G4Media.ro

Eurobarometru: încrederea românilor în vaccinul anti-Covid, aproape de media europeană. Majoritatea românilor…

Sursa foto: Pixabay

Eurobarometru: încrederea românilor în vaccinul anti-Covid, aproape de media europeană. Majoritatea românilor consideră că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccin

65% din români apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei, în timp ce la nivelul UE nivelul este de 70%, potrivit celui mai recent raport naţional Eurobarometru pentru România, citat de un comunicat al Comisiei Europene. Când se gândesc la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure (cu 15 puncte procentuale peste media UE).

De asemenea, 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă (cu 5 puncte procentuale mai mult decât media UE). Majoritatea românilor consideră că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară (cu 8 puncte mai mult decât media celorlalți cetățeni UE).

Circa jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze (RO: 53%, UE27: 56%), iar ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, declară că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%). 45% dintre europeni își
doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja.

Cercetarea arată că aproximativ șapte din zece români declară că se simt cetățeni europeni, în timp ce 58% dintre ei apreciază că își cunosc drepturile în calitate de cetățean al Uniunii. Sentimentul de comunitate între cetățenii UE este reprezentat, în viziunea românilor, în primul rând de sistemul de îngrijire a sănătății și de pensii (22%) și, apoi, de educație (21%), solidaritate (20%), economie (18%) și statul de drept (17%). Acestea sunt câteva dintre concluziile celui mai recent raport naţional Eurobarometru pentru România.

În condițiile unui an marcat de pandemia de coronavirus, românii consideră că principala problemă cu care se confruntă atât propria țară, cât și UE este sănătatea (procentele înregistrate fiind RO: 43% vs UE27: 44% pentru nivelul național și RO: 39% vs UE27: 38% pentru cel european) și apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei (RO: 65% vs UE27: 70%) deși, spre deosebire de media europeană, ei ar prefera să amâne momentul propriu-zis al vaccinării.

Planul de redresare NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde de euro, este privit ca fiind eficient de majoritatea românilor și europenilor (60% și, respectiv, 55%).

Majoritatea românilor se declară în favoarea unei politici comune în domeniul energiei (65%), migrației (64%), relațiilor externe (73%), apărării și securității (72%) sau extinderii (65%). De asemenea, ei susțin ideea unei Uniuni economice și monetare (55% vs 70% pentru UE27) sau a unei piețe digitale unice (56% vs 65% pentru UE-27).

Românii folosesc, ca principale surse de informare, programele TV, internetul, rețelele sociale sau radioul. Cu toate acestea, doar jumătate dintre români au încredere în posturile de televiziune (56%) și consideră că informațiile prezentate de acestea despre UE sunt obiective (53%). Cea mai scăzută percepție asupra obiectivității informațiilor pe teme europene, atât în rândul românilor, cât și al europenilor, se referă sursele on-line (site-uri în general – RO: 45% vs UE27: 46% – și rețele sociale – RO: 43% vs UE27: 32%).

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. – 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede – cati doctori in virusologie si farmacologie are Romania !
    – 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung – de unde logica asta ? daca bei o sticla de vodka acum, peste un an te imbeti sau devii mahmur ? au exemple de vaccinuri cu efecte secundare pe termen ?

  2. …increderea romanilor in vaccin…a superat…media europeana!
    …si asta…pentru ca,UE…GARANTIZEAZA….accesul la VENIN,pardon…vaccin!
    …bá,ce e asa dá,greu sa intelegi?…
    …UE…asta,ne iubeste,bá,e mostra ei de afectiune!
    …tíne,bá la noi,ca o mama,ne cearta,daca nu santem ascultatori,si ne pune…IJECTIA,cand nu…santem cuminti!