G4Media.ro

Euroins Insurance Group contestă la CEDO refuzul instanţei române de a suspenda…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Euroins Insurance Group contestă la CEDO refuzul instanţei române de a suspenda procedura de faliment a Euroins România

Euroins Insurance Group AD (EIG) va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) din 11 februarie de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins Romania.

„EIG deschide un proces la Curtea Europeană din cauza refuzului instanţei române de a suspenda procedura de faliment a Euroins România
Grupul de asigurări a cerut suspendarea procedurii falimentului până când instanţa va decide dacă decizia ASF de a retrage licenţa companiei româneşti este conformă cu legea”, se arată într-un comunicat al grupului, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, respingerea contestaţiei este în contradicţie cu legislaţia română şi europeană şi îl privează pe asigurător de un recurs judiciar efectiv.

EIG a solicitat instanţei române suspendarea falimentului asigurătorului până când instanţa se pronunţă asupra legalităţii deciziei autorităţii financiare române ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licenţa de funcţionare a companiei româneşti.

„La nivelul lunii februarie 2025, dosarul privind legalitatea acestei decizii a ASF este încă în faza iniţială şi pledoariile nu au fost încă audiate, dar prin adoptarea unei hotărâri la 9 iunie 2023, instanţa română a declarat (în primă instanţă) Euroins România în faliment, numai pe baza actului ASF din 17 martie 2023. Declararea falimentului Euroins România de către instanţa română, înainte ca instanţa de judecată să se pronunţe asupra legalităţii deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare, încalcă legea română şi Codul de procedură civilă român, precum şi jurisprudenţa europeană şi drepturile fundamentale în UE garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta Drepturilor Fundamentale a UE”, se scrie în comunicat.

EIG consideră că acest act al instanţei române înseamnă de facto un dezastru pentru Euroins România înainte ca instanţa să se pronunţe dacă licenţa i-a fost revocată în mod legal. Datorită acestui act, EIG a solicitat chiar primei instanţe din România să dispună sesizarea Curţii Constituţionale locale a aşa-zisei excepţii de neconstituţionalitate. Această cerere a fost permisă şi admisă, motiv pentru care se aşteaptă o decizie a Curţii Constituţionale, care nici nu a fost luată în considerare de Curtea de Apel Bucureşti.

„Motivele respingerii contestaţiei la CAB nu au fost încă publicate, însă acest act confirmă refuzul primei instanţe pentru orice analiză a cererii echitabile a EIG de suspendare a procedurii de faliment a Euroins România până la o decizie judecătorească în celălalt proces cu privire la retragerea legală a autorizaţiei de funcţionare a companiei”, se mai precizează în comunicat.

EIG susţine că acest refuz este în contradicţie cu legea română şi europeană. „Făcând acest demers, CAB a confirmat falimentul asigurătorului român doar pe baza actului ASF prin care a retras licenţa companiei, fără a ţine cont de faptul că acest act al ASF este supus unui dosar separat de litigiu care nu a fost încă soluţionat. În acest fel, instanţa română lipseşte complet Euroins România de dreptul la un recurs judiciar efectiv şi la un proces echitabil. Faptul că s-a aşteptat o decizie a Curţii Constituţionale a României cu privire la cererea EIG de pronunţare a excepţiei de neconstituţionalitate este de asemenea ignorat”, a arătat sursa citată.

EIG continuă o acţiune în instanţă privind legalitatea deciziei ASF de a retrage licenţa Euroins România, aflată încă în faza iniţială. În plus, în luna mai 2024, compania a depus oficial o Cerere de Arbitraj la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Litigiilor Investiţionale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea sumei supusă arbitrajului depăşeşte 500 de milioane de euro.

În ciuda litigiilor aflate în desfăşurare, EIG şi acţionarii săi reamintesc că şi-au declarat în repetate rânduri, şi încă din prima zi după revocarea licenţei Euroins România, disponibilitatea să rezolve problema şi să găsească o soluţie în dialog şi cooperare cu autorităţile statului român.

Grupul de asigurări a făcut o ofertă publică tuturor instituţiilor româneşti responsabile pentru a prelua toate cheltuielile curente şi viitoare ale Euroins România cu referire la daune, pretenţii şi acţiuni formulate împotriva asigurătorului român, angajându-se astfel să protejeze şi să garanteze drepturile părţilor şi clienţilor vătămaţi.

Propunerea includea asumarea acestor obligaţii de către filiala bulgară a Grupului şi executarea contractului de reasigurare existent semnat de Euroins România şi EIG Re. Acest contract de reasigurare acoperă între 87 şi 97% din daunele fiecărei părţi vătămate.

„Până în prezent, nicio instituţie română responsabilă nu a luat o poziţie faţă de această propunere şi nu a protejat drepturile părţilor vătămate şi ale cetăţenilor români. În plus, chiar şi cu retragerea licenţei de funcţionare a Euroins România, ASF a încercat de fapt să rezilieze contractul de reