Nu este suficient să dezvoltăm soluții tehnice pentru verificarea stării de sănătate a oamenilor”, a insistat ea, adăugând că „riscurile de implementare a unor astfel de tehnologii trebuie anticipate și reduse la maximum”.

Sursa: Le Point / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce mizerie, cei care au făcut Covid și au imunitate naturală, mai bună și foarte important completă, cu anticorpi la poarta de intrare (gură, nas), singurii care nu pot transmite boala (cu mare probabilitate), sunt grav discriminați.
    Progresismul european începe să semene a dictatură : „faci cum vrem noi sau te închidem în cușcă !”

  2. Susțin. Și uite asa din ce în ce mai mulți catei vor beneficia de shot-uri fara numar. Dacă asa se cere la CAP, asa va fi.

  3. Vise taicä vise. O sa l foloseasca sa se viziteze intre ei !