G4Media.ro

Eugen Iancu, tatăl lui Alex, unul dintre tinerii morţi după incendiul din…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Eugen Iancu, tatăl lui Alex, unul dintre tinerii morţi după incendiul din Colectiv: „Eu după 7 ani rămân cu dezamăgirea că nu am învăţat nimic”

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, tânăr care a murit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală la 3 săptămâni de la incendiul din Colectiv a relatat pentru News.ro cum vede acum, la 7 ani de la tragedie, situaţia din sistemul de sănătate. Nu am pus niciodată în discuţie priceperea medicilor, ci condiţiile de a ţine un ars în siguranţă, a spus Eugen Iancu.

„Eu după 7 ani rămân cu dezamăgirea că nu am învăţat nimic, mie mi se pare că refuzăm în continuare să ne recunoaştem capacitatea de a trata, şi aici nu mă refer la priceperea medicilor, medicii se pricep, problema este că degeaba ai operaţia reuşită dacă pacientul moare din cauza infecţiilor.

Pacientul ars are un regim special, are nevoie de umiditate şi de temperatură constante, nu trebuie plimbat cum se întâmplă la noi în spitale, îl duci să-l operezi de la etajul 5 la etajul 3 cu liftul unde transporţi şi mâncare, şi gunoi, şi vizitatori, şi orice.

Asta este problema, noi nu am pus în discuţie niciodată priceperea medicilor, ci punem în discuţie dotarea spitalelor, condiţiile de a ţine un ars în siguranţă, un mare ars, ori aici suntem deficitari total şi problema, marea mea dezamăgire este că după 7 ani noi nu am fost în stare să construim un spital de arşi”, a spus Eugen Iancu.

Mulţi pacienţi cu arsuri sunt trataţi în condiţii improprii, spune Eugen Iancu. Preşedintele asociaţiei GTG 3010 spune că este căutat de mulţi pacienţi care suferă diverse accidente pentru a fi ghidaţi, ajutaţi.

„Din păcate în ziua de astăzi se încalcă legea şi pacienţii sunt ţinuţi inclusiv în spitale care nu au nicio treabă cu tratarea arsului, prin UPU, în oraşe ca Sf. Gheorghe, Sighişoara, în orăşele mici unde un pacient cu arsuri care trec de 25, 30% aproape că nu are nicio şansă de supravieţuire.

Aproape deloc, cel puţin în ultimul an sunt câteva transferuri, le numărăm pe degete, şi care s-au făcut la presiunea aparţinătorilor.

Sunt accidente, oameni care au accidente acasă, oameni care au accidente de muncă iar aparţinătorii unora dintre aceştia ştiu de existenţa noastră şi imediat ne caută pentru sfaturi, iar noi le spunem despre legi, ce trebuie să ceară, ce drepturi au, pentru că din păcate pacientul în România nu ştie ce drepturi are, nu ştie că statul este obligat prin lege să protejeze sănătatea şi viaţa pacientului şi din păcate e un lucru pe care eu nu-l pot înţelege, medicii riscă malpraxis-ul refuzând pacienţilor dreptul la sănătate şi viaţă în foarte, foarte multe cazuri.

Noi nu avem în România nici la ora asta nici măcar un pat pentru un mare ars. Şi cu toate astea ne încăpăţânăm să îi ţinem la noi, să spunem că ne pricepem să-i tratăm, problema este ce faci cu pacientul după ce iese din operaţie, în ce condiţii îl ţii. Ai temperatură, ai umiditate…constante, ai protecţie împotriva infecţiilor? Nu, în România nu există aşa ceva.

Am auzit că ne facem de râs dacă îi tot trimitem în străinătate, am auzit că tratamentul este scump, dar despre ce discutăm, nu cumva ar trebui să discutăm despre viaţa pacientului în primul rând?”, a spus Eugen Iancu.

Eugen Iancu este de părere că autorităţile nu au învăţat din greşeli şi atrage atenţia asupra lipsei spitalelor nou construite.

„Eu pot să spun că nu doresc nimănui să treacă prin experienţa pierderii unui copil, nu doresc nimănui să treacă prin experienţa pierderii unui copil într-un astfel de incident, care este extraordinar de traumatizant, pe urmă, în momentul în care ai un incident şi o tragedie cum a fost Colectiv şi să vezi că timpul trece şi nimeni nu ia nicio măsură, să vezi că nu ai justiţie, nu ai oameni care să facă nişte analize, care să înveţe din greşelile făcute şi să facă nişte paşi pentru a îmbunătăţi un sistem medical, un sistem de intervenţie, pentru că accidente se întâmplă, oricâtă prevenţie am face, nu le putem împiedica. Dar ce faci cu victima?

Din păcat,e am avut foarte mulţi pacienţi, foarte multe victime din oamenii cu bani, cu situaţii bune, pentru că se întâmplă, oamenii cu bani înţeleg din păcate mult prea târziu că în cazul unui accident nu pot pleca în Austria sau Germania imediat în spital, prima dată sunt internaţi în România, iar în România noi refuzăm să construim spitale. Şi nu pot să înţeleg de ce”, a declarat pentru News.ro Eugen Iancu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. 7 ani?!
    Dupa 33 de ani n-am invatat nimic! ☹️

    De la varsta asta nici nu mai sunt sanse sa mai invatam ceva. Ramanem analfabeti functional si supravietuim asa. Asta e maxim din ce am fost si sumtem in stare.

    • Cand ne-a zis Brucan ca ne trebuiesc 20 de ani sa avem democratie, am ras de el.
      Dupa 33 de ani, votam aceiasi hoti si fiindca le merge ii avem pe buletinele de vot mereu.
      Ne mai trebuiesc 20 de ani de acum incolo sa ne dezmeticim.

    • Trebuie sa si vrei sa inveti. Se poate trai foarte bine si cand esti mai putin inzestrat. Priveste in jur. Tocmai am descoperit ca un angajat intr-o arie nu are doua vile, are doua vile si un teren. Acum 33 de ani, comunisti nu au fost doar Leana si Nicu, comunisti care au trait bine au fost cateva zeci de mii, plus aia de la c e. Astia au facut puieti, au avut nevoie de retea ca sa se “dezvolte” si au acaparat tot. “Se rezolva” sau “ e de-al nostru” sunt principiile dupa care functioneaza ei.
      Cine crezi ca ar fi dorit sa invete altceva -respect, principii, morala- cand le mergea atat de bine si inainte! Mai toti primarii de dupa Revolutie sunt fostii sefi de CAP. Subalternii, reteaua. O duceau bine si inainte, au dus-o si dupa. Si in jurul lor a crescut musuroiul. Iar saracul s-a chinuit mioritic de azi pe maine sau a spalat vase si altele pe unde s-a gasit, prin alte tari. Nu a existat patura care sa cera socoteala, sa faca plangeri, sa se ia la tranta. A fost in 90 si dupa ce i-au scuturat minerii multi au plecat. Adevarul e ca … ce sa faci ? Se putea, iesea o mare incaierare cu minerii, dar poate nu ajungeam unde suntem azi. Asa, recitam poetic tanguieli. Pana si poetii, multi au fost corupti moral..
      Sarmanul tata o sa ramana cu plansul in viata asta, si trec anii si nu o sa-l mai auda nimeni.

  2. Trebuia să-ți ții băiatul acasă!

  3. Sa fii medic priceput si sa accepti sa ,, lucrezi ” intr-un sistem al minciunii si tilhariei …. Mai bine maturi strazi .
    Cetateanul roman este pe cont propriu . Institutiile bugetare exista numai si numai pentru a beneficia de banii luati cu japca legala din rodul trudei mediului privat . Mai bine mort decit bugetar .

  4. „După 7 ani, tragedia de la Colectiv nu a convins autoritățile din România să construiască nici măcar un singur spital care poate trata în siguranță mari arși.
    România nu avea, în 2015, la momentul producerii incendiului din Colectiv, niciun centru medical specializat în tratarea pacienților cu arsuri severe („mari arși”) și niciun centru de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe și care au nevoie de luni întregi de îngrijiri medicale ulterioare.
    NU are nici astăzi, la 7 ani de la tragedia soldată cu 65 de morți și 150 de răniți.
    Concluzia apare chiar într-un RAPORT oficial elaborat de Ministerul Sănătății în anul 2021, în mandatul fostului ministru Ioana Mihăilă și într-o perioadă în care Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului, a fost consilier în Ministerul Sănătății.
    După Colectiv, Mihai Grecea a luptat permanent pentru ca și alți mari arși să poată supraviețui într-o țară care nu are condiții să îi salveze: mai întâi din societatea civilă, iar din ianuarie până în septembrie anul trecut, în calitate de consilier în Ministerul Sănătății.
    În România există, în acest moment, doar unități funcționale pentru tratarea pacienților arși, care pot trata cazuri doar până la un anumit grad de complexitate.”

    Multumim, dle Haos!!!

  5. Fostul premier al României, care a demisionat după incendiul de la clubul Colectiv, se întreabă retoric de ce autoritățile statului nu sunt capabile să construiască spitale pentru arși, la 7 ani de incendiul devastator din Capitală.
    „Se implinesc 7 ani de la tragedia de la “Colectiv” ; am respectat mereu suferinta victimelor si a rudelor si am dispretuit mereu fariseii politici care s-au catarat pe cadavre ca sa isi realizeze niste obiective meschine!
    Indiferent daca unii ma vor injura azi tot va spun ce gandesc: daca problema in Noiembrie 2015 erau doar Ponta si PSD – in ultimii 7 ani cine mai este de vina? Nu mai “ucide coruptia”?
    In 7 ani nu a facut nimeni macar un centru de arsi in Romania (cand se cheltuie miliarde anual pe tot felul de prostii inutile doar ca sa se promoveze unii la nivel international)!
    Din 500 de arsi se transfera (greu de tot) 10 in strainatate! Cine i-a numit pe ultimii 7 Prim Ministri din ultimii 7 ani? Cine a vrut “Guvernul Lui” si cine zicea ca va repara problema?
    Oamenii care protesteaza cu intentii bune si isi dau seama ca au fost doar folositi in mod cinic ce pot sa faca (nu ma refer la #focile fericite care aplauda si injura la comanda)?
    Daca pentru “Colectiv” erau de vina “coruptii” – de 7 ani incoace au fost atatea incendii si victime in spitale si nu mai e nimeni vinovat! Cred ca orice Guvern ar fi rezolvat problema pacientilor arsi in 6 luni – daca mai era cineva interesat! Dupa 7 ani, cu “sacii in caruta” , oricum nu le mai pasa politicienilor de victime – dar ar putea sa rezolve problema pe viitor; sau ma asteapta pe mine sa fac tot eu si asta?”, a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

    Dl Haos tace chitic, ieri NU a mai mers sa depuna coroana de flori la Colectiv, nici macar 1 mesaj NU a mai trimis….