G4Media.ro

Eurodeputații români și bulgari cer Comisiei Europene să depună plângere la Curtea…

Sursa foto: © European Union 2020 - Source : EP / Mathieu CUGNOT

Eurodeputații români și bulgari cer Comisiei Europene să depună plângere la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei, care a încălcat „principiul cooperării loiale”, în privința extinderii Schengen

În cadrul sesiunii extraordinara din Parlamentul European, pe tema vetoului Austriei care a închis ușa în fața aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, eurodeputații români și bulgari au făcut front comun, indiferent de grupul politic din care fac parte. Aceștia au solicitat Comisiei Europene și Comisarului european pentru Afaceri Interne, Ilva Johansson, să atace votul din Consiliul JAI la Curtea de Justiție a UE.

„Austria și Țările de Jos au abuzat de dreptul lor. Comisia Europeană are pârghii pentru a reacționa. Bulgaria nu are nevoie de asigurări din partea oficialilor europeni, ci de acțiuni concrete. Așa că vă întreb, doamna Ilva Johansson, ce va face Comisia Europeană, concret? Depuneți plângere la Curtea de Justiție pentru modul în care Austria a încălcat acest principiu fundamental al cooperării loiale?, a întrebat eurodeputata bulgară Elena Yoncheva, membră a grupului socialiștilor democrați.

„Subiectul extinderii spațiului Schengen trebuie să fie pe ordinea de zi a ședinței Consiliului European (care va avea loc în 15 decembrie – n.red). Această temă nu poate fi închisă după votul din Consiliul JAI, nedrept la adresa României și Bulgariei. Vetoul Austriei nu are nimic de-a face cu politica europeană (…) Această practică cinică a Austriei pune la îndoială credibilitatea europeană. Aștept, așadar, de la șefii de state care se întrunesc la Consiliul European să găsească o soluție. Ceea ce s-a întâmplat nu face decât să dea apă la moară extremiștilor”, a spus și eurodeputatul român, Dacian Cioloș, membru al grupului RENEW.

„Bulgaria și România așteaptă deja de 11 ani să adere la Schengen. În tot acest timp, s-au schimbat multe lucruri, din păcate nu și atitudinea ostilă față de România și Bulgaria. Cetățenii noștri nu sunt europeni, sunt cetățeni de mâna a doua? Am plătit mult pentru a ajunge unde ne aflăm acum, vrem să continuăm pe acest drum european, nu putem avea două europe și standarde diferite pentru cetățenii din comunitatea europeană. Trebuie să facem posibil ca 2023 sa fie anul aderării pentru România și Bulgaria, a spus eurodeputatul bulgar Ilhan Küçük, membru al grupului PPE.

„Oamenii din România trebuie să fie membri ai Schengen. România a făcut tot ceea era necesar pentru acest drept, a securizat frontierele, a reformat justiția (…) Absolut toate evaluările Comisiei Europene și ale experților confirmă că România este pregătită și că prezența ei în Schengen face mai sigură UE, dar cu toate acestea votul din Consiliul JAI a fost unul negativ. Dezaprobăm acțiunea nejustificată a Austriei. Cifrele și argumentele sunt în favoarea noastră. România nu este o sursă a migrației ilegale, nu a fost niciodată”, a transmis eurodeputatul român Siegfried  Mureșan, vicepreședintele PPE.

„Noi suntem cei care protejăm graniția cu Turcia și avem deja morți care și-au protejat granița cu sângele lor”, a transmis și eurodeputatul bulgar Emil Radev, făcând referire la incidentul recent când doi vameși bulgari au fost implicați într-un schimb de focuri cu imigranți sirieni.

„(…) România și Bulgaria au așteptat peste 10 ani să fie acceptate în Schengen. Intrarea chiar nu trebuie să fie plătită cu sângele migranților” a spus și eurodeputata Clare Daly, făcând de asemenea referire la incidentul armat în care au fost implicați vameșii bulgari.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Și ăștia sunt obisnuiti sa munceasca altii in locul lor?
    Au bani… sa plateasca o firma de avocatura de top sa scrie plangerea. Sau Să faca o cheta publica daca nu-le ajunge bugetul propriu de 20.000euro pe luna înmultit cu cati europarlamentari romani si bulgari sunt. Sa foloseasca banii stransi pentru cumpararea Operei lui Brâncăuși…

    • se vede ca esti habarnist si nu stii/intelegi cum funtioneaza de fapt structurile is organismele EU. Estri doar un provincial cu ifose parerolog.

    • Daca m-ar plati legal cu 50.000 lei pe luna, net, as putea invata orice.
      Dar la noi intentionat oamenii sunt platiti prost ca sa fie cu gandul la altceva

  2. Faci plangere, se analizeaza si se hotaraste ca e pe deplin justificata. Care ar fi sanctiunea impotriva Austriei si Olandei?

    • Justificata sau nu care e prejudiciul dovedit?? Nu scrie nicaieri va import/exportul trebuie sa mearga ca vîntul si ca gandul

  3. Are cineva o statistica cu persoanele din românia fara acte? Cum poți obliga pe cineva sa-si faca ci contra taxa aia de emitere?

  4. Ce nu inteleg acesti indivizi, este ca in sistemul de drept european, votul este „liber”. Adica votez cum vreau – persoana sau stat – fara sa dau socoteala nimanui pentru votul meu.
    Dar de, capra cat ii de raioasa – tine coada sus !!!

    • Da, dar e politicos sa anunți public motivul real.
      Puteau sa spuna ca le e frica de Grecia ca dau liber la emigranti sau ca traficul de persoane slab suatinute din Românja

  5. & Hopa, vi s-a trântit ușa în nas și ați început să faceți scandal, ? Ați dat șpăgi pentru cariere politice de succes și nu ați primit ce vroiați, ?

  6. Romania si Bulgaria trebui sa coopereze pentru aderarea la Schengen.