EUROBAROMETRU Doar 32% dintre români consideră că cetățenii obișnuiți trebuie să se implice în Conferința privind viitorul Europei, cel mai scăzut nivel din UE
Parlamentul European și Comisia Europeană au prezentat, marți, primul sondaj Eurobarometru realizat în comun pentru cele două instituții privind viitorul Europei, care arată că marea majoritate (92 %) a respondenților din toate statele membre solicită ca vocile cetățenilor să fie „luate mai mult în considerare în deciziile referitoare la viitorul Europei”.
Eurobarometrul, publicat înainte de semnarea, miercuri, a Declarației comune referitoare la Conferința privind viitorul Europei, arată că aceasta va avea un impact pozitiv asupra democrației în UE: 76 % sunt de acord că proiectul Conferința privind viitorul Europei reprezintă un progres semnificativ pentru democrație în cadrul UE (25 % „sunt total de acord” și 51 % „tind să fie de acord”), o majoritate clară susținând acest punct de vedere în fiecare stat membru al UE.
Cele mai puternice niveluri de acord cu afirmația se găsesc în Irlanda (90%), Suedia (88%), Belgia (88%) și Lituania (87%), unde mai mult de 85% susțin acest punct de vedere. Cele mai scăzute niveluri se regăsesc în Letonia (61%) și România (67%), unde mai puțin de șapte din zece sunt de acord.
Respondenții au declarat că ar trebui implicate activ persoane din toate categoriile sociale (51 %); 47 % afirmă că tinerii ar trebui să aibă un rol important; 42 % au ales guvernele naționale, iar 40 %, cadrele universitare, experții, intelectualii și oamenii de știință.
Cetățenii obișnuiți, „oameni ca tine”, sunt, de asemenea, cea mai bună alegere în 10 țări, iar în fiecare dintre aceste țări cel puțin jumătate consideră că acest grup ar trebui să fie implicat.
Românii sunt de acord doar în proporție de 32% că cetățenii obișnuiți trebuie să se implice în Conferința privind viitorul Europei, cel mai scăzut nivel din UE.
Cele mai mari ratinguri cu privire la această măsură pot fi găsite în Irlanda (70%), Franța (67%) și Olanda (65%).
Consultă aici sondajul Eurobarometru
Puțin peste jumătate dintre europeni (51 %) ar dori să se implice personal, respondenții irlandezi fiind cei mai entuziasmați (81 %), urmați de belgieni (64 %), luxemburghezi (63 %) și sloveni (63 %). Românii se situează la jumătatea clasamentului, cu 54%.
Potrivit Eurobarometrului, există un sprijin foarte puternic în favoarea unui cuvânt mai greu de spus al cetățenilor UE în deciziile referitoare la viitorul Europei. Dintre cei 92 % dintre respondenți care consideră că vocile cetățenilor UE ar trebui luate mai mult în considerare, 55 % „sunt total de acord”, iar 37 % „tind să fie de acord”. Numai 6 % nu sunt de acord cu această afirmație.
Această dorință puternică ca vocile cetățenilor UE să fie luate în considerare mai mult se reflectă în toate statele membre. De fapt, în fiecare țară, cu singura excepție a României, mai mult de opt din zece sunt de acord cu acest lucru. Acest punct de vedere este cel mai puternic susținut în Grecia, Slovenia și Irlanda (toate 97%). Cel mai scăzut nivel „de acord” cu această declarație se găsește în România (76%), notează Eurobarometrul.
Pe șase din zece europeni criza provocată de coronavirus i-a făcut să reflecteze asupra viitorului Uniunii Europene (19 % „sunt total de acord” și 41 % „tind să fie de acord”), în timp ce 39 % nu sunt de acord cu acest lucru (23 % „tind să nu fie de acord” și 16 % sunt „total împotrivă”).
Respondenții au fost rugați să aleagă evoluțiile pe care și le doresc pentru viitorul Europei: existența unor standarde de viață comparabile (35 %) și a unei solidarități mai puternice între statele membre (30 %) sunt două dintre evoluțiile menționate cel mai des. De asemenea, europenii acordă prioritate dezvoltării unei politici comune în domeniul sănătății (25 %) și unor standarde educaționale comparabile (22 %).
Europenii consideră că respectarea de către UE a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (32 %) și puterea sa economică, industrială și comercială (30 %) reprezintă principalele sale atuuri. Respectarea de către UE a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept este considerată atuul cel mai important (sau cel mai important atu comun) în 14 țări, iar acest punct de vedere este deosebit de important în Suedia, unde 58 % dintre cetățeni îl consideră un atu esențial. Puterea economică, industrială și comercială a UE este considerată atuul cel mai important (sau cel mai important atu comun) în nouă țări, în frunte cu Finlanda (45 %) și Estonia (44 %), anunță Comisia Europeană.
România intră în această a doua categorie, 31% dintre respondenți indicând puterea sa economică, industrială și comercială.
Eurobarometru având ca temă „Viitorul Europei” a fost realizat între 22 octombrie și 20 noiembrie 2020 în cele 27 de state membre ale UE și a fost comandat în comun de Comisia Europeană și de Parlamentul European. Sondajul a fost realizat prin interviuri față în față și, din cauza pandemiei, a fost completat cu interviuri online, unde a fost cazul.
În total, au fost efectuate aproximativ 27 034 de interviuri.
Citește și:
sursa foto: Comisia Europeană/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii