Eurobarometru: Schimbările climatice, considerată de cetățenii UE în medie, provocarea principală pentru viitor. Românii, mai preocupați de riscurile legate de sănătate
Un sondaj Eurobarometru publicat în comun de Parlamentul European și Comisie arată preocupările principale ale cetățenilor UE în ansamblu și pe fiecare țară. Provocarea principală globală pentru UE este aceea a schimbărilor climatice, pentru jumătate din cetățenii UE (în medie), urmată de riscurile legate de sănătate. Românii au răspuns cu prioritate că sunt preocupați mai degrabă de riscurile din sănătate.
Pe aceeași temă, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European, nouă din zece tineri europeni sunt de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare (91% din categoria 15-24 ani) și 87% dintre toți respondenții împărtășesc acest sentiment.
Alte provocări globale viitoare evidențiate de respondenți includ sănătatea (34%) și migrația și strămutarea forțată a populației (menționate de aproximativ 30%).
Existența unor standarde de viață comparabile (31%) și a unei politici comune în domeniul sănătății (22%) sunt două dintre cele mai utile aspecte pentru viitorul Europei. De asemenea, europenii acordă prioritate unei mai mari solidarități între statele membre (21%) și independenței energetice (20%).
Răspunsurile românilor sunt aproape identice cu media europeană în ceea ce privește afirmația că UE este un loc de stabilitate (67% total de acord sau tind să fie de acord) și peste media europeană la afirmația că proiectul UE oferă o perspectivă de viitor pentru tineretul Europei (69% total de acord sau tind să fie de acord).
Cele mai menționate provocări cu care se confruntă UE sunt inegalitățile sociale (36%), șomajul (32%), urmate de problemele legate de migrație (31%). La fel ca în cazul provocărilor globale, problemele de mediu și schimbările climatice ocupă, de asemenea, un loc important pe lista provocărilor cu care se confruntă UE, menționate de 32% dintre respondenți.
Europenii consideră că respectarea de către UE a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (27%) este principalul atu al UE, urmat de puterea sa economică, industrială și comercială (25%).
Eurobarometrul publicat pe 26 ianuarie este în contextul Conferinței privind viitorul Europei, o inițiativă la nivelul UE care urmărește să strângă opinii și propuneri privind cum va evolua Uniunea Europeană.
Comunicatul Parlamentului European despre Eurobarometru, aici.
Eurobarometrul este disponibil pe un nou site web dedicat, care oferă acces la sondajele Eurobarometru și la datele publicate de ambele instituții începând din 1974.
Documentul care evidențiază răspunsurile cetățenilor români comparativ cu media Uniunii Europene poate fi descărcat aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii