G4Media.ro

Eurodeputata olandeză Sophie In’T Veld: E cinic că Olanda și Suedia critică…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Eurodeputata olandeză Sophie In’T Veld: E cinic că Olanda și Suedia critică Bulgaria, dar nu observă Ungaria

Pentru a afla mai multe despre situația de la Bruxelles și starea de spirit din Țările de Jos, ziarul bulgar Kapital a vorbit cu Sophie Helena In’t Veld, politician olandez din partidul “Democrații 66”. A fost aleasă europarlamentar în 2004 și realesă în 2009, 2014 și 2019. In’t Veld, care monitorizează de ani de zile situația privind statul de drept din Bulgaria în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, iar de curând și în grupul de monitorizare al acesteia, a vizitat anul trecut Bulgaria în timpul unei misiuni de informare a Parlamentului European. In’t Welt susține aderarea celor două țări balcanice la Schengen și îl critică deschis pe premierul Mark Rutte și guvernul olandez pentru pozițiile lor pe această temă.

Ea a subliniat că, deocamdată, ideea că Bucureștiul și Sofia vor fi despărțite este un zvon despre care se vorbește în cercurile diplomatice. „Ar fi o greșeală strategică uriașă să permitem intrarea Croației și României, fără Bulgaria. Dar acesta ar fi rezultatul climatului politic din Țările de Jos, nu al situației din Bulgaria, pentru că a demonstrat în repetate rânduri că îndeplinește toate criteriile. „Știți, este foarte cinic din partea Țărilor de Jos, dar și a Suediei, că sunt atât de critice față de Bulgaria și, în același timp, nu observă ce se întâmplă în Ungaria”, a subliniat europarlamentarul.

Reporter: Considerați că riscul ca Bulgaria să rămână în afara spațiului Schengen este într-adevăr unul real?
Sophie In’T Veld: Cred că acest lucru este foarte greu de preconizat. Premierul Mark Rutte realizează probabil că el a creat problema, pentru că vreme de mulți ani a răspândit prejudecăți împotriva Bulgariei și României. Dar trebuie să fim obiectivi, bineînțeles că sunt probleme cu corupția. Ideea este că atunci când vorbim despre Schengen, există criterii. Bulgaria și România au îndeplinit criteriile și ar trebui să li se permită intrarea și acest lucru nu ar trebui să mai fie comentat.

Reporter: Trebuie să luptăm împotriva corupției?
Sophie In’T Veld: Da, dar aceasta este o altă problemă ce nu are legătură directă cu Schengen. Premierul și-a creat o problemă, pentru că parlamentul este cea mai înaltă autoritate în Țările de Jos și, ignorând rezoluția acestuia, va trebui să plătească un preț mult prea mare. Întrebarea este dacă el e dispus să cheltuiască capitalul politic pentru asta? Pentru că el are destule alte dificultăți în politica de la nivel local, cu care trebuie să se descurce.

Reporter: Celelalte probleme sunt legate de migrație. Săptămâna trecută, Rutte s-a întors de urgență de la reuniunea G20 pentru a convinge parlamentul să susțină o anumită legislație. Ar face el același lucru și privind aderarea Bulgariei la Schengen?
Sophie In’T Veld: Sinceră să fiu, nu știu. Avem un guvern de coaliție, pe de o parte este partidul primului ministru (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD). Pe de altă parte, partidul meu (Democrații’66) și creștin-democrații, Apelul Creștin-Democrat (CDA) suntem mai degrabă „pentru”, iar cel mai mic partid din guvern, Uniunea Creștină, (CU) este “împotrivă”. Există, de asemenea, câteva partide de opoziție ce susțin. În același timp, Rutte este singurul care are puterea de a lua decizia finală în Țările de Jos.

Reporter: Săptămâna aceasta va fi publicat Mecanismul de Monitorizare pentru România, pot exista informații de la CE și privind Bulgaria pe această temă (raportul favorabil a fost deja publicat – n.red.). Credeți că asta i-ar putea schimba părerea lui Rutte?
Sophie In’T Veld: În opinia mea, este pe deplin conștient de situație, dar, așa cum am spus, mulți ani a convins pe toată lumea că Bulgaria și România nu sunt potrivite pentru a se alătura, că sunt țări foarte corupte etc. Rutte are acum nevoie de un argument solid pentru a convinge parlamentul de contrariu. Uitați, au fost multe evaluări tehnice. S-a constatat oficial că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile, iar el știe asta. Dar problema este că există o aripă de extremă dreaptă foarte solidă în parlamentul național și va fi greu de convins. Pe de altă parte, îmi pare rău să o spun, dar toată chestia asta cu „Europa interguvernamentală” nu funcționează. Sunt create practici vicioase precum comerț, extorcare, ceea ce este nedrept. Iar Parlamentul European – organismul supranațional în care avem în vedere interesul comun al Uniunii Europene – nu are suficientă putere pentru a lua aceste decizii.

