G4Media.ro

Eugen Tomac (PMP): Este absolut necesar să armonizăm rapid legislaţia europeană, astfel…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Eugen Tomac (PMP): Este absolut necesar să armonizăm rapid legislaţia europeană, astfel încât toate statele să îi trateze în mod egal pe cetăţenii europeni, indiferent de ţara din care provin. Muncitorii sezonieri, printre cei mai expuși din cauza pandemiei

Europarlamentarul Eugen Tomac, din cadrul Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), consideră că este vital ca autoritatea europeană a muncii să înceapă să-şi desfăşoare cât mai rapid activitatea, pentru ca toate statele membre UE să îi trateze în mod egal pe lucrătorii europeni, indiferent de ţara din care provin, relatează Agerpres.

”Cred că una dintre cele mai mari reuşite ale Uniunii Europene este că le putem garanta cetăţenilor noştri că se pot deplasa liber şi să-şi găsească un loc de muncă mai bine plătit dintr-o ţară în alta. Dar dincolo de aceste mari reuşite, există o serie de probleme pe care pandemia de COVID-19 le-a scos în evidenţă, şi anume că muncitorii transfrontalieri, muncitorii detaşaţi şi cei sezonieri sunt cei mai expuşi în faţa vulnerabilităţilor prin care trec societăţile noastre”, a declarat, luni seara, europarlamentarul român (Partidul Mişcarea Populară ) în plenul Parlamentului European.

Potrivit acestuia, peste patru milioane de români au ales să îşi desfăşoare activitatea în altă ţară pentru un loc de muncă mai bine plătit şi fiecare cetăţean european trebuie să se simtă în siguranţă la locul de muncă, trebuie să îi fie asigurată securitatea socială. De aceea, Tomac a solicitat în legislativul european crearea de mecanisme şi instituţii care să vegheze că cetăţenilor europeni care desfăşoară activităţi lucrative permanente sau temporare nu le sunt încălcate drepturile şi nu sunt discriminaţi la locul de muncă doar pentru că provin din alte state europene.

”În acest sens, cred că este absolut necesar să armonizăm rapid legislaţia europeană, astfel încât toate statele să îi trateze în mod egal pe cetăţenii europeni, indiferent de ţara din care provin. Pentru mine, acest obiectiv este o prioritate morală şi politică şi voi veghea ca niciun român să nu fie discriminat la locul de muncă în Uniunea Europeană”, a scris Eugen Tomac marţi pe pagina sa de Facebook.

Pe agenda primei zile a actualei sesiuni plenare a Parlamentului European (17-20 mai) s-a aflat, între altele, mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE. Deputaţii europeni au prezentat propuneri pentru a asigura protecţia drepturilor lucrătorilor şi libertatea de circulaţie în cadrul UE. Într-un proiect de raport care va fi supus la vot miercuri (rezultatul urmând a fi anunţat joi), ei cer ca lucrătorii din lanţurile de aprovizionare strategice să fie consideraţi esenţiali şi solicită un protocol care să garanteze libertatea de circulaţie în timpul crizelor de sănătate, conform site-ului PE.

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) este o nouă instituţie a UE, creată de la sfârşitul anului 2019 şi responsabilă de sprijinirea activităţilor de control în vederea combaterii fraudei, a abuzurilor şi a muncii nedeclarate. Ca prim director executiv al acestei noi agenţii europene a fost ales la 22 octombrie 2020 românul Cosmin Boiangiu. În ianuarie 2021, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, Boiangiu a punctat rolul important al Autorităţii Europene a Muncii în asigurarea implementării uniforme a legislaţiei din domeniul social şi al mobilităţii muncii în toate statele membre. Ca prioritate pe termen scurt, el a menţionat analiza provocărilor generate de pandemia de COVID-19 asupra situaţiei lucrătorilor mobili temporari şi sezonieri. Sediul ELA va fi la Bratislava.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...