G4Media.ro

Eugen Tomac: Mai devreme de 24 ianuarie nu putem avea o decizie…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Eugen Tomac: Mai devreme de 24 ianuarie nu putem avea o decizie pe Schengen, atunci va avea loc următorul Consiliu JAI

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă că mai devreme de 24 ianuarie nu putem avea o decizie pe Schengen, pentru că atunci va avea loc următorul Consiliu JAI, potrivit News.ro. El precizează că cel mai devreme, România poate impune intrarea în Schengen pe 21 martie, când are loc Consiliul European, iar preşedintele are puterea de decizie, un vot prin care poate bloca orice în Europa, dacă nu ni se respectă drepturile.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Afirmaţia lui Tomac vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu declarase, în urmă cu o zi, că speră să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi navall, iar anul viitor, aderarea pe terestru.

Eugen Tomac a declarat la Antena 3 că nu crede în scenariul în care în două zile se vor finaliza negocierile pentru aderarea României la Schengen pe naval şi aerian.

”Mai devreme de 24 ianuarie nu putem avea o decizie, pe 24 ianuarie va avea loc următorul Consiliu JAI. Şi cel mai devreme unde România poate în aceeaşi zi decide şi impune intrarea în Schengen, fără codiţii şi evident maritim, terestru şi aerian, în acelaşi timp, este data de 21 martie, când are loc Consiliul European. Preşedintele are puterea lui de decizie, un vot prin care poate bloca orice în Europa, dacă nu ni se respectă drepturile”, a spus Tomac.

Europarlamentarul PMP a precizat că există un precedent în acest sens.

”Noi am blocat deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE în 2012, pentru că nu semna Acordul privind protecţia minorităţilor. Am blocat Consiliul European şi s-a amânat această decizie în februarie 2012, pentru că Serbia nu voia să recunoască minoritatea română din Valea Timocului. Deci avem acest precedent”, a arătat el.

Despre condiţiile impuse de Austria, Eugen Tomac a afirmat că ”sunt condiţii care nu au nimic în comun cu ce spune Tratatul şi ce spune Acordul Schengen”.

”Din capul locului trebuie respinse şi am văzut că Guvernul de la Sofia a fost mult mai ferm, a spus că nu acceptăm nicio condiţie în plus, pentru că nu suntem cetăţeni de mâna a doua”, a subliniat Tomac.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, după ce a participat la lucrările obiectivului de infrastructură rutieră Autostrada Transilvania – secţiunea Cheţani-Câmpia Turzii, că speră să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi navall, iar anul viitor, aderarea pe terestru. El a mai spus că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă şi drum expres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Condițiile puse de Austria pentru Schengen-ul aerian sunt cu totul inacceptabile!

    În ianuarie o fi Consiliu JAI, dar nu e deloc necesar, cu atât mai puțin obligatoriu ca pe ordinea de zi să fie subiectul aderării României la Schengen. Iar dacă este, politicienii noștri pot retrage subiectul, „strategic”, după cum a declarat domnul Rareș Bogdan.

    Oamenii aceștia își bat joc de noi, așa cum face Austria cu România, dar nu-i nimic surprinzător în asta. Enervant este că ne cer acum să spunem că ne și place!

    Pe bună dreptate, marionetele cleptocrației, PSD-PBL, gândesc că dacă românii sunt atât de isteți încât să-i voteze într-un procent atât de mare, practic, pot spune orice, pot face ceea ce vor… Și nu sunt departe de adevăr cu această concluzie!