G4Media.ro

EUROBAROMETRU România și Cehia, în topul țărilor care nu cred că UE…

Sursa foto: European Council

EUROBAROMETRU România și Cehia, în topul țărilor care nu cred că UE are impact asupra vieții lor / În schimb, a crescut masiv interesul românilor pentru europarlamentare – grafice

România și Cehia sunt printre țările cu cei mai puțini cetățeni care cred că UE are impact asupra vieții lor de zi cu zi, se arată în ultimul Eurobarometru dat publicității miercuri dimineața, cu șase luni înainte de alegerile europarlamentare. Potrivit sursei citate,  doar 60 la sută dintre români și 60 la sută dintre cehi ar spune că UE le influențează viața. Cele două țări sunt depășită doar de Letonia, unde doar 57 la sută dintre cetățeni cred că UE are impact asupra vieții lor. La polul opus, în topul țărilor cu cei mai mulți cetățeni care cred că UE  le influențează viața se numără Malta (89%), Cipru și Grecia (ambele cu 87%).

Sursa: Eurobarometru

În schimb, România se numără între țările în care a crescut masiv interesul pentru alegerile europarlamentare. Comparativ cu septembrie 2018, în Polonia,  Slovacia, România, Portugalia și Grecia numărul celor care spun că vor vota probabil la alegerile europarlamentare care vor avea loc în 6 iunie 2024 a crescut cu circa 20%.

În România, procentul a sărit de la 53% la 76%, ceea ce face ca interesul pentru alegerile europarlamentare să fie peste media UE, unde 68% spun că probabil vor vota la urmăorul scrutin european.

eurobarometru interes alegeri europarlamentare
Sursa Foto: Eurobarometru

Potrivit Eurobarometrului, aproape trei sferturi dintre europeni cred că nivelul lor de trei va scădea în următorul an (73%) în timp ce 24% nu se așteaptă la nici un fel de schimbări. Țările nordice, Danemarca, Finlanda, Suedia și Olanda sunt cele care nu se așteaptă la mari schimbări. România este în plutonul țărilor cu cei mai puțin cetățeni care spun că nivelul lor de viața a scăzut și că se așteaptă să scadă în continuare.

Sursa: Eurobarometru

Șase cetățeni din zece sunt optimiști în ce privește viitorul Europei. Cu excepția Franței, unde cei mai mulți cetățeni sunt pesimiști în ce privește viitorul Europei, în toate celelalte țări numărul cetățenilor optimiști este mai mare decât al pesimiștilor. În România, 51% dintre cetățeni se declară optimiști în ce privește viitorul Europei și 31% pesimiști.

eurobarometru viitorul europei
Sursa Foto: Eurobarometru

Imaginea UE în rândul cetățenilor europeni a rămas stabilă, cu o medie de 45% dintre cetățeni care spun că au o impagine pozitivă, 38% neutră și 16% negativă. În România, 49% dintre cetățeni declară că au o imagine pozitivă despre UE, 35% neutră și 14% negativă.

Sursa: Eurobarometru

O largă majoritate a cetățenilor europeni (61%) consideră că este un lucru bun faptul că țara lor este membră UE. Mai mult de 7 din 10 cetățeni consideră că țara lor a beneficiat de pe urma faptului că este membră UE, procent neschimbat din noiembrie 2020, potrivit Eurobarometrului.

În toată țările, majoritatea celor intervievați spun că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, totuși și la acest capitol România se afla pe ultime cinci locuri. 69% dintre români cred că țara lor a avut de câștigat de pe urma intrării în Uniunea Europeană, 26% spun că nu a beneficiat.

Sursa Foto: Eurobarometru

Peste jumătate dintre cetățenii UE sunt de acord că, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană trebuie să-și sporească eforturile pentru a integra noile țări în Uniunea Europeană. Peste 53% sunt de acord cu această afirmație, în scădere cu cinci procente față de aprilie/ mai 2022.

Sursa Foto: Eurobarometru

Potrivit Eurobarometrului, peste 6 din 10 cetățenii europeni au citit, văzut sau auzit ceva despre Parlamentul European (64%). Imaginea Parlamentului Europea a rămas stabilă din martie 2023: 44% declară că au o imagine netruă, 36% au o imagin pozitivă, 18% negativă.

În șase state membre, peste jumătate dintre cetățeni declară că au o imagine pozitivă despre Parlamentul European. În România, 46% declară că au o imagine pozitivă, 40% neutră și 12% negativă.

Sursa Foto: Eurobarometru

Mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni vor ca Parlamentul European să joace un rol mai important (53%), deși procentul s-a prăbușit în ultimii trei ani cu zece puncte procentuale (de la 63% în noiembrie/ decembrie 2020).

Sursa: Eurobarometru

Democrația, protejarea drepturilor omului și libertatea de exprimare rămân printre top trei valori pe care cetățenii ar dori ca Parlamentul European să le protejeze. Menționarea democrației a crescut în 13 state membre comparativ cu martie 2023.

Sursa Foto: Eurobarometru

 

Lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36%), sistemul de sănătate publică (34%), acțiune împotriva schimbărilor climatice, susținerea economiei și crearea de noi locuri de muncă (29%) sunt subiecte pe care cetățenii europeni le-ar dori abordate cu prioritate de către Parlamentul European. România se află în plutonul țărilor care susțin că economia și crearea de noi locuri de muncă să se numere printre prioritățile PE.

Sursa Foto: Eurobarometru

Potrivit Eurobarometrului, 28% dintre cetățenii europeni știu că alegerile europene vor avea loc în iunie 2024. În opt țări, între care și România, peste 40% dintre cetățeni cunosc data alegerilor europene. Procentul celor care se declară interesați de alegerile europene (57%) este mai mare cu 6% decât în septembrie 2018.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din toamna anului 2023 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (fosta Kantar Public) între 25 septembrie și 19 octombrie 2023 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost efectuate 26.523 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Citește integral rezultatele Eurobarometrului

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Si daca va spunem ca va mintiti singuri o sa ne credeti?

  2. Si daca va spunem ca la noi o sa fiti sacrificati cum i-ati sacrificat voi pe ei cu guvernarea asta ca sa castige celelalte alegeri o sa ne credeti?

  3. Si daca o sa va spunem ca si unii si ceilalti o sa luati o lectie pe care nu veti uiat niciodata o sa ne credeti?

  4. Si daca o sa va spunem ca nu ii luati de prosti ca o sa va ardeti toti o sa ne asculati pe viitor?

  5. Nu va mai spunem nimica si va lasam sa vedeti singuri si sa va convingeti singuri.

  6. Dar totusi de ce credeti ca oamenii vor fi de partea voastra neconditionat cand stiu ca voua va e mai frica sa se dea ei de partea rusilor decat lor sa fie de partea voastra?

  7. România nu e în Schengen, mulți judecători români nu aplică decizia CJUE din iulie 2023 privind prescriptia, călcând în picioare dreptul european, regulă unanimitatii blochează reforma instituțională europeană.

  8. Un fapt pozitiv este interesul crescut la vot pentru europarlamentare, primul rând de alegeri după o secetă de 4 ani.

    • Sa nu fie crescut interesul hauristilor, ca altfel nu vad de unde

    • Cip e cam acelasi procent care w votat si ultima oara in Romania la Europarlamenta.re. Surpriza a fost ca usr a pierdut dupa 1 mil si cv de votant.ti si pnl cam la fel, doar psd a rezistat si a aparut peste noap.te haur.

    • Nu cred ca vor vota mai mult de 55-60% la europarlamenta.re. Ceea ce e oricum dublu fata de parlamen.tare. Sunt foarte multi care recunos.c pericolul numit haur si merg special sa voteze cu altii. Am n rude plecate pe afara care sunt interesate de europar.lamentare si la fel multi colegi de munca.

    • LadaLogan nu mai pune botu la sondajele mafiei. USR are chiar mai multe procente real dupa ce PNL si-a dezamagit electoratul credul care nu stia ca PSD = PNL = PCR.

    • @Regele, despre ce sondaje vorbesti?? Eu iti spun pe date exac.te ce a fost in 2019 la europarlamen.tare si dupa in 2020 la parlamen.tare au disparut peste noapte votantii atat de la us.r cat si pn.l si au aparut haur.

  9. Romanii stiu ca UE ne trimite bani si ca ne vrea binele, romanii mai stiu ca UE nu are un impact masiv asupra vietii wlor fiindca altii fura banii si nu se vad investitiile. Bine ca vad ungurii si polonezii mai bine UE decat romanii, sa fim seriosi.

  10. De acord. EU nu a facut nimic pentru noi. Eu zic sa dam inapoi toti banii de la EU ca si asa au fost putini ca nu n e-am priceput sa luam. Oricum ei e hoti si noi nu vrem bani de la hoti. Sa uitam de PNRR ca noi suntem o tara bogata si avem toti banii din lume sa facem autostrazi, spitale, stadioane pentru fotbalul execrabtil sau cate un Untold in fiecare oras. Sa platim toata consultanta gratuita primita de la EU. Sa dam inapoi salariile europarlamentarilor catre EU. Si mai ales toti romanii din strainatate care acum pot lucra legal in EU sa se intoarca acasa la Ciolacu, Ciuca, Johannis, dar mai ales catre Simion si Sosoaca.A h, si deasemenea sa le punem viza tutoror vesticilor ca sunt hoti si ne-au jefuita tarisoara noastra draga.