G4Media.ro

Eugen Teodorovici: Trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de…

Eugen Teodorovici: Trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz. Nu sunt fanul aplicării unor reguli orizontale pentru toate statele membre în acelaşi fel

Regulile Uniunii Europene trebuie aplicate de la caz la caz, a declarat vineri ministrul român de Finanţe, Eugen Teodorovici, făcând referire la îngrijorările exprimate de Comisia Europeană faţă de situaţia finanţelor publice ale Italiei, transmite CNBC, preluat de Agerpres.

„În calitate de ministru de Finanţe, având în vedere şi experienţa ţării mele, am spus întotdeauna că trebuie să discutăm cu toate statele membre pentru a vedea care sunt problemele reale. Să vedem dacă, uneori, regulile UE trebuie adaptate, pentru că acum situaţia este diferită, atât în UE cât şi la nivel internaţional, dar şi să discutăm situaţia de la caz la caz, pentru toate statele membre. Nu sunt fanul aplicării unor reguli orizontale pentru toate statele membre în acelaşi fel. Trebuie ţinut cont de toate aspectele, nu doar de deficit. Este vorba despre toate regulile din UE. Cred că aceasta este o obligaţie pentru următoarea Comisie, să încerce să aibă acest tip de abordare pentru că, încă odată, trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz„, a spus Eugen Teodorovici, care prezidează la Luxemburg ultima reuniune ECOFIN pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv pentru Italia, după ce a ajuns la concluzia că aceasta nu respectă regulile bugetare ale Uniunii Europene din cauza majorării datoriei sale publice. Statele membre UE au la dispoziţie 15 zile pentru a se pronunţa asupra analizei Executivului comunitar.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.

După ce va primi undă verde din partea statelor UE, Comisia va decide dacă va recomanda în mod oficial demararea procedurii disciplinare, care ar putea duce la sancţiuni financiare împotriva Romei, împreună cu recomandări pentru autorităţile de la Roma pentru a-şi corecta traiectoria bugetară.

Decizia finală cu privire la demararea unei proceduri va fi luată de miniştrii de Finanţe din UE cel mai probabil la reuniunea lor din 8-9 iulie.

Foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. mafia PSD vrea tratament preferential, altfel pierde puterea

  2. Adică după cum furați sau care e șmecheria? Orlando ești un prost și cu cât stai mai mult în funcție, cu atât imafinea de prost și borfas infatuat ca rămâne mai adanc scrisă istorie.

  3. Băi Orlando,
    Nea Alifie zice că s-a cam plictisit de Livache și ar cam avea poftă de unul cu stil, așa cum ai tu. Ce zici, te bagi sa-i faci o bucurie…?

  4. „uneori, regulile UE trebuie adaptate”
    Adică, unul care fură în RO trebuie tratat diferit față de unul care fură în UE. Pentru că e vorba de situații diferite. Zice Orlando.

    Pă buneee??? Dacă fur aici, trebuie să fiu iertat, nu?
    Nu, blondule, nu! Regulile sunt făcute pentru toată lumea. Ai furat ceva, oriunde, trebuie să fii pedepsit! Nu merge să te jelești că are cineva ceva cu tine când te-a prins furând și ți-a tăiat mâna!
    Ai intrat în UE, neicușorule, respectă legile UE!

  5. Declarativ are dreptate.
    Dar ce însemna a trata diferit?
    Și de ce, ce se urmărește?
    De exemplu UE a plătit pentru salvarea Greciei. UE dorește să se întâmple la fel în Italia?
    Poate înțelepciunea d-lui Teodorovici ne mai lămurește.
    Cred că un ministru ce a girat OUG 114, care a reorganizat ANAF le poate da sfaturi celorlalți înțelepți din UE.
    Apropo, la ANAF te chinui să plătești impozit pe venit, ei te plimba cu hârtiile lor de la un ghișeu la altul. poate reușim să exportăm performanta in UE.

  6. Pitziflenderul asta ori e prost, ori e prost!
    „trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz”!!!!!!!!!
    Acum se intelege pe deplin de ce avem pensii speciale si exceptii de toate felurile de la principii.
    El o fi intelegand notiunile pe care le foloseste?! Cum poti sa emiti o asemenea tampenie?! E ilogica complet emisia lui.

  7. Sa nu se mai mire nimeni de situatia economico-financiara a tarii de acum si mai ales de cea care va fi in decurs de 1 an daca asa gandeste si actioneaza dobitocul si ca ministru de finante.

  8. Ce spui bre Orlando ? Esti frumos Nene dar hot si hot dintotdeauna! Poate si cam limitat mintal

  9. La G4Media s-a terminat programul de lucru la ora 17,30?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    De la 17,42 exista stirea, „nesemnificativa” dealtfel, ca in Moldova s-a rezolvat punctul culminant al crizei politice prin renuntarea la putere a Partidului Democrat al lui Plahotniuc, prietenul PSD, prin cedarea puterii catre guvernul Maia Sandu, iar G4 doarme!

  10. Cred ca aia din sala s-au tavalit de ras..
    Sau or fi fost pe cale sa planga..
    Minsitrul de finante al unei Tari memebre UE bate campiii cu aiureli pe care nici nu le poate exprima in cuvinte..
    Ceva ca in Romania: „Regulile” sa fie cam in NEregula…
    Rusine, Orlando, du-te la scoala, evident iti lipseste!

  11. Are dreptate nu este destept si nu este frumos circarul asta de doi bani