G4Media.ro

Eugen Tomac: Dacă Bulgaria, România și Grecia fac un Schengen balcanic, nu…

Sursa foto: Facebook / Eugen Tomac

Eugen Tomac: Dacă Bulgaria, România și Grecia fac un Schengen balcanic, nu trebuie consimțământul Comisiei Europene/ Premierul bulgar: Eliminarea unilaterală a frontierelor terestre dintre Bulgaria, România și Grecia ar fi o încălcare a regulilor

Nu există niciun risc ca Austria să pretindă ceva dacă Bulgaria, România și Grecia decid să încheie un acord trilateral privind eliminarea controalelor la frontierele terestre între cele trei țări, a declarat europarlamentarul român Eugen Tomac într-un interviu acordat BTA.

Potrivit acestuia, un astfel de demers nu are nevoie de acordul Comisiei Europene. „Ea trebuie doar să fie notificată”, explică Tomac și adaugă că „este o soluție firească la care guvernele noastre pot recurge, având în vedere umilința la care sunt supuși cetățenii români și bulgari de atâția ani”.

Într-un interviu pentru BTA, europarlamentarul din partea Partidului Popular European și-a exprimat opinia că guvernele României și Bulgariei nu au o strategie comună pentru Schengen până în 2022, iar comunicarea dintre București și Sofia pe această temă este „superficială”.

BTA : Domnule Tomac, este realistă ideea eliminării controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria, Grecia și România, sau, cu alte cuvinte, așa-numitul Schengen regional, balcanic , este realistă ? O idee pe care colegul dumneavoastră Dacian Cioloș a lansat-o în urmă cu o săptămână împreună cu deputatul bulgar Daniel Laurer, europarlamentarul român Vlad Gheorghe și cel grec – Georgios Kirtsos.

Eugen Tomac: De fapt, nu este deloc o idee nouă. Propunerea de a elimina granițele dintre țările noastre a fost făcută imediat după decizia Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 2022, când ni s-a refuzat intrarea în spațiul Schengen. Astăzi, țările noastre sunt deja în Schengen , dar parțial. Având în vedere că Grecia nu are o frontieră directă cu niciun alt stat membru al UE, cu excepția Bulgariei, este necesar doar un acord tripartit între statele participante. Consimțământul Comisiei Europene nici măcar nu este necesar. Ea trebuie doar să fie notificată. Nu există riscul ca Austria să pretindă ceva. Nu cred că o astfel de decizie face pe cineva să se simtă inconfortabil. Este o soluție firească la care guvernele noastre pot recurge având în vedere umilința la care au fost supuși cetățenii români și bulgari timp de atâția ani.

BTA: Ce pot și ce ar trebui să facă de acum înainte România și Bulgaria în ceea ce privește Schengen ?

Eugen Tomac: În primul rând, trebuie spus că guvernele României și Bulgariei nu au avut o strategie comună pentru Schengen până în 2022, iar comunicarea dintre București și Sofia pe această temă a fost superficială. Acesta este un bug care trebuie reparat. Desigur, o poziție comună, o strategie comună de acțiune poate duce la rezultate mai bune într-un timp mai scurt.

BTA: Oare rezultate mai bune într-un timp mai scurt înseamnă că vom adera la spațiul Schengen și la frontierele terestre până la sfârșitul anului?

Eugen Tomac: Dacă Consiliul Justiție și Afaceri Interne nu va decide cu privire la intrarea terestră a României și Bulgariei de la 1 ianuarie 2025, nu se va întâmpla absolut nimic anul viitor. Mai ales că Belgia, țara care prezidează Consiliul UE, are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European – pe 9 iunie. Rămâne de văzut dacă ea va decide să pună pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din martie intrarea noastră pe uscat.

În schimb, premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, nu crede într-un asemenea demers.

La nivel politic, niciunul dintre noi nu discută o astfel de opțiune, a declarat premierul Denkov, răspunzând la o întrebare legată de propunerea de a renunța la frontierele terestre dintre Bulgaria, România și Grecia, cu o decizie a Sofiei, Bucureștiului și Atenei. Potrivit acestuia, un astfel de pas ar contrazice normele UE.

Premierul bulgar a declarat că va discuta cu cancelarul german Olaf Scholz în marja reuniunii de astăzi a Consiliului European de la Bruxelles. „Mă aștept să discute despre prioritățile Bulgariei – frontierele terestre în Schengen , zona euro. Am avut întotdeauna sprijinul Germaniei, trebuie să spunem care sunt pașii importanți ulteriori pentru care așteptăm sprijin concret”, a declarat Denkov jurnaliștilor bulgari.

.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. dar pe tolomac il doare-n c#r de reguli.

    • Nu cred ca acorduri intre state ar contraveni reglementarilor UE, dar va dati seama cita spaga in vami s-ar pierde? Spaga care stim deja de pe vremea celebrului base (seful pina mai deunazi lui tomac) ca ajunge sus, foarte sus.
      Desigur tomac poate sa spuna asta fiindca nefiind in parlament si guvern pmp nu poate beneficia de „foloase”.