G4Media.ro

Eurobarometru: Procentul românilor care au încredere în independenţa justiţiei a scăzut în…

Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, participa la o adunare solemnă orgnizata de Curtea Constituțională cu ocazia Zilei Constituției României, la Palatul Parlamentului din București, vineri 8 decembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Eurobarometru: Procentul românilor care au încredere în independenţa justiţiei a scăzut în ultimul an / Principala cauză: Amestecurile şi presiunile din partea guvernului şi a politicienilor

Doar 40% dintre români au o percepţie bună şi destul de bună privind independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, în scădere faţă de 2018, proporţia fiind mult mică decât media la nivelul UE 28 (56%), relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri de Comisia Europeană, cu prilejul publicării Tabloului de bord 2019 privind justiţia în UE, transmite Agerpres.

40% dintre români au o percepţie bună (4%) şi destul de bună (36%) privind independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, în scădere faţă de 2018 cu un punct procentual şi respectiv şase puncte procentuale, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicităţii vineri.

Pe de altă parte, proporţia celor cu o percepţie destul de proastă (27%) şi foarte proastă (17%) a crescut cu 3 şi respectiv 2 puncte procentuale faţă de anul trecut, în timp ce 16% dintre români au răspuns că nu ştiu (+2).

La nivelul UE 28, proporţia celor cu o percepţie bună (12%) şi destul de bună (44%) este de 56%, fiind în creştere în primul caz (+1) şi în scădere în al doilea (-1). În acelaşi timp, la nivelul UE 28 proporţia celor cu o părere destul de proastă (22%) şi foarte proastă (11%) este de doar 33%, faţă de 44% în România.

Cel mai semnificativ segment de vârstă în care românii spun că au o percepţie bună şi destul de bună despre independenţa justiţiei este de cel de 15-24 de ani, urmat de 40-54 de ani. La polul opus se află românii din segmentul de vârstă de peste 55 de ani, din care 31% au afirmat că au o astfel de percepţie.

Întrebaţi cum îşi explică ratingul acordat independenţei justiţiei, românii care au percepţie bună şi destul de bună asupra acestui aspect au apreciat în proporţie de 69% că statutul judecătorilor le garantează independenţa „foarte mult” (21%) sau „oarecum” (48%). De asemenea, 60% dintre sunt de acord „foarte mult” (22%) sau „oarecum” (38%) că nu există amestecuri sau presiuni din partea guvernului sau a politicienilor.

Cei care percep independenţa justiţiei drept destul de proastă sau foarte proastă (44% în total, în România) văd în amestecurile şi presiunile din partea guvernului şi a politicienilor principala cauză pentru această situaţie. Nu mai puţin de 48% dintre ei afirmă că existenţa acestor amestecuri şi presiuni contează „foarte mult” în percepţia lor asupra justiţiei, în timp ce 23% susţin că este „oarecum” importantă.

De asemenea, afirmaţia că statutul şi poziţia judecătorilor nu le garantează acestora independenţa justifică „foarte mult” percepţia lor negativă asupra justiţiei în cazul a 18% dintre respondenţi, în timp ce 37% spun că o justifică „oarecum”.

Sondajul a fost efectuat în România în perioada 9-11 ianuarie, pe un eşantion de 1.005 persoane, prin interviuri telefonice.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Tare mi-as dori sa intalnesc macar o persoana care a avut tangenta cu CLOACA numita JUSTITIE , care sa aiba incredere in SERPARIA numita justitie .
    Cand procurorii vor fi egali cu avocatii , iar absolut toti sa raspunda personal pentru faptele lor , atunci mai ca s-ar putea indrepta cate ceva .

    • Vezi ce înseamnă să stai ancorat de un partid învechit și cu apucături totalitare? Curiozitatea și nevoia de schimbare te îndeamnă să încerci să cunoști oameni cu vederi mai largi decât ale celor de lângă tine și astfel ajungi să cauți prin cele mai ciudate locuri, pe forumuri și prin multe alte locuri…Dar suntem darnici zilele astea, cum ne- a învațat și taica-părintele, așa că îți ingăduim să ne lași numărul de telefon… Să ai grijă să nu uiți prefixul, nimic nu e mai frustrant ca un număr de telefon din spațiul ex-sovietic fără prefix adecvat…!

    • Tare mi-as dori ca infractorii care devalizeaza tara de 30 de ani sa putrezeasca in puscarii, pe masura hotiei lor sau sa arda in cazanele Domnului Scara
      Justitia nu este dreapta pentru ca separatie intre puteri in tara muma nu exista

      fmm PSDragnea -ALDE- UDMR

    • Atunci cand celor care au o perceptie proasta sau foarte proasta asupra independentei justitiei li s-a cerut sa explice de ce gandesc asa, prima cauza indicata de acestia (48%) a fost interventia guvernului si a politicului. Alti 23% au afirmat ca acesta interventie este „oarecum” importanta.

      Nu am observat sa zica vreunul ca de vina ar fi inegalitatea (?!) intre procurori si avocati sau faptul ca judecatorii nu sunt judecati si ei de alti judecatori, care la randul lor sa fie verificati de alti … si asa mai departe la nesfarsit.

      Observ ca procentul celor care afirma ca au incredere in independenta justitiei a inceput sa scada cam in perioada in care s-a declansat avalansa de modificari legislative ale actualei guvernari.

  2. Guvernul actual ne baga in epoca medievala.
    De un timp bun citesc doar stiri negative si tentative de idiotenii din partea lor. Astia nu sunt buni nici la maturatul strazilor.
    Propun expulzarea lor in siberia.

  3. Justita a fost este si va fi prinicpalul avocat al hotilor.

    CCR este institutie de judecatori corupti, fosti securisti, turnatori, inhatati su mafia si politruci. DORNEANU kaghebistul a fost colab apropiat al CRIMINALULUI IIESC, Emache un activist PCR securist, Pivnicieru o sluha a mafiei USL din Iasi, Varga e reprezentantul hotilor unguri etc. Lep[d[tura Toade Pudtorel e gruparul Justitiei din RO impreuna cu lepre jegoase ca Ciordache, Porcan Nicolae sau Tricolicea, toti inculti cu scoli facute la lumânare,

  4. Independență?Care Independență? Aia cu securistul (pardon sereistul) aflat în capul mesei și dând ordine.

  5. Ce incredere sa mai ai cand parchetele sunt infestate de structuri mafiote ce distrug probe si dosare iar nimeni nu verifica daca procurorii nu sunt victimele psihiatriei politizate de altadata…

  6. Când eticheta este pusă ca Partidul infractorilor pesedisti ,foarte greu mai scapi de ea.Mă delimitez de acest partid împreună cu familia mea. Am făcut greșeală sa votez cu ei ,dar direcția lor este compromisa atât ca doctrina cât și a resursei umane.

  7. Infractorii din coruptie au avut tot timpul lobby in parlament ! Si in trecut legi croite corect au fost accidentate de trimisii lor in parlament ! Acum, cand chiar coruptii, penalii, fac legi nu poate fi decat cosmar !
    Aduc doar 3 argumente :
    1 Legea in perioada de ”varf”a anticoruptiei basiste, legea prevedea maxim cinci ani pentru acte de coruptie ! (Nu stiu ca vreun condamnat sa fi luat maxim…)
    2 Nu exista nici o lege (prevedere legala) care sa permita in timpul unei anchete- cu acuzatia de coruprie- controlul averii si folosirea rezultatului in cazul imposibilitatii probarii provenientei , ca proba !!
    3 Societatile cu actiuni la purtator sunt instrumente, vehicole pentru alimentarea coruptiei, terorismului, traficului de persoane. Asta scrie in orice manual privind combaterea spalarii banilor. In Romania exista 400, printre care si Tel Drum. Ne-a atras atentia asupra lor un fost psd-ist de frunte :Alin Teodorescu. Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului a fost emisa inca din iunie 2015 si trebuia adoptata pana in 2017. Ciuma Rosie se face ca se screme de peste doi ani sa emita legea. Romania a fost data in judecata pentru asta de Curtea de Justitie a UE!