G4Media.ro

Euractiv: Nemulțumiri în grupul Renew Europe din Parlamentul European față de președinția…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Euractiv: Nemulțumiri în grupul Renew Europe din Parlamentul European față de președinția lui Dacian Cioloș

Surse din grupul parlamentar au spus pentru EURACTIV.com că există nemulțumiri tot mai mari față de președintele român al Renew Europe, Dacian Cioloș, întrucât multe delegații naționale consideră că au fost date la o parte și grupul a pierdut, în general, ocazia de a se afirma ca o alternativă viabilă la Partidul Popular European (PPE) și Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D).

„După aproape doi ani, majoritatea delegațiilor înțeleg acum că grupul nu este condus de un membru ALDE, ei văd că am pierdut multe oportunități, am fi putut fi mult mai eficienți”, a spus sursa citată, adăugând că disputa devine mai pronunțată după plecarea Fidesz din grupul PPE, care ar putea determina o schimbare a forțelor în Parlament.

PLUS, formațiunea fondată de Cioloș, nu este membră a Partidului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Nici LREM al lui Macron nu este, deși toți europarlamentarii lor fac parte din grupul Renew din Parlamentul European.

„Încrederea politică se erodează și frustrarea este destul de semnificativă în acest moment. Multe delegații sunt acum angajate să construiască o nouă agendă politică pentru a doua jumătate a mandatului”, a adăugat sursa.

EURACTIV scrie că, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea chiar să ceară alegeri la jumătatea perioadei și să încerce să îl dea pe Cioloș la o parte.

O sursă apropiată de tabăra lui Cioloș a confirmat pentru EURACTIV că un număr de deputați s-au plâns încă de la început de conducerea sa. Cu toate acestea, potrivit sursei, acești oameni provin în principal din „vechiul ALDE” și nu au reușit niciodată să se adapteze la noua realitate.

„Vorbim despre parlamentari UE de modă veche care nu s-au adaptat niciodată la noul impuls al socio-liberalismului inspirat de președintele Macron și îmbrățișat pe deplin de Cioloș”, a spus sursa.

Citește articolul integral pe euractiv.ro

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Deci cam ce vedem si in Romania, cu frecusul dintre PNL si USR+.
    Pe de o parte Ciolos e apreciat de elementele reformiste si in acelasi timp e desconsiderat de vechea clasa politica.

    Obiectiv nu prea e clar ce i se reproseaza. PPE e un partid care tinde catre conservatorism, nu vad cum un partid liberal sau neoliberal pierde ceva in favoarea lor.

    • Greu de suportat lider român, când suntem ţinuţi mereu la poarta Schengenului şi fără vize USA. Dar nici nu alocăm 6% din pib la Edu-Cultură să ne respecte euroatlanticii.

    • Unde mai pui ca face parte dintr-un un partid de sub 5%, care nu poate intra in Parlament prin forte proprii.
      Dar asta nu va mai dura mult…

  2. Vai de mine, dar ce-ar putea sa-i deranjeze la Ciolos?
    In afara de ceva probleme cu trecutul si cu caracterul omul e perfect (ma rog, aproape perfect, faptul ca e marioneta macroului ar putea deranja citiva rauvoitori).

  3. PPE nu mai este un partid conservator de centru-dreapta cu ideologie crestin-democrata.
    A fost pana s-a terminat presedentia lui W. Martens.
    De atunci tot deviaza spre stanga, daca ne uitam la agenda lui, la felul cum voteaza, CE anume voteaza…, in proportie de 80% este identic cu partidele de extrema stanga-progresist-liberale. Este doar o chestiune de timp, și diferentele minore dintre PPE si stanga liberala vor disparea. PPE, cu toate ca nu recunoaste, deja este o anexa a partidelor leftiste.
    Este si motivul pentru care se pune la cale acum o nou alianta a dreptei veritabile, care sa poata lua locul PPE in PE.

    Ciolos este o nulitate politica, un politician cu un trecut dubios, probabil si santajabil din aceasta cauza. Intr-o tara normala un asemenea personaj nu ar ajunge sa apase butoane. Insa exact aceste specimene politice sunt cele considerate ca fiind cele mai utile, pentru ca ei executa orice ordin din pozitia de drepti. Doar sa parvina. Demn de mila.

  4. cei care il contesta sunt psd-isti mascati, pioni sputnik si, evident, niste incapabili.

  5. Singura mică problemă aici e că Macron nu vrea un grup slăbit, și deci o să-l rejecteze pe cioloș la prima adiere de vânt. Iar aici cariera lui se va fi incheiat deja.

    Putem să ii spunem de pe acum: Au revoir Julien !

    • Lol, se pare ca deja ai spus de mult ‘au revoir’ logicii.
      Macron vrea in mare parte marginalizarea vechilor politicieni din ALDE, pe care ii considera responsabili de vesnica criza a UE si de blocarea reformelor.
      Asadar stilul mai transant al lui Ciolos ii convine perfect lui Macron, pentru ca il poate si folosi ca scut si ca purtator de cuvant atunci cand nu vrea sa aiba de-a face in mod direct cu criticile.

      Din pacate va trebui sa te obisnuiesti cu Julien o perioada lunga de acum incolo. Ceea ce s-ar putea chiar sa iti placa, iti da ocazia sa tot postezi comentarii de-astea dă pă surse.

    • @macronezu
      Vise.

  6. Fumigene aruncate in vant de PPE si unii liberali conservatori care n-ar trebui sa faca parte din RE. PPE care efectiv se clatina, dupa ce au primit in grupul lor, fara dicernamant, toate partidele care au dorit sa se inscrie, si asta din dorinta de a fi cel mai mare grup. Pana acum au fost tinuti « uniti » artificial de CDU, care s-a impus numeric. Conservatorismul PPE si P&S face ca UE sa se miste greoi. Grupul RE n-are decat de castigat.

  7. PPE de mult nu mai este un partid conservator de centru-dreapta cu ideologie crestin-democrata.
    A fost pana s-a terminat presedentia lui W. Martens.
    De atunci tot deviaza spre stanga, daca ne uitam la agenda lui, la felul cum voteaza, CE anume voteaza…, in proportie de 80% este identic cu partidele de extrema stanga-progresist-liberale. Este doar o chestiune de timp, și diferentele minore dintre PPE si stanga liberala vor disparea. PPE, cu toate ca nu recunoaste, deja este o anexa a partidelor leftiste.
    Este si motivul pentru care se pune la cale acum o nou alianta a dreptei veritabile, care sa poata lua locul PPE in PE.
    Daca vor reusi sa atraga fortele dedicate salvarii continentului, acel grup politic ar putea ajunge al treilea ca marime din PE.
    Ei, din cauza asta s-o fi dat alarma la neomarxisti.

    Ciolos este o nulitate politica, un politician fara scrupule, cu un trecut dubios, probabil si santajabil din aceasta cauza. Intr-o tara normala un asemenea personaj nu ar ajunge sa apase butoane. Insa exact aceste specimene politice sunt cele considerate ca fiind cele mai utile, pentru ca ei executa orice ordin din pozitia de drepti. Doar sa parvina. Demn de mila.

    • @dinu paturica.
      In Romania ta nu ajung la butoane decat viitori puscariabili – Nastase, Dragnea; plagiatori- Ponta; cupluri malefice – Basescu-Udrea si lista continua.

  8. Daca nu-i de PE, o fi bun si el la ceva. Poate o sa-l exileze el presidente dimbovytzean…
    carramba 🙂

  9. Asa cum Ciolos a distrus USR-ul, prin metoda autobuzul si alte metode, ca sa preia in final comanda unui partid docil, asa vrea sa faca si cu Renew, dar se pare ca nu a inteles ca in Europa nu-i ca-n Romania.

  10. Plecarea celor 13 maghiari din EPP nu modifică structura existentă de forțe. Nu se știe unde vor ateriza cei placați, dar în mod sigur nu la S&D și nici la Renew. Fudul cum e, Orban nu va accepta o poziție de umplutură. Acasă la el a reușit să felieze toate partidele concurente și a făcut din ele umbra lor proprie . Așa au păți socialiștii, liberalii, forumul democraților și micii proprietari. Iar partidul de extrema dreaptă ( Jobbik ) l-a neutralizat preluând și accentuind discursul politic al acestuia.
    Personal cred că Orban va intra în ECR ( conservatori și reformiști ) și va încerca să pună mâna pe conducere și să mărească grupul cu câte un dezertor răzleț. Acolo conduc polonezii ( sunt 27 de polonezi, fără vreo figură karmică ) și cu cei 13 unguri va fi în poziția a doua. Dacă vor mai exista, acolo se duc și cei de la aur, după vorba lui Simion. Going to be fun ))
    Popularii au în mare parte linia clasică cu accentul imprimat de nemți, fără să flirteze cu extreme de orice fel. Identificarea lor cu sintagma ”neomarxist-progresist-liberală” este un deep fake de pomină, mai ales că trollii respectivi îi ”venerează” la grămadă pe Trump, Putin și Orban.

  11. Jos premierul ZERO BARAT!