G4Media.ro

Estonia intenționează să construiască o fabrică de explozibili pentru uz militar în…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Mārtiņš Bruņenieks

Estonia intenționează să construiască o fabrică de explozibili pentru uz militar în fața „penuriei critice” din Europa

Ministerul estonian al Apărării intenționează să construiască în țară o fabrică, evaluată la peste 100 de milioane de euro, pentru a produce explozibili din șisturi bituminoase. Facilitatea ar fi finanțată parțial de investitori privați, dar statul ar păstra un pachet majoritar. Guvernul a aprobat joi un studiu de fezabilitate pentru proiect, potrivit Rador Radio România.

„De ceva vreme discutăm la minister despre posibilitatea creării unui parc pentru industria de apărare. Activitățile sunt în desfășurare, iar principalul chiriaș al parcului ar trebui să fie un producător de muniție de calibru mare. Privind situația actuală din Europa, este clar că există o penurie critică de explozibili”, a declarat ministrul Apărării, Hanno Pevkur (Reform) în timpul conferinței de presă a guvernului de joi, potrivit presei locale EER.ee.

„Pentru a produce acest explozibil, putem profita de avantajul nostru competitiv fabricându-l din șisturi bituminoase. De aceea am propus astăzi guvernului să înființeze o fabrică de explozibili în Estonia”, a explicat Pevkur.

Ministerul Apărării intenționează să realizeze mai întâi un studiu de fezabilitate. „Nimeni nu ia decizii majore de investiții fără un studiu de fezabilitate. Construcția fabricii de explozibili va costa mai mult de 100 de milioane de euro”, a spus Pevkur.

Statul va păstra cel puțin un pachet majoritar de acțiuni în companie. „Cu siguranță nu ne dorim să devină o companie de stat, dar având în vedere caracterul strategic al explozivilor, dorim să menținem un pachet majoritar de acțiuni în mâinile statului și, în același timp, să implicăm și investitori privați. Rămâne de văzut dacă investitorul privat va fi același producător de muniție sau altcineva”, a continuat Pevkur.

„Acest proiect ar servi mai multor scopuri. În primul rând, ar adăuga valoare șisturilor bituminoase. În al doilea rând, ar reduce deficitele critice din industria armelor, în special a explozivilor. În al treilea rând, ar crește în mod natural bugetul de stat, ar crea locuri de muncă și ne-ar îmbunătăți atât capacitățile naționale de apărare cât și industria de apărare”, a conchis ministrul Apărării.

Potrivit lui Pevkur, filiala Eesti Energia, Enefit Power, ar urma să fie dedicată producției de explozivi. „Planifică deja mai multe investiții pentru a trece de la pur și simplu arderea șisturilor la adăugarea de mai multă valoare”, a spus Pevkur.

Explozivii care vor fi plasați în proiectilele de artilerie vor fi fabricați din șisturi bituminoase din zăcăminte aflate de-a lungul coastei de nord a Estoniei, folosite drept combustibil pentru producerea de energie electrică și încălzire încă de la începutul secolului XX.

Decizia Estoniei de a construi o fabrică de muniție vine după ce compania germană Rheinmetall și guvernul lituanian au ajuns anul trecut la un acord pentru a construi o fabrică de producție de muniție de artilerie de 155 de milimetri în cea mai centrală zonă a țării, în valoare de 180 de milioane de euro.

Cele trei țări baltice încearcă să-și extindă sau să-și modernizeze industriile naționale de apărare în contextul războiului din Ucraina, transmite Efe.

Jens Haug, expert în industria armelor și director al Arsenalului Eston, spune pentru ERR că, după invazia rusă din Ucraina, există un deficit de explozibili în Europa. Cu toate acestea, fezabilitatea înființării unei fabrici de explozivi în Estonia depinde și de costurile de producție.

„După Războiul Rece, numeroase fabrici de explozibili din Europa au fost demontate. Acum, această decizie este profund regretată. În plus, de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, toate fabricile rămase funcționează la capacitate maximă. Comenzile sunt rezervate ani de zile în avans”, a explicat Haug.

„În acest context, o astfel de fabrică ar fi cu siguranță relevantă pentru nevoile de producție ale Estoniei. Estonia ar putea folosi cu siguranță acest explozibil”, a adăugat el.

Haug subliniază că, chiar dacă costurile de producție ale explozivilor în Estonia sunt mai mari decât prețurile pieței mondiale, fabrica ar putea fi totuși atractivă pentru producătorii regionali de muniție, deoarece transportul explozivilor este complicat. „Disponibilitatea rapidă și planificarea realistă sunt cu siguranță mai importante decât o diferență de preț de 10-20 la sută”, subliniază Haug.

În plus, prețurile mai mici în alte părți ale lumii s-ar putea să nu se traducă în reduceri de costuri pe termen lung. „Adesea, prețul la o fabrică din Asia poate părea foarte rezonabil, dar după ce ținem cont de toate reglementările, cerințele și restricțiile necesare pentru a livra explozivi la depozitele din Estonia, costul final poate fi cu totul diferit”, a spus Haug.

Potrivit lui Haug, o fabrică de explozibili din Estonia ar oferi un avantaj competitiv pentru toți producătorii de muniție din regiune. „Ar fi un avantaj competitiv pentru toate țările vecine prietenoase: Letonia, Lituania, Finlanda și Suedia”, a punctat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fabrica de pulberi a Romarm din Făgăraș este în moarte clinică. Noroc cu Rheinmetall, dacă se realizează proiectul.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.