EUobserver: Cine sunt spionii Rusiei la Bruxelles? / Profilurile ultimilor 19 ”diplomați” expulzați din Belgia / Zeci de europarlamentari pro-Rusia, ”veriga slabă” din sistemele de securitate ale instituțiilor europene
Un expert IT care a stârnit ura anti-europeană, un orientalist strălucit, o femeie numită „mândria Daghestanului” și specialiști în arme chimice, biologice și nucleare, acestea sunt profilurile a altor 19 „diplomați” expulzați din Belgia, în aprilie, pentru spionaj, scrie EUobserver.
Arseny Nedyak, un „consilier” de 44 de ani de la ambasada Rusiei la UE, ar fi putut fi cunoscut de cunoscuții săi din UE pentru faimosul său bunic – Leonid Nedyak, un ministru al marinei din epoca sovietică.
Dar ceea ce nu știau aceștia era că Nedyak Jr. era de fapt locotenent-colonel în cadrul serviciului de informații externe (SVR) al Rusiei și un specialist în comunicații, care a lucrat anterior în giganți ruși din domeniul IT, precum Sistema Group și IBS Group Holding, și a cărui sarcină la Bruxelles era să orchestreze propaganda antieuropeană și anti-ucraineană.
Nedyak „în timp ce se afla la misiunea UE, a supervizat emisiunile pro-Kremlin Russia Today, Sputnik și bloggeri pentru publicul european”, a declarat o sursă de la Ria Novosti, pentru Dossier Center, un ONG cu sediul la Londra care vânează spioni ruși în Europa.
Expulzările de spioni ruși au venit ca reacție la atrocitățile din Ucraina.
Și, într-o întorsătură ironică, dacă Nedyak Sr. ar fi trăit astăzi, ar fi putut deveni el însuși o țintă a propagandei nepotului său.
Ministrul Marinei locuia în Mariupol, în Ucraina de astăzi, și organiza exporturile de la uzina siderurgică Azovstal.
Contemporanii lui Nedyak Sr. au declarat pentru Dossier Center că acesta era atât de pasionat de cultura ucraineană, încât obișnuia să aibă la el un termos de borș ucrainean ori de câte ori pleca în călătorii în străinătate.
Orientalistul Timur Akhtareyev, de asemenea ofițer SVR, a folosit acoperirea de „prim-secretar” la ambasada Rusiei în UE.
Poliglotul de 37 de ani, născut în Polonia, a învățat singur engleza, dari, farsi și tadjica înainte de a se înscrie la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice de la Universitatea din Kazan, unde a publicat o lucrare academică intitulată „Relațiile iraniano-britanice în timpul domniei lui Reza Șah (1921-1941)”, pe când era încă student.
Primul post în străinătate al lui Akhtareyev a fost cel de „secretar de presă” la misiunea rusă de la Teheran, în urmă cu aproximativ 10 ani.
Și nu a fost singurul spion erudit expulzat de la misiunea rusă din UE, potrivit surselor EUobserver și ale Centrului de Dosare.
Alexander Zavarukhin, în vârstă de 32 de ani, „secretar secund” și ofițer SVR, a lucrat la Institutul de Studii Orientale al Academiei de Științe a Rusiei și a publicat cândva o lucrare intitulată „Comerțul exterior în Asia de Sud-Est ca reflectare a proceselor de integrare în regiunea Asia-Pacific”.
Singura femeie trimisă acasă pentru suspiciune de spionaj a fost „consilierul” ambasadei, Nasiyat Shirinova. Specializarea sa în materie de spionaj și vârsta nu au putut fi verificate.
Dar a fost numită „mândria republicii [Daghestan, în sud-vestul Rusiei]” în presa locală pentru cariera sa strălucitoare.
Shirinova a absolvit în 1989 Universitatea de Stat din Daghestan, unde a studiat filologia romanică și germanică, înainte de a se muta la Moscova pentru a urca în ierarhia ministerului Transporturilor, unde a devenit șefă adjunctă a relațiilor cu organizațiile internaționale.
Iar acel post din minister a fost „cel mai probabil atribuit SVR”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete rusești pentru Dossier Center.
Alți cinci dintre cei 19 aveau experiență în domeniul armelor biologice și chimice, al energiei nucleare, al tehnologiei rachetelor și al radioelectronicii.
Serghei Zubkov, în vârstă de 43 de ani, „prim-secretar” și ofițer în cadrul serviciilor de informații militare rusești GRU, locuia într-o tabără militară secretă din Sergiev Posad-6, Moscova, care găzduiește Centrul de Virusuri al Institutului de Cercetare a Microbiologiei din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, o unitate care studiază agenții patogeni periculoși.
Alexander Studenikin, un „consilier” al ambasadei și ofițer SVR în vârstă de 48 de ani, care a sosit la Bruxelles în 2014, a absolvit Academia Militară de Apărare Chimică și a lucrat la Rosboepporyasy, o agenție acum dispărută care era responsabilă cu distrugerea stocurilor de arme biologice și chimice din epoca sovietică.
De asemenea, a studiat la Școala de Management Maastricht din Olanda și a lucrat timp de șapte ani la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga.
Alexander Tsibulya, în vârstă de 46 de ani, un „consilier” al ambasadei, expulzat și el pentru spionaj, dar a cărui afiliere la serviciile de spionaj este necunoscută, a absolvit Institutul de Energie Atomică din Obninsk și a lucrat pentru un program finanțat de Marea Britanie în cadrul firmei energetice rusești Rosatom, care a ajutat oamenii de știință din domeniul nuclear care au rămas fără loc de muncă după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Anatoli Nedrov, un „administrator” al ambasadei și ofițer SVR, a cărui vârstă este necunoscută, a absolvit în 1995 Institutul de Aviație de la Moscova, la instalația Cosmodromului Baikonur, care pregătește oameni de știință în domeniul rachetelor.
Iar Denis Shurutin, un „prim secretar” și ofițer GRU, studiase anterior la Institutul Naval de Radioelectronică A.S. Popov din Sankt Petersburg.
Printre cei 19 se numără și Dmitri Kirizliyev, în vârstă de 41 de ani – un „consilier superior” în domeniul drepturilor omului, care a lucrat pentru Serviciul 5 al serviciului de informații interne FSB din Rusia, care se ocupă de spionaj extern, a declarat o sursă din cadrul Centrului de Dosare.
Printre aceștia se numără Anton Arkhipov, un „consilier” în vârstă de 46 de ani și ofițer SVR, care a lucrat anterior la ambasada Rusiei la Paris.
Un altul este Alexei Chuvaev (un „consilier” și ofițer SVR în vârstă de 63 de ani, care a lucrat pentru firma de armament Rosoboronexport), Serghei Koristkiy (un „consilier” și ofițer SVR care a lucrat pentru editura academică rusă Nauka) și Valery Kuritsyn (un „consilier” și ofițer GRU în vârstă de 53 de ani, care a lucrat la Institutul de Analiză a Sistemelor din cadrul Academiei Ruse de Științe).
Pe listă nu a fost însă inclus Kirill Logvinov – însărcinatul cu afaceri și emisarul comercial al ambasadei ruse, în vârstă de 47 de ani.
Răposatul tată al trimisului comercial, Mihail Logvinov, a fost consulul general al Rusiei la München și un lobbyist proeminent în domeniul afacerilor ruso-germane. Iar Logvinov Jr. a fost detașat de două ori la ambasada Rusiei din Berlin înainte de a veni la Bruxelles în 2020.
Serviciul de securitate internă al Belgiei, VSSE, l-a adăugat inițial pe Kirill Logvinov pe o listă de expulzări 19+1 pe motiv că era ofițer SVR, a declarat o sursă occidentală de informații pentru EUobserver.
Sarcina sa era să se infiltreze în cercurile vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovksis, responsabil cu comerțul și cu implementarea sancțiunilor împotriva Rusiei, a adăugat sursa de informații.
Dar serviciul de externe al UE, care a întocmit lista de expulzări împreună cu VSSE, a cerut Belgiei să îl lase pe Logvinov să rămână, a precizat sursa.
Purtătorii de cuvânt ai VSSE și ai UE au refuzat să comenteze cu privire la această revenire raportată.
Comisia UE a refuzat să spună dacă Dombrovksis sau șeful său de cabinet, Michael Hager, de exemplu, s-au întâlnit vreodată cu Logvinov.
Din date reiese că 11 dintre cei 19 ruși expulzați proveneau din SVR, cinci din GRU și unul din FSB.
Ofițerii SVR au un nivel de educație mai ridicat și sunt mai bine pregătiți pentru a se amesteca în rândul civililor, în timp ce ofițerii GRU sunt antrenați ca niște soldați și sunt considerați mai periculoși de serviciile secrete occidentale.
Prezența SVR și pregătirea academică a câtorva dintre cei 19 ar putea părea că Rusia arată o față mai blândă față de instituțiile UE decât față de cele belgiene sau față de NATO.
Autoritățile belgiene au expulzat, de asemenea, opt spioni de la ambasada Rusiei la NATO anul trecut și 21 de la ambasada bilaterală a Rusiei în Belgia în aprilie, în măsuri care au inclus mai mulți ofițeri GRU și spioni cu legături mai înalte cu Kremlinul.
Profilul militar-tehnologic al câtorva dintre cele 19 state membre ale UE ar putea, de asemenea, să pară ciudat, având în vedere că instituțiile UE nu sunt la curent cu secretele militare occidentale. Dar aparențele pot fi înșelătoare, având în vedere modul de operare al Rusiei. Un umil om de serviciu din cadrul ambasadei Rusiei în Belgia era de fapt un colonel GRU, scrie publicația belgiană.
Cele 19 expulzări au marcat un moment de cotitură pentru instituțiile UE, care nu mai declaraseră până atunci diplomați străini persona non grata, iar oficialii UE au început să ia securitatea mai în serios de la izbucnirea războiului.
De asemenea, Consiliul UE construiește un buncăr izolat pentru discuții confidențiale și creează o celulă care să caute microfoane în clădirile Consiliului, Comisiei, Serviciului de Externe al UE și Parlamentului European. Instituția și-a închis ușile pentru diplomații ruși, iar Comisia UE a interzis lobbyiștii ruși.
Rusia are încă mai bine de 100 de diplomați în Belgia și „aproximativ jumătate” dintre aceștia sunt spioni, estimează surse de securitate belgiene.
Insignele lor diplomatice nu au însemnat însă niciodată că aceștia puteau să se plimbe după bunul plac pe coridoarele Consiliului UE, ale serviciului de externe și ale clădirilor Comisiei.
„Orice vizitator diplomatic trebuie să fie anunțat în mod corespunzător, înregistrat și preluat de la recepție”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de externe al UE.
„Nu pot intra singuri în clădire, nu pot să se deplaseze singuri și, în timp ce se află în clădire, sunt însoțiți de un membru (sau membri ai personalului). Cel mai departe unde ar putea ajunge dacă ar veni spontan, fără programare prealabilă, ar fi la recepție”, a spus el.
Excepție obișnuia să facă Parlamentul European (PE), unde deținătorii de legitimații diplomatice vin și pleacă în mod normal după bunul plac.
Dar, chiar dacă PE a interzis diplomații ruși, are o mulțime de uși ascunse pentru a intra. Zeci de eurodeputați sunt în mod deschis pro-ruși, relatează publicația belgiană.
Aproximativ 36 de eurodeputați de extremă dreapta și neafiliați din partide precum Rassemblement national din Franța, Alternative für Deutschland din Germania și Vlaams Belang din Belgia au votat cu fermitate împotriva unei rezoluții a Parlamentului European din iunie privind statutul de candidat la UE pentru Ucraina, de exemplu.
Mulți deputați europeni marginali merg în misiuni false de observare a alegerilor în Rusia și în teritoriile ocupate de Rusia, în călătorii care pot acționa ca vehicule de recrutare pentru serviciile de spionaj.
Într-un caz, Janusz Niedźwiecki, un organizator polonez de misiuni electorale care a cultivat legături cu europarlamentari eurosceptici britanici, francezi și polonezi, a fost arestat anul trecut de autoritățile poloneze și se află în arest preventiv sub acuzația de colaborare cu serviciile rusești.
De asemenea, fiecare europarlamentar are la dispoziție 26.734 de euro pe lună pentru a-și angaja o echipă de asistenți și stagiari, care nu trebuie să fie neapărat cetățeni europeni și care nu sunt verificați de serviciile de securitate interne naționale sau ale UE.
Într-o a doua investigație de dinainte de război, Tamara Volokhova, o rusoaică cu cetățenie franceză, care și-a început cariera la Bruxelles ca și consilier politic al unui europarlamentar francez de extremă dreapta, ar fi ajutat Rusia să recruteze politicieni europeni.
Iar într-un al treilea caz suspect, fosta asistentă pe termen lung a unui europarlamentar bulgar de extremă dreapta cu legături rusești dubioase și-a schimbat numele și a aplicat pentru stagii în cadrul programelor UE și în mass-media din Bruxelles.
În CV-ul ei figurau locuri la Colegiul Europei din Bruges, unde învață mulți dintre viitorii funcționari europeni. De asemenea, a ținut cursuri de yoga într-o suburbie înverzită din Bruxelles, unde își au domiciliul mulți membri ai personalului UE și familiile acestora.
„Profilul ei indică faptul că [nume păstrat secret de EUobserver] este un intermediar cu serviciile rusești”, a declarat o sursă occidentală de informații.
Patru eurodeputați de rang înalt i-au avertizat pe șefii Parlamentului UE să ia mai în serios securitatea cu un an întreg înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.