Reporter: Dacă premierul olandez inițiază o decizie de vot separat pentru România și Bulgaria în Consiliul European, trebuie să treacă asta din nou prin Parlamentul European?
Sophie In’T Velt: Este posibil să se întâmple, prin eurodeputați să se inițieze o astfel de rezoluție în Parlamentul European, nu știu care ar fi rezultatul. În opinia mea, dacă partidul primului-ministru se răzgândește, ar fi suficient pentru o majoritate. Dar dacă este adevărat că va propune acceptarea separată a Bulgariei și României, acesta va fi un dezastru. Cunoscându-l, nu pot să exclud asta.

În același timp, suntem în mijlocul unui război, milioane de refugiați ajung în UE, se confruntă cu o criză energetică, o criză inflaționistă, forțele antieuropene sunt tot mai puternice în Europa, ar fi o prostie din punct de vedere politic să facem rău Bulgariei în acest fel în acest moment.(Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. „nu toti olandejii dispretuiesc Europa de Est in masa, unii sunt selectivi in nazismul lor”

    cati cetateni olandezi au murit in apararea tarii lor, in cursul „ocupatiei de trista amintire”, care masacra minoritatile?

    aaa

    • Cine se opune intrarii Romaniei in Schengen? USR si secuii! Dusmanii Romaniei au convins!

    • Conditia e ca toti olandejii, francejii samd sa fie concediati din Pipera, iar toate privatizarile Apanova, Transgaz etc sa fie reversate. Inteleg ca Clotildele sunt venite aici ca sa se sacrifice pentru binele meu, dar parca mi-e mai bine daca ii stiu plecati.

      Citez din stirea de alaturi, in Portugalia se traficheaza „lucrători agricoli din România, Moldova, Senegal, Maroc, Algeria, India și Pakistan”.

    • Cine se opune intrarii Romaniei in Schengen? PSD, PNL si secuii, guvernantii corupti ai Romaniei! Dusmanii Romaniei au convins!

    • Ionuț, se vede ca ești pe invers!

  2. Dear Sophie lasa ca am observat toti cine sunt Olanda si Suedia, 2 cai troieni in UE.

  3. nu e (doar) cinic, ci este si ipocrit.

  4. Cucoana „uita” ca Ungaria e deja in spatiul Schengen, raul a fost deja facut, iar Rutte incearca sa nu faca aceeasi greseala admitand Bulgaria si Romania, alte focare de coruptie.

  5. Ungaria e deja in Shengen. Era vorba de Schengen ca daca vorbim de furat fonduri europene si justitie NU e nicio o diferenta intre Ungaria si Roamnia dar Socialista von Felt nu pricepe nimic

    • Cine se opune intrarii Romaniei in Schengen? USR si secuii! Dusmanii Romaniei au convins!

    • Cine se opune intrarii Romaniei in Schengen? PSD, PNL si secuii, guvernantii corupti ai Romaniei! Dusmanii Romaniei au convins!

  6. Cred că accesul nostru este condiționat de niste cerințe economice ce nu au fost făcute public. Faptul că Austria a făcut schimb de ” ștafetă” cu Olanda, demonstrează că este un plan pus la punct de toate „democrațiile consolidate” ale bătrânului continent. Nu are nici o legătură cu securizarea granitelor, coruptia, justiție etc. Cred că dacă Austria ne va accepta, se va găsi probabil ,ironic vorbind, Portugalia, nemulțumită de faptul că folosim dopuri de plastic impotriva celor de pluta, pe care aceasta le produce din belșug.

    • Fiecare tara din Estul Europei este santajat altfel.Polonia si Ungaria = coruptie si Stat de Dept. Romania+Bulgaria=Neindeplinirea conditilor etc. Dar asta este o minciuna. Coruptia este cand Ursula fece contracte cu Pfizer in valoare de 38 de miliarde de Eu prin SMS uri care dispare ulterior fara urme si fara a face o investigatie fara prea multe „atentie”din partea mediei. Dar asta nu conteaza …

    • corect, asta e. Numai romanii isi dau singuri in cap, in timp ce restul rad cu lacrimi.