G4Media.ro

Eugen Tomac, după ce intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen…

sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Eugen Tomac, după ce intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen nu se mai discută în Consiliul JAI: ”Guvernul trebuia să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene”

Președintele PMP, Eugen Tomac, susține că România a greșit în două aspecte în cea ce privește problema intrării în Spațiul Schengen, Guvernul trebuia să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene, iar România și Bulgaria trebuiau să aibă o abordare comună în negocierile cu toate statele.

Inițial, pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI, prezentată pe 17 noiembrie, figura propunerea de intrare a României și a Bulgariei în spațiul Schengen, care urma să fie discutată pe 5 decembrie.

În documentul final prezentat vineri, pe 1 decembrie, această propunere lipsește, iar Eugen Tomac susține că România a făcut trei greșeli majore.

”După votul umilitor dat anul trecut pe 8 decembrie, toți decidenții – Președinte, liderii PSD și PNL, conducătorii de atunci și de azi ai guvernului – au susținut cu tărie că România va intra sigur în Schengen în 2023.

Iată că se încheie anul cu ultimul Consiliu JAI și observăm că România, cu cei 20 de milioane de cetățeni români, este încă în afara frontierelor UE.

Unde a greșit statul român și ce trebuia să facă în 2023 pentru a netezi drumul către Schengen?

  1. Guvernul României trebuia să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
  2. România și Bulgaria trebuiau să aibă o abordare comună în negocierile cu toate statele. Am mers pe strategii diferite în condițiile în care votul se dă la pachet pentru ambele state. De aceea, votul Olandei împotriva Bulgariei este automat și împotriva noastră. Miniștrii de interne din ambele state trebuiau să aibă o strategie comună și să acționeze unitar. Lipsa de coordonare în cele mai mici detalii i-a permis lui Nehammer să fie și mai radical în poziția absurdă împotriva României.
  3. Președintele Iohannis a fost complet absent. Șeful statului avea cel mai eficient instrument cu care putea schimba evoluția acestui dosar de interes major pentru România. Este membru în Consiliul European, acolo unde trebuia să impună pe ordinea de zi acest subiect. Extinderea spațiului Schengen nu mai este demult un subiect bilateral, ci o problemă europeană”, susține Tomac într-o postare pe Facebook.

Liderul PMP susține că ”cel mai probabil”, contextul favorabil pentru a obține o decizie politică unanimă se va putea realiza în 2025, pe timpul Președinției poloneze a Uniunii Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. NU! Guvernul trebuie sa-si dea demisia pentru incompetenta! Exemplu cel mai concret este fuga penalului PSD-PNL CereCa$h prin vama cu buletul altuia!

  2. La judecata romanii…

  3. Guvernanții români nu au vrut să mai deranjeze Austria și Olanda, întrucât se pare ca domnul Iohannis are nevoie de sprijinul lor în obținerea unei funcții într-o instituție internațională.

  4. Ce dracu nu ați înțeles, cineva din interior tari nu ne vrea în Schengen, numai dați vina pe straini

    • @George _ „…cineva din interiorul țării nu ne vrea în Schengen”

      Corect! Olanda și Austria nu ne vor din motive economice, iar politicienii apropiați Președintelui, la fel ca domnia-sa însuși, nu vor să le deranjeze pentru că se pare că visează la o funcție internațională și are nevoie de sprijinul acestor state.

    • vamesii (de fapt, militia de frontiera) 🙂 dispare principala lor sursa de venit

  5. Literar analizând, e clar că la nivel de votant nu ne pasă serios de pierderile economice, dovadă însăși afacerea cu OMW-ul. Tensiunea vine mai mult de la suspiciunea specific postmodernă că decizia Nehammer exprimă și complexul de superioritate al unui fost imperiu față de niște „balcanici”.

  6. Ultimi doi comentatori suferă de mania persecutiei

    • Mereu e vina altora. Pe vremea Covid intrai in tara cu 20 euro fara vaccin. Ar fi mai cinstit sa recunoastem si sa incercam sa fim mai seriosi. Doar asa reusim.