Eurodeputatul Victor Negrescu a interpelat Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi al Partidului Social Democrat (PSD), a declarat că a interpelat Comisia Europeană cu privire la efectele devastatoare pentru mediu la Marea Neagră a scufundării a două petroliere ruseşti în strâmtoarea Kerch, solicitând implementarea instrumentelor existente în plan european pentru protejarea apelor teritoriale ale României şi Bulgariei, transmite Agerpres.
„Pentru unii, este un subiect minor, dar Marea Neagră este importantă pentru România. De aproape o lună, Marea Neagră se confruntă cu efectele devastatoare ale celui mai semnificativ dezastru ecologic din ultimii ani, cauzat de scufundarea a două petroliere ruseşti în strâmtoarea Kerch. Sute de păsări, zeci de delfini şi mii de vieţuitoare marine au murit, iar ecosistemul a fost contaminat cu substanţele ajunse în apă, printre care se numără mii de tone de M100, un produs sintetic foarte toxic. În acest context, am interpelat Comisia Europeană şi am solicitat implementarea instrumentelor existente pentru a limita efectele acestui dezastru ecologic asupra apelor teritoriale ale României şi Bulgariei”, a afirmat duminică eurodeputatul Victor Negrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, el a arătat că a invitat instituţiile europene să sprijine statele membre din zona Mării Negre în vederea refacerii ecosistemelor marine, protejării biodiversităţii, evitării oricărui risc asupra populaţiei şi curăţării eventualelor plaje afectate.
Autorităţile ruse au anunţat vineri, 10 ianuarie, detectarea unei noi scurgeri de păcură dintr-unul din cele două petroliere naufragiate la jumătatea lunii decembrie în strâmtoarea Kerci, care au provocat o contaminare extinsă cu păcură în Marea Neagră pe coasta Rusiei şi pe cea a peninsulei Crimeea, a relatat AFP.
„O scurgere de produse petroliere a fost detectată în spatele petrolierului Volganeft-239”, a anunţat serviciul din regiunea rusă Krasnodar care gestionează această criză. Într-o înregistrare video care însoţeşte anunţul poate fi observat petrolierul eşuat de-a lungul ţărmului şi înclinat într-o parte, iar în apă se vede păcură.
Cât despre noua pată de păcură descoperită acum pe mare, aceasta se întinde pe o suprafaţă de circa 2.800 de metri pătraţi. Autorităţile ruse susţin că această pată a fost îngrădită cu bariere flotante şi urmează să fie eliminată cu absorbanţi biologici, iar la faţa locului au fost deplasate cinci nave pentru operaţiune.
Cele două petroliere care au provocat poluarea, Volgoneft-212 şi Volgoneft-239, ambele construite în urmă cu peste 50 de ani, au naufragiat pe 15 decembrie în timpul unei furtuni puternice în strâmtoarea Kerci, care separă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar.
Primul petrolier s-a rupt în două şi s-a scufundat, iar al doilea a eşuat pe ţărm. Cele două nave transportau în total circa 9.200 de tone de păcură, din care aproximativ 2.400 de tone s-au scurs în apă şi au contaminat de asemenea ţărmul, mai întâi în regiunea Kranodar, iar apoi şi pe coasta peninsulei ucrainene Crimeea anexată de Rusia în anul 2014.
Autorităţile ruse şi voluntari desfăşoară de atunci o vastă operaţiune de curăţare a ţărmului, dar problema este departe de a fi rezolvată, deşi peste 147.000 de tone de nisip de pe plaje şi pământ contaminat au fost evacuate până în prezent. Şi fauna este afectată, numeroase păsări şi delfini murind în urma contaminării litoralului, mai arată AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.