G4Media.ro

Euro, la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii aproape…

pixabay.com

Euro, la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii aproape 20 de ani

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani în raport cu dolarul american, la 1,0298 dolari pentru un euro, pe fondul tensiunilor energetice din Europa și al forței valutei americane, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

În jurul orei 0930 GMT (11:30 la Paris), dolarul era în creștere cu 1,12%, la 1,0305 dolari pentru un euro.

„Temerile tot mai mari legate de o recesiune împing euro în jos, în timp ce dolarul crește vertiginos”, a comentat analistul City Index, Fiona Cincotta. Comercianții de pe piața valutară pariază că Fed va continua să majoreze agresiv ratele dobânzilor pentru a ține inflația sub control, a spus ea.

„Datele PMI publicate (marți) în Europa au evidențiat riscul unei încetiniri a creșterii la sfârșitul celui de-al doilea trimestru”, a continuat ea.

În plus, creșterea activității economice în zona euro a încetinit puternic în iunie în sectorul privat, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, potrivit unui indice bazat pe sondaje de conjunctură publicat de S&P Global.

În zona euro, „recesiunea pare inevitabilă”, a declarat și Neil Wilson, analist la Markets.com. „Euro se află într-o situație disperată și „dacă BCE nu-și revine, s-ar putea ajunge în curând la paritate”, a spus el.

Criza energetică afectează, de asemenea, moneda unică.

„Creșterile puternice ale prețurilor la gaze și electricitate reprezintă un risc semnificativ ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decât se așteaptă”, a declarat Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects, într-un raport.

Există atât riscul unei „penurii de energie”, cât și riscul ca gospodăriile, a căror putere de cumpărare este redusă din cauza tarifelor la energie, să își reducă cererea, spune Guillaume Dejean, analist la Western Union.

De la începutul anului, prețul TTF olandez, referință pentru gazele naturale în Europa, a crescut cu aproape 150%, ajungând marți la 176,01 euro pe megawatt-oră.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, se tranzacționa cu mult sub 100 de euro pe megawat oră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Efectul majorarii dobanzii de catre FED in timp ce doamna Lagarde doarme pe ea. Americanii importa mai ieftin si exporta mai scump.

  2. euro e terminat. Uniunea la fel.