Estul Europei ar putea deveni una dintre cele mai minate regiuni ale lumii / Statele baltice iau în considerare ieșirea din Tratatul de la Ottawa pentru interzicerea minelor antipersonal
Statele baltice iau în considerare ieșirea din Tratatul de la Ottawa, de interzicere a minelor antipersonal, pentru a putea construi o linie de apărare mai puternică la granițele lor cu Belarus și Rusia, transmite publicația Washington Post. O astfel de decizie are potențialul de a face din Europa de Est una dintre cele mai minate regiuni ale lumii.
În ultimele săptămâni, politicieni din Estonia, Letonia și Lituania au analizat posibilitatea ieșirii din Tratatul de la Ottawa, care le-ar permite celor trei țări să construiască o Linie de Apărare Baltică (Baltic Defence Line) mai puternică. Anunțată recent, linia va include 600 de buncăre, în care vor încăpea până la 10 militari, sisteme anti-tanc, dar și mine acceptate.
We agreed agreed on the 🇪🇪🇱🇻🇱🇹 #BalticDefenceLine along our eastern border. The point is simple – we will build “defence nests” where it is necessary close to the border. #NotAnInch pic.twitter.com/WdzrQdY6EJ
— Hanno Pevkur (@HPevkur) January 19, 2024
„Miniștrii au semnat un acord la Riga, potrivit căruia Estonia, Letonia și Lituania vor construi instalații defensive anti-mobilitate în următorii ani pentru a descuraja și, dacă este necesar, a se apăra împotriva unor amenințări militare”, a anunțat, în ianuarie, Ministerul Apărării din Estonia.
Deocamdată, statele baltice investesc în mine terestre acceptate
Deocamdată, cele trei state au ajuns la concluzia că rămânerea în Tratat oferă mai multe avantaje decât dezavantaje. O astfel de dezbatere ar fi fost de neconceput în cele trei țări membre UE și NATO, înainte de izbucnirea războiului la scară largă între Rusia și Ucraina, în februarie 2022.
Tratatul de la Ottawa nu interzice folosirea de mine antitanc și nici a minelor antipersonal declanșate de la distanță. Cele trei state investesc serios în domeniu.
„Există o întreagă gamă de mine terestre pe care le putem folosi. Și Letonia este absolut pregătită să dezvolte acest potențial. Avem mine în arsenalul nostru și vom dezvolta acest potențial fără a primi acele mine pe care Convenția le interzice”, a declarat ministrul Apărării din Letonia, Andris Spruds.
Cele trei țări se tem că ar putea fi următoarele care sunt luate în vizor de ruși dacă Moscova obține victoria în Ucraina. Două dintre statele participante la proiect, Letonia și Lituania, au granițe atât cu Belarus, cât și cu Federația Rusă.
Războiul din Ucraina a transformat țara, în 2023, în cel mai minat stat din lume, potrivit Washington Post.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii