Euractiv: PNL evită să semneze scrisoarea de excludere a lui Viktor Orban din PPE de teama unor reacţii la frontieră
Partidul Naţional Liberal din România nu s-a alăturat apelului a 13 lideri de centru-dreapta în vederea expulzării partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban din Partidul Popular European (PPE), de teama unei reacţii la frontiera româno-ungară, scrie Euractiv.com.
PNL este cel mai mare partid membru al PPE din România. Celelalte două sunt UDMR, care reprezintă minoritatea maghiară din România şi aparent este apropiată de (Viktor) Orban, şi Partidul Mişcarea Populară (PMP).
În 2 aprilie, liderii de centru-dreapta din Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Grecia, Lituania, Luxembourg, Olanda, Norvegia, Slovacia şi Suedia au semnat o scrisoare prin care îi solicitau şefului PPE, Donald Tusk, să excludă partidul lui (Viktor) Orban.
„Legea adoptată de Parlamentul ungar în 30 martie, care permite guvernului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă şi îi permite premierului Viktor Orban să conducă prin decrete, aceasta este o încălcare clară a principiilor fondatoare ale democraţiei liberale şi valorilor europene”, se arată în scrisoare.
Puternicele partide CDU şi CSU din Germania, precum şi partidele de centru-dreapta din Franţa nu s-au aflat printre semnatari. Noul premier al Sloveniei, Janez Jansa, care a fost aliat al lui (Viktor) Orban în ultimii ani, nu a semnat nici el scrisoarea.
O sursă a spus pentru Euractiv că partidul (din România) sprijină eforturile de excludere a formatiunii Fidesz din PPE din cauza unei serii de încălcări ale valorilor UE şi ale partidului şi „acest lucru se poate asigura prin faptul că eurodeputaţii PNL au votat pentru activarea Articolului 7 împotriva Ungariei”. Conform sursei însă, momentul în care a apărut scrisoarea nu este oportun, întrucât liderii politici ar trebui să se concentreze în întregime asupra crizei Covid-19.
În România, criza provocată de coronavirus a expus lipsurile grave din sistemul de îngrijire a sănătăţii. Mulţi medici au demisionat, iar o serie de cadre sanitare au fost infectate cu (noul) coronavirus.
În plus, sursa spune că PNL nu a dorit să escaladeze tensiunile cu Viktor Orban, ale cărui mişcări sunt imprevizibile, şi în final să se confrunte cu reacţii la frontieră. „La începutul crizei coronavirusului, Ungaria şi-a închis frontierele ceea ce a dus la blocarea a numeroase camioane în România. Nu este momentul potrivit pentru a strica relaţiile de bună vecinătate”, a spus sursa.
La scurt timp după apelul lansat de cei 13 lideri, liderul conservator maltez Adrian Delia i-a trimis o scrisoare separată lui Tusk, în care spune că ar trebui organizat un summit extraordinar al PPE pentru a discuta această chestiune.
Euractiv a fost informat că Delia i-a mai trimis o scrisoare lui Tusk, în care îi cere ca în cadrul summitului să abordeze şi problema migraţiei nereglementate din Libia şi cea a Covid-19. „Noi avem acum o stare de urgenţă medicală în ţara noastră (…) În condiţiile conflictului libian în curs, situaţia s-a complicat şi mai mult.
Rapoartele au arătat o creştere semnificativă a traficului de bărci cu migranţi care pleacă din nordul Africii spre Europa”, spune el. „Ne trebuie categoric un mecanism eficient şi aplicabil de solidaritate pentru abordarea acestei probleme şi în concordanţă cu valorile pe care le aclamăm”, a adăugat el.
Sursa: Euractiv.com/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii