Euro se stabilizează față de dolar sub paritate, înainte de un discurs așteptat al lui Jerome Powell (Fed)
Euro s-a stabilizat miercuri în raport cu dolarul, în continuare însă sub paritate, în timp ce traderii au făcut o pauză înainte de principalul eveniment al săptămânii: discursul de vineri al șefului băncii centrale americane, Jerome Powell, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
În jurul orei 19:15 GMT, moneda unică era aproape stabilă (-0,03%) față de dolar, la 0,9967 dolari pentru un euro. Euro își revenea ușor în raport cu lira sterlină, francul elvețian și yenul.
„Există mișcări de sfârșit de lună, dar foarte puțină lichiditate” și participanți pe piață, a declarat Brad Bechtel de la Jefferies. „Așteptăm momentul cel mare”.
Ca în fiecare an, numeroși bancheri centrali și economiști se întâlnesc la Jackson Hole, Wyoming. În acest context, Jerome Powell urmează să susțină vineri un discurs, la ora 14:00 GMT.
„Ne așteptăm la un semn de fermitate”, a spus analistul. „Dar ar trebui să avem într-adevăr ceva extrem, fie că este acomodant sau ofensiv, pentru a declanșa o reacție semnificativă pe piața valutară.”
Între timp, după ce a depășit pentru scurt timp paritatea marți, euro pare ancorat sub acest prag simbolic, afectat de criza energetică de pe bătrânul continent, unde prețul gazelor naturale a atins un nou maxim din martie.
„Atâta timp cât criza energetică nu se stabilizează și piețele nu au nicio idee despre cât va dura recesiunea în Europa, euro va rămâne afectat”, a declarat Edward Moya de la Oanda.
Evoluția vine și pe fondul anunțării a doi indicatori americani considerați mai degrabă satisfăcători.
Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au rămas neschimbate în iulie, în timp ce economiștii se așteptau la o creștere de 1%, dar piața a fost mai interesată de indicele care exclude transportul, care a fost ușor mai mare decât se aștepta.
„Tendința rămâne de creștere într-un ritm decent, chiar dacă a încetinit”, a comentat Ian Shepherdson de la Pantheon Macroeconomics, într-o notă.
În ceea ce privește contractele de vânzare de bunuri imobiliare, acestea au scăzut cu doar 1%, ceea ce este sub scăderea de 3% anticipată.
Traderii estimează în prezent o probabilitate de 60% pentru o majorare cu 0,75 puncte procentuale a dobânzii cheie a Fed la următoarea ședință de la sfârșitul lunii septembrie.
În timp ce moneda unică și-a limitat pagubele față de dolar, lira sterlină a avut din nou de suferit.
Deși principala rată de politică monetară a Băncii Angliei (BoE) crește mai mult decât rata pe termen mediu a Fed, ceea ce ar trebui să susțină moneda, „traderii sunt îngrijorați că lira se va deprecia în continuare”, au declarat economiștii de la Pantheon Macroeconomics.
Această încetinire ar fi determinată de creșterea deficitului comercial al Regatului Unit, determinată de creșterea prețurilor la energie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank