G4Media.ro

Euractiv: Vot pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen, în luna decembrie…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

Euractiv: Vot pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen, în luna decembrie / Votul se va da după ce în 2011 s-au opus Finlanda și Olanda  / Manfred Weber: ”11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”

Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare, anunță Euractiv.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez. Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune.

„Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, miercuri.

„În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a declarat ministrul.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă, Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, definind România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și subliniind nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări.

„Avem două state membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă încă din 2011 undă verde din partea Consiliului. 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

„Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

În mod similar, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” ca fiind „discriminatorie”.

„Vorbim mult despre solidaritate, dar aceasta trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere.

„Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, împotriva refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left.

„Bulgaria și România fac foarte greu să scapi de impresia că UE cere ca aceste țări să demonstreze că nu se vor opri de la nimic pentru a ține migranții afară ca preț pentru libera circulație. UE pare să fi dezvoltat obiceiul de a recompensa un comportament îngrozitor cu libera circulație”, a spus ea.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. o să mai fie… chill

  2. D-lui Guido si tuturor extremiștilor naționaliști -suveranisti, niste acronime făcute să prindă la fraieri, dar care nu-i păcălesc decât pe cei cu IQ sub 70: le așteptăm pe mamele Dvs. in Vestul Sălbatic, sa le arătăm ce ar fi tb sa facă tații Dvs. ca sa nu dea naștere unor degenerați în fază acută.

  3. Daca romanii ar fi mai pragmatici (si mai razbunatori din fire) ar putea sa blocheze automat intrarea Finlandei in NATO.
    Adica ne tineti de 11 ani la usa Shengenului, iar voi vreti in cateva luni sa intrati in NATO, ca si cum ar fi un drept al vostru de necontestat?
    Hai, asteptati si voi 10 ani si apoi mai vedem.
    Cu Olanda e mai dificil ca nu prea ai cu ce sa-i constrangi.

    • Ai cum și cu Olanda , investești masiv in portul constanta și scazi taxele la jumătate ! Și sa vezi tu ca in 2 ani ne plâng la usa! China in felul acesta reduce aproape la jumătate timpul și costurile de transport.

    • Tipic românesc. Nu să ne rezolvăm problemele, ci să ne răzbunăm. D’aia nu merge țara asta. Oricum nu mai apucăm că ne scot hauristii și psdistii și pnlistii…

    • Cu Olanda e cel mai simplu. Tragi toate tirurile cu flori si zarzavaturi pe dreapta pentru un control amanuntit si apoi uiti de ele pana se strica marfa. Secunda doi esti in Shengen.

    • @Xtx da, aici e politica, e voie si cu razbunari.
      E mai greu sa intelegi tu solidaritatea Europeana si a fi cetatean de mana a doua.
      La noi in tara cei care ne decid prin vot parlamentul/primarii/prefectii nu prea calatoresc inafara tarii si nu sufera din faptul ca nu suntem in Schengen. Cei care calatorim suntem prea putini cat sa decidem cine sa ne conduca tara.
      Astfel ca solutia de aici trebuie sa inceapa: aderarea neconditionata la Schengen

    • Keo cred ca a fost repetent la geografie, altfel nu avea cum sa sustina astfel de prostii.

    • N-avem noi ce veto pune Finlandei. Acolo a decis licuriciu, noi doar stăm ghiocel

      UE e un eșec, e neocolonialism și încep sa vadă și naivii asta. Ori se reformează ori se destrăma. Al doilea test al datoriilor abia urmează. Când bce mărește dobânzile vor capota tarile unde bunăstarea e mascata în trai pe datorie. Sa te ții atunci carusel

  4. @Nora,

    Principial ai dreptate si chiar mi-ar placea sa fie asa, totusi , sunt de parere ca atunci in spatele Olandei si Finlandei au fost alte tari din asa zisul nucleu dur european, intuiesc ca principala tara care s-a opus a fost Germania si cred mai degraba ca a fost un instrument de presiune la care politicinii nostri au zis pas tinand cont ca ei personal pot si fara Schengen si oricum i-i durea undeva de subiect, acum lucrurile stau putin diferit.

    La fel e si azi cand vb de Suedia si Finlanda, in spatele lor e USA ca si decizie iar de opus se opune cine: Turcia si Ungaria……stau acum si ma gandesc ce legatura e intre Germania, Turcia si Ungaria in afara de faptul ca sunt state care-si joaca foarte bine interesele chiar daca sintr-un mod meschin.

  5. Trebuie sa fie lăsată sa între senhen dar cu câteva mecanisme de control , observare dat cu parnaie în anumite cazuri .

  6. Cum am asteptat 11 ani mai putem astepta inca 11 sau 111. Toti se oftica ca nu avem votul tuturor dar nimeni nu a pus mintea la contributie la o intrebare simpla’ de ce nu avem votul celor doua tari?! De era Ungaria toti saream ca-s rusnaci sau au cv cu noi,dar pare-se ca nu e doar Olanda impotriva noastra si a bulgarilor. Raspunsul pare clar ^ asa patesc cei care sunt considerati cersetorii si neimportanti,sunt tinusi la usa „boierilor” pana se satura de insistentele slugilor si spun ” hai ca i-am tinut destul la usa de au tocit intrarea”.

  7. sa ne pupe in curuptie !!!

  8. Eurodeputatul neamț, avea dreptate. Nici eu nu aș fi acceptat România și Bulgaria în Eu ( sunt pro eu, ca să înțelegeți ). Țin minte și acum când ne întrebau profesorii în liceu: ce părere aveți, am fost vehement de părere că nu. Cum să fie germania incadată de astfel de maimuțici. Fast forward 20 de ani, oricum au fost invadați de tot globul, în plus, este deranjant că, europarlamentarii liberali, stau toată ziua cu fasciștii polonezi și unguri sau italieni pe buze, dar cele mai corupte țări ale uniunii, adică Bulgaria și România, sunt trecute cu vederea…

  9. Olanda are afaceri de miliarde de euro in Romania. Tragi tirurile cu zarzavaturi si flori pe dreapta pana se strica marfa și in secunda doi ești in Schengen. Problema se rezumă la a sta sau nu la coada in vama. Nu are legatura cu corupția infloritoare de la noi. E o chestie tehnica pe care am indeplinit-o demult. E umilitor sa petreci ore in vama la ieșirea spre Ungaria. Kilometri de tiruri de multe ori.

  10. Evident . Vedem gunoiul din ochiul lor dar nu avem bunul simt sa vedem că avem cel mai corupt parlament , guvern și un președinte captiv grupului de interese grivco.
    Nu avem capacitatea de a ne rezolva in mod democratic problemele . De ce ? Pentru că nu vrem ,deși evident putem . Pentru că votam gandindu-ne la buzunarul propriu și nu la viitorul unei noi generații și a țării în general .
    Pentru că sunt câteva milioane de români la limita subzistenței ,care sunt captivi celor două partide pnl și psd , cele care au creat dezastrul actual. Pentru că în loc să încurajăm diaspora sa revină acasă , i-am jignit in fel și chip și i-am tratat cu gaze când au vrut să transmită un mesaj de dincolo . Pentru că vrem o țară că afară dar cu aceiași oameni care de peste 30 ani conduc dezastrul actual și pe care cu voia boborului ii vom avea în continuare ,atâta timp cât intenția de vot a acestora depășește 90% .
    Concluzia : Dumnezeu dă , dar noi ca nație alegem calea sărăciei și a întunericului . A lumii a treia ! Și sigur cei pe care unii îi arata acum cu degetul că ne nedreptățesc de a nu ne primii in Schengen , nu au nici o contribuție la gravele probleme interne . Ei stiu că fara rezolvarea acestor probleme este greu de crezut că putem aduce siguranță la frontiere .

  11. Nimai postaci geniali cu idei Hauriste, de atat se poate….

  12. De data asta ia reuşit aproape după 30 de zile lui Rareş vrăjeala.
    Decizia a luat-o ăştia de acuma vreo lună iar Rareş a ieşit acuma la cules de imagine ştiind rezultatul, ne e frică să nu îl fi supărat pe pofticiosul de copilul tătucul tuturor PSD-iştilor şi să îi fi furat faţa şi câştigul de imagine că a lui a fost toată munca măi, totul a avut un scop şi a fost în echipă (proastă mişcare, bănuim că urmează mişcarea paltonul urmată de RARESexit).
    Lasă măi Rareş că poate îi enervaţi cu discursuri din-astea şantajiste şi se răzgândesc şi îţi mai rămâne un pas dup-aia să şantajezi cu ROexit (noi suntem aproape siguri că nu te-ar deranja ca să nu vă mai deranjeze ăştia în furtişaguri).

  13. Domnule Asistent scrii foarte bine și concis. Felicitări!

  14. 11 ani, niciun progres. Asta s-a intamplat in Romania. Poate chiar mai rau.
    Nu poti sa faci tot timpul acelasi lucru si sa astepti rezultate diferite.
    In asteptarea votului, spor la furat in continuare!

  15. aparent conditionarea cu schengen , mcv si imbunatatirea indicatorilor anticoruptie nu functioneaza defel , nu inteleg de ce sa stau eu in vama cu orele an de an ca vrea ciolacu &co si iohanis & co sa fure , cel mai eficient e amenintarea cu taierea fondurilor , vezi ungaria , deci admiterea e solutia logica si care repara o greseala si o nedreptate.

  16. @Asistent
    Nu este momentul pentru ceea ce numesti matale bun simt. La aceste probleme se gandeste omul din timp, nu la examen.
    „Pentru că votam gandindu-ne la buzunarul propriu și nu la viitorul unei noi generații și a țării în general .”
    Treaba mea este sa ma gandesc in primul rand la buzunarul meu. Treaba parintelui este sa se gandeasca la copiii lui, adica la generatia lui viitoare.
    „i-am jignit in fel și chip”
    Dvs, useristule venit cu nick necunoscut sa nu-mi explicati, va rog, cum au fost jigniti unii fara sa-mi explicati cu au fost jigniti si ceilalti.
    Eu nu vreau o tara ca afara, poate vrei tu asta si fiecare alege ce cale doreste si voteaza in consecinta, iar partidul votat sa se descurce cu puterea data de acele voturi.
    Lumea a treia este in Africa.
    Nu au vreo contributie, se dau importanti si uita ce au deja in Schengen, m.afi.a, si noi stim ce inseamna dubla masura si nu suntem impresionati la tot felul de lozinci.

  17. tocmai i-am scris un email dnei Clare, irlandeza care se opune…nu stiu ce putere are votul ei insa orice ajutor conteaza. cert este ca in ciuda progreselor României (adevarate orice ar zice unu si altu despre guvern si restul…hai a ne uitam numai la Ungaria si vom vedea ca Schengen merge bine cu diktatorul Orban) Europe tot se uita la noi ca la marginea lumii civilizate. a trebuit sa vina razboiul din Ucraina ca sa vada ca suntem mai civilizati decat ne credeau ei…si ca meritam si noi in clubul lor…altfel eu nu mai vreau sa fiu tratat ca cetatean de mana a 3-a pe aeroporturi si la granitele terestre…nici nu ne dam seama ce castigam, de la statul in vama cu Ungaria, Grecia si Bulgaria al titurilor si al nostru la umilinta d epe aeroport cand trebuie sa faci din nou controlul de securitate intre 2 avioane

  18. Sa bagi Romania in Schengen e ca si cum ai face o copie dupa cheia de la casa si ai lasa-o la vecinul ala smenar care e retinut anual pentru furt.

  19. Ce Schengen? Voi ați crezut ce vă spunea „neam.țul” ca să-l votați?

  20. Dragi hăbăuci, votați în continuare pt. corupție adică PSD&PNL&UDMR&AUR și veți intra în Schengen la Sf. Așteaptă !

  21. Asta era să scriu și eu. E inacceptabil ca România să stea 11 ani la ușă, ca cățelu’ în ploaie, dar e ok ca vameșii români să perceapă o taxă de 5 euro/cap de pasager la autocar ani de zile, iar în piață să găsești țigări netimbrate produse în Moldova.
    Vrem în Schengen, dar cu tot cu vilele vameșilor!

  22. Votul nu se dă din păcate de către Parlamentul European ,ci de către guvernele statelor membre ale UE și vine în decembrie ,aceeași lună în care se prefigurează niște observații sau avize negative pentru proiectele legilor justiției din partea Comisiei de la Veneția,proiecte de legi ce se doresc a fi trecute fără avizul acestui for.Iar Olanda și Finlanda nu dau semne că și-au schimbat poziția din 2011 față de subiectul în discuție.

  23. După probabilul eșec, val de demisii: președintele, ministrul de externe, poate și premierul.

  24. Doar AfD, slugile Rusiei, se imptrivesc.

  25. Nu mai dati vina pe alte parti pentru problemele din tara care ne tin in afara spatiului. Dupa capul multora occidentul este rau, nu coruptia si hotia care se produce in tara de atatia ani. Voi ati primi o persoana in casa daca ati stii ca este hot? Logic ca nu sau poate unii ii vor in casa fiind si ei la randul lor hoti, poate de aceea se voteaza in continuare aceelasi partide care au adus Romania unde este acum.

  26. Ce progrese a făcut Uc.raina ca să intre în UE?