G4Media.ro

EUOBSERVER: Beijingul profită de lipsa de solidaritate a UE ca să preia…

sursa foto: Agerpres.ro

EUOBSERVER: Beijingul profită de lipsa de solidaritate a UE ca să preia puterea

Comisarul european Thierry Breton califică virusul Covid-19 drept o ”criză care nu ține cont de frontiere“, dar, întrucât europenii se uită pe fereastră izolați fiind la domiciliu, ei nu văd decât frontierele.

Noile restricții îi ațâță pe cetățeni unii împotriva celorlalți, în timp ce între țările europene și între partenerii transatlantici încep să răsară niște frontiere închise cu adevărat.

Aceste bariere distrug tocmai libertățile care ar trebui să stea la baza Uniunii Europene – libera circulație a cetățenilor și a mărfurilor.

Cozile de zile întregi de la frontiera polono-germană îi blochează în Germania pe cetățenii statelor baltice, incapabili să mai traverseze Polonia ca să ajungă acasă.

Restricțiile de export ale UE vizând produsele de ordin medical îi fac mai ales pe vecinii UE din Balcani să se simtă abandonați de cel mai apropiat și cel mai bogat vecin al lor.

Iar în retorica lor, liderii țărilor membre, inclusiv Angela Merkel în discursul său public, au neglijat să menționeze lupta comună a Europei în viziunea lor pe tema combaterii virusului.

Singura țară care străpunge aceste bariere noi este Republica Populară Chineză.

Hotărâtă să apară drept lider în fruntea unei crize pe care tocmai ea a provocat-o în general, China a lansat mai multe inițiative destinate Europei.

Din China sosesc avioane pline cu echipament medical – extrem de necesarele kituri de testare și măști. Unele sunt donații ale guvernului sau ale unor firme private, precum Alibaba, iar alte mărfuri sunt cumpărate de europeni.

Bunăvoința și cooperarea la nivel mondial în combaterea virusului sunt esențiale, dar Europa trebuie să realizeze că China profită de lipsa de solidaritate dintre statele europene ca să-și atingă obiectivele.

Acceptând ajutorul Chinei, Europa nu trebuie să își submineze propria coeziune și trebuie să fie conștientă că ea este folosită pentru a promova propaganda unui stat autoritar.

Italia, țara membră a UE care a fost cel mai grav afectată de pandemie, a fost cu deosebire principala țintă a obiectivelor chineze.

Într-un recent articol, ambasadorul Italiei la UE se plângea că ”numai China“ a răspuns cererii de ajutor a țării sale.

Asta l-a făcut pe ministrul de externe de la Roma, Luigi Di Maio, să laude cât se poate de public ajutorul medical acordat de China țării sale, nespecificând însă a câta parte din acest ajutor va fi donată și a câta parte va trebui plătită.

O serie de surse au lansat speculații potrivit cărora s-ar putea ca Di Maio să fi folosit criza pentru a-și promova și mai mult vechiul său program care vizează apropierea Italiei de China. Beijingul încurajează această retorică.

Purtătoarea de cuvânt a ministrului chinez de externe a răspândit asiduu o poveste falsă potrivit căreia italienii ar striga din balcoane “Mulțumim, China!”. Iar autoritățile chineze se asigură că orice ajutor oferit este pe larg mediatizat. Cercetătoarea Lucrezia Poggetti a legat o serie de donații chineze de Frontul Unit, biroul din Beijing care se ocupă de coordonarea operațiunilor de influențare atât în țară, cât și în străinătate.

Dar Italia nu este singura țară europeană care așteaptă ajutor din partea Chinei în vederea combaterii crizei, iar autoritățile chineze folosesc cu asiduitate cererile europene pentru a se autopreamări.

Atunci când premierul spaniol l-a contactat pe președintele Xi ca să-i ceară ajutor medical, presa chineză de stat a profitat rapid de apel ca să promoveze disponibilitatea conducerii.

Tot așa, Republica Cehă a cumpărat recent din China kituri de testare, un demers pe care Ministerul chinez de Externe l-a popularizat cu asiduitate.

Iar ambasada Chinei în Franța a vorbit și ea, prin Twitter – o rețea de socializare interzis în China – despre aprovizionarea cu măști.

Rămâne de văzut dacă această vastă operațiune chineză va reuși. Totuși, mai ales în imediata vecinătate a UE, reacția izolaționistă a europenilor i-a oferit Chinei o amplă promovare.

Pe data de 18 martie, președintele sârb Aleksandar Vučić a ilustrat în modul cel mai grăitor ce pierde Europa atunci când a calificat solidaritatea europeană drept un ”basm pe hârtie“, după care a spus că “singura țară care poate ajuta (Serbia) este China”.

Europa nu trebuie să rămână pasivă în fața tacticilor de învrăjbire ale Chinei. UE trebuie să-și demonstreze importanța în fața cetățenilor săi și disponibilitatea față de toate statele membre.

De UE depinde ca, prin această criză a coronavirusului, ea să rămână vizibilă și credincioasă principiilor și idealurilor sale democratice. Asta e important mai ales pentru statele membre din centrul și sudul Europei, deranjate deja de politicile economice, juridice și pe tema migrației din UE, state care riscă să se abată de la principiile democratice și de la deschiderea Europei.

UE  ar putea recupera timpul pierdut.

Ursula von der Leyen a anunțat noi măsuri vizând organizarea strategică a stocurilor de aparatură medicală, inclusiv ventilatoare și măști, afirmând clar că noua inițiativă  “pune în acțiune solidaritatea UE“.

Banca Centrală Europeană a lansat și ea un fond de €750 miliarde pentru a veni în ajutorul țărilor din sudul Europei, în special al celor care întâmpinau greutăți economice și înaintea crizei provocate de coronavirus.

Asemenea măsuri concrete de asistență sunt esențiale.

UE trebuie să continue să acționeze pentru a străpunge noile bariere create și, ceea ce este la fel de important, pentru a rămâne vizibilă în ochii cetățenilor. Sunt în joc nu doar sănătatea, ci și încrederea în sistemul democratic și în proiectul european.

Articol de Kristine Berzina și Etienne Soula, membri ai Alianței pentru Consolidareaa Democrației de la Fondul German Marshall din Bruxelles / Sursa: Euobserver / Traducerea: Alexandru Danga

Foto: Președintele Chinei, Xi Jinping. Sursa: Agerpres / Xinhua / Liu Bin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Regimul comunist acuma este maná cereasca pentru Toata Europa,ce ne faceam farà comunismul acum?????

    • Am trai mai sanatosi si batranii nostri nu ar muri. Am sta linistiti fara virusul covid-19 venit din China.

  2. Tarile membre UE devin vasalele Chinei din cauza liderilor UE corupti.
    UE ca si uniune economica are toate resursele necesare pentru a fi independenta si a se proteja de expansiunea Chinei. Tot ce se intampla counter-intuitive este din cauza liderilor care accepta „daruri” de la regimul comunist pentru a guverna impotriva interesului national si comunitar.
    UE in ultimii ani ne-a fortat sa devenim piata de desfacere a Chinei. Producand din ce in ce mai putin vom saraci si ne vom imprumuta pana la nivelul la care vom vinde Orientului toate resursele valoroase ( inclusiv cele naturale).

    • Poți să menționezi care sunt liderii UE corupți, cum ne-a forțat UE să devenim piață de desfacere a Chinei?
      E adevărat că UE n-ar trebui să permită o atât de mare influență a Chinei. Deja China a cumpărat o grămadă de porturi în Europa ceea ce nu e prea ok pentru că ajungem să fim dependenți de China.

  3. Duplicitate infioratoare si scarboasa a elitei stangisto-liberale globaliste.
    Dupa ce toata mai productia Vestului, din considerentul de a maximaliza profitul obtinut, a fost mutata in Asia, recte China, Occidentul ”civilizat” depinde de aceasta tara: materiale sanitare, ventilatoare, teste, dezinfectantii etc, etc., au devenit o raritate, si suntem nevoiti sa importam aproape totul de acolo.
    Astazi Vestul, inclusiv UE, se milogeste la China pentru a obtine acele produse de stricta necesitate fara de care suntem ca si morti. Ne uitam ca tampitii unii la altii, si nu stim ce sa facem.
    Italia este cea mai afectata tara de coronavirus. Cine-i ofera ajutorul cel mai consistent?
    Da, tineti-va bine: China, Rusia, Cuba. Evident, e si un joc de imagine a lor, dar indiferent de unghiul din care privim, gestul lor echivaleaza cu o palma (binemeritata) pe obrazul nostru.
    (Acuzam tarile asiatice ca polueaza. Da, polueaza si pentru ca in mare masura ne-am mutat productia, know-howul acolo. De fapt noi am ridicat aceste tari, care, evident, acum isi urmeaza interesele si de care suntem vulnerabili. Isi asuma elita globalista raspunderea pentru asta?)
    Vom fi capabili sa tragem concluziile corecte dupa pandemie?
    (Mi-e teama ca nu.)

  4. Daca ne uitam la balanta tarilor europene in relatia cu china, toate sunt vandute. Exceptie: Irelanda, Germania si Finlanda. Prin urmare avem si lista tarilor „bolnave”

  5. Evolutia economica a Europei, cu reducerea productiei de orice, în favoarea unor asa-zise servicii, e spre prapastie. In 2006 am aflat ca o parte dintre crescatorii de animale din Italia, exasperati de magnificele proceduri de autorizare, control, etc., s-au reorientat spre cresterea de ponei (ca nu manânca nimeni asa ceva). Probabil o sa ne reorientam, sper eu, spre diminuarea prostiilor ce vin de la Bruxelles. Ca exemplu concret, Green Deal va ucide complet industria locala. Sa nu speram ca putem ajunge lucratori pe plantatiile din China!