G4Media.ro

Estonia susține că a respins ”cel mai vast atac cibernetic din 2007”,…

sursa foto: Captură Twitter

Estonia susține că a respins ”cel mai vast atac cibernetic din 2007”, la scurt timp după demolarea unor monumente sovietice dintr-o regiune rusofonă la granița cu Rusia

Estonia a anunţat joi că a respins ”cel mai vast atac cibernetic din 2007”, lansat la scurt timp după demolarea unor monumente sovietice dintr-o regiune majoritar rusofonă aflată aproape de graniţa cu Rusia, relatează Reuters.

Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat responsabilitatea atacului, anunţând miercuri pe contul său de Telegram că a blocat accesul la peste 200 de instituţii de stat şi private din Estonia, precum un sistem online de identificare a cetăţenilor.

Cu toate acestea, un oficial guvernamental eston a declarat joi că impactul atacului a fost limitat.

”Ieri (miercuri), Estonia a fost supusă celui mai vast atac cibernetic cu care s-a confruntat din 2007”, a scris pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru transformare digitală din cadrul Ministerului eston al Afacerilor Economice şi Comunicaţii.

”Cu câteva excepţii scurte şi minore, site-urile web au rămas complet disponibile pe tot parcursul zilei. Atacul s-a produs în mare parte neobservat în Estonia”, a adăugat el.

Killnet, care a revendicat un atac similar împotriva Lituaniei în iunie, a afirmat că a acţionat după ce un tanc sovietic T-34 a fost retras de pe piedestalul său în oraşul eston Narva, localitate majoritar rusofonă, şi dus la un muzeu.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi pe Twitter că înlăturarea tancului de la Narva este începutul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, susţinând că aceste ”simboluri ale represiunii şi ocupaţiei sovietice au devenit o sursă de tensiuni sociale”.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. in afara de alcool asta mai au rusii de aparat, statuile sovietice…😶😶😶😶😶

  2. Am vazut un documentar despre atacul cibernetic din 2007 asupra Estoniei, atac ce-a vizat site-urile Guvernului, ale unor Ministere si ale bancilor… practic Estonia a fost paralizata cateva zile….
    A fost un atac DDoS (distributed denial of service) – un tip de atac ce copleșește resursele serverelor prin trimiterea unui număr mare de cereri deodată.
    Site-urile afectate nu au fost accesibile sau au funcționat cu greu. Măsurile de securitate luate după atacurile cibernetice anterioare au părut să împiedice extinderea atacului și asupra altor site-uri guvernamentale.
    Directorul departamentului de securitate informatică de la ministerul estonian al apărării afirmă că atacurile cibernetice au evident o conotaţie politică, dat fiind că au fost atacate mai ales pagini de internet guvernamentale.
    El spune că atacurile afectează foarte serios Estonia fiindcă ţara este foarte dependentă de internet.
    “Estonia depinde în mare parte de internet fiindcă se bazează foarte mult pe soluţii din domeniul tehnologiei informaţiei. În structurile guvernamentale totul e computerizat, nu există documente pe hârtie. Toate serviciile bancare se fac pe internet. Chiar şi Parlamentul e ales prin intermediul internetului. Deci suntem foarte dependenţi de serviciile de internet iar dacă aceste servicii nu funcţionează adecvat, atunci suntem afectaţi economic”, a precizat oficialul estonian.
    Premierul Estoniei a acuzat franc Rusia pentru aceste atacuri.
    Fostul presedinte al Estoniei Toomas Hendrik Ilves, cel care a digitalizat Estonia punea intrebarea: „Sunt atacurile cibernetice o agresiune militară?”, asa cum defineste NATO la Art. 5 care spune:
    „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.”
    In acest sens, Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că un atac cibernetic asupra unei țări din alianță poate duce la mobilizarea tuturor statelor membre în scopul apărării colective, adica NATO poate activa Art. 5!!!