G4Media.ro

Euractiv: Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen…

Foto: BEN BORG CARDONA / AFP

Euractiv: Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an, mai întâi cu granițele aeriene din octombrie / Controalele la frontierele terestre ar urma să fie eliminate până la 1 ianuarie

Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an, mai întâi cu granițele aeriene din octombrie, urmate de abolirea controalelor la frontierele terestre până la 1 ianuarie, potrivit unor surse Euractiv.ro

Potrivit unor surse din Sofia, Bulgaria are șanse serioase, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele, de a obține aderarea la Schengen încă din octombrie anul acesta, cu frontierele aeriene, și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024.

Până acum o lună, cel mai mare obstacol în calea intrării Bulgariei în Schengen a fost opoziția Olandei.

Guvernul lui Mark Rutte a dat semnale informale că apreciază eforturile Parlamentului bulgar și ale ultimelor patru guverne de a iniția o reformă judiciară reală prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef, care a fost adoptat la sfârșitul lunii mai.

Fostul procuror-șef bulgar Ivan Gheșev, care nu avea o reputație deosebit de bună la Bruxelles, a devenit prima victimă a noii legislații după ce a fost demis din funcție săptămâna trecută. Se așteaptă o continuare a curățării sistemului judiciar.

Al doilea motiv major pentru înlăturarea obstacolelor din calea intrării Bulgariei în Schengen este alegerea unui guvern la Sofia, după o criză politică prelungită în timpul căreia președintele Rumen Radev a numit un guvern interimar.

Guvernul este format din miniștri ai coaliției Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică, susținută de GERB, reprezentată de vicepremiera Mariya Gabriel.

Printre altele, noul guvern și-a declarat intenția de a revizui politica lui Radev față de Ucraina și a decis ca țara să fie reprezentată la viitorul summit NATO de prim-ministrul Nikolai Denkov, și nu de președinte.

Potrivit unor surse, partenerii europeni ai țării speră că marile obiective comune, inclusiv obiectivele de aderare la Schengen și Zona euro, vor menține coaliția unită.

În iulie, Comisia Europeană va publica un raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, la insistențele Olandei. Raportul este de așteptat să fie în general pozitiv, recunoscând voința politică de a continua reformele.

Obiecțiile Austriei la extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă va fi izolată.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. În privința României, doar Austria s-a opus.

Citește integral pe Euractiv.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. deduc ca dl. dr. Bode nu s-a putut abtine si a lucrat din umbra 🤣 ; daca chiar intram sa vezi atunci cum ies in media care mai de care sa ne convinga ca datorita lui s-a intamplat 🙂

  2. poate avem noroc cu bulgarii si fac ei presiuni serioase…
    altfel nu vad cum s-ar schimba ceva

  3. Parca vad ca ajungem pe dos cu Olanda si Austria vor accepta Bulgaria si Austria in continuare nu ne accepta pe noi. Sau il dam lui OMV tot gazul din Marea Neagra gratis sa intram si noi in Schengen?

  4. Bancuri!

  5. Nu este nici o promisiune concretă. Oricând Olanda poate spune ca ceva nu i se pare perfect in regula și mai pune o condiție care poate fi îndeplinită abia peste vreo 20 de ani.

  6. mda,la 1 ian 2035 poate

  7. De regula politicienii se asigura prin diverse cai ca lucruile sa se intample. Cu ai nostrii este mai greu

  8. Pană la urmă,argumentul ecologic ne va băga în Schengen. Olanda nu este ca Austria,sa „asmute” procurorii pe ziaristi.