G4Media.ro

Euro se apreciază în raport cu dolarul și revine peste pragul de…

Euro se apreciază în raport cu dolarul și revine peste pragul de paritate

Euro s-a apreciat marți în raport cu dolarul, revenind peste paritate după indicatori dezamăgitori din SUA, deși pericolele care se adună asupra Europei îi fac pe traderi să se teamă de un răgaz de scurtă durată pentru moneda unică europeană, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

În jurul orei 15.30 GMT, euro era în creștere cu 0,52%, la 1,0006 dolari, după ce mai devreme în cursul zilei scăzuse la 0,9901 dolari, un nivel care nu a mai fost atins din decembrie 2002, anul în care a fost pus în circulație.

Vânzările de locuințe noi s-au prăbușit din nou în iulie în SUA, în timp ce activitatea din sectorul privat s-a contractat, indicele PMI compozit fiind de 45 de puncte, cel mai scăzut nivel din mai 2020.

„Temerile legate de o prăbușire economică s-au concentrat asupra Europei”, a declarat Joshua Mahony, analist la IG, dar datele de astăzi „evidențiază dificultățile companiilor americane”.

Cotația dolarului a suferit o corecție sensibilă: Dollar Index, care compară dolarul cu un coș de alte monede importante, a pierdut 0,83%, până la 108,13 puncte.

Avansul euro a fost însă limitat de dificultățile care apasă asupra economiei europene: indicele PMI al zonei euro a scăzut în august la 49,2, la minimul ultimelor 18 luni, marcând, de asemenea, o contracție a activității.

„Aceste date confirmă scenariul nostru privind o necesară înăsprire a politicii Băncii Centrale Europene, chiar dacă economia intră în recesiune”, a avertizat Jack Allen-Reynolds, analist la Capital Economics.

Lira sterlină a avut o evoluție ușor mai bună (+0,74% la 1,1855 dolari), deoarece indicele PMI din Marea Britanie a rămas peste 50 de puncte în august.

Euro și lira sterlină au suferit deprecieri timp de mai multe sesiuni după ce s-a anunțat că livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite între 31 august și 2 septembrie.

„Având în vedere riscul unei penurii în Europa în această iarnă, există o anumită sensibilitate a prețurilor la cea mai mică veste proastă. Ziua de ieri este un exemplu foarte bun și putem pune la îndoială raționalitatea acestor mișcări fără precedent”, arată Guillaume Dejean, analist la Western Union.

Întrebarea care se pune acum este cât de departe poate merge deprecierea euro.

„Forța dolarului depinde în parte de ideea că Rezerva Federală (Fed) va emite un mesaj privind o politică monetară strictă la Jackson Hole”, unde bancherii centrali se vor întâlni la sfârșitul săptămânii, a declarat Lee Hardman, analist la MUFG.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...