G4Media.ro

Eurobarometru: europenii consideră că apărarea și autonomia energetică sunt priorități-cheie pentru 2022

Sursa foto: Pixabay

Eurobarometru: europenii consideră că apărarea și autonomia energetică sunt priorități-cheie pentru 2022

Potrivit sondajului Eurobarometru publicat miercuri, cetățenii europeni sprijină masiv o politică de securitate și apărare comună și se așteaptă ca UE să își reducă treptat dependența de sursele de energie rusești, se precizează într-o informare a Comisiei Europene.

Sondajul confirmă, de asemenea, sprijinul larg pentru răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

  • Răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia

Confirmând rezultatele Eurobarometrului Flash publicat la 5 mai, sondajul de miercuri arată faptul că majoritatea europenilor (59 %) sunt mulțumiți de răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia și de reacția propriului guvern (57 %). Acțiunile umanitare beneficiază de cel mai mare sprijin (93 %), urmate de primirea în UE a ucrainenilor care fug din calea războiului (91 %). 80 % dintre europeni sprijină sancțiunile economice impuse guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice, iar 70 %, finanțarea furnizării și livrării de echipamente militare Ucrainei.

  • Apărare și securitate

Marea majoritate a cetățenilor UE (81 %) și cel puțin două treimi dintre respondenți în fiecare țară se declară în favoarea unei politici comune de apărare și securitate între statele membre ale UE. În plus, 93 % sunt de acord că statele membre ar trebui să acționeze împreună atunci când este vorba despre apărarea teritoriului UE, iar 85 % consideră că ar trebui intensificată cooperarea în materie de apărare la nivelul UE.

  • Autonomia energetică

 Eurobarometrul arată, de asemenea, un sprijin larg pentru obiectivele RePowerEU. 87 % dintre respondenți consideră că UE ar trebui să își reducă cât mai curând posibil dependența de sursele de energie rusești. 80 % sunt de acord că politica energetică poate contribui la apărarea intereselor strategice ale UE. 86 % consideră că reducerea importurilor de petrol și gaze și investițiile în energia din surse regenerabile sunt importante pentru securitatea noastră globală, iar 87 % estimează că îmbunătățirea eficienței energetice ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE. 85 % ar dori ca UE să investească masiv în energiile regenerabile.

  • Combaterea schimbărilor climatice

85 % dintre europeni consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării și tot atâția consideră că aceasta poate crea noi oportunități pentru inovare, investiții și locuri de muncă. Deși 49 % se tem că abordarea schimbărilor climatice ar putea dăuna economiei noastre, 83 % consideră că acest lucru poate contribui la reducerea costurilor unor degradări ecologice mai mari în viitor. În plus, 81 % consideră că, pe termen lung, energia din surse regenerabile poate limita prețul pe care îl plătim pentru consumul nostru de energie.

  • Priorități-cheie

 Eurobarometrul arată că, având în vedere situația actuală, europenii consideră că apărarea și securitatea (34 %) și „sporirea autonomiei UE și a statelor sale membre în ceea ce privește aprovizionarea cu energie” (26 %) sunt domeniile prioritare pentru 2022. Gestionarea situației economice (24 %), mediul și schimbările climatice (22 %) și șomajul (21 %) urmează îndeaproape.

  • Pandemia de COVID-19 

Majoritatea respondenților sunt mulțumiți de modul în care strategia de vaccinare a fost gestionată de UE (58 %) și de propriul guvern (59 %).

„Eurobarometrul special” 526 – „Principalele provocări ale vremurilor noastre: UE în 2022” a fost realizat prin interviuri față în față și online între 19 aprilie și 16 mai 2022 în cele 27 de state membre ale UE. În cele 27 de state membre ale UE au avut loc 26 578 de interviuri.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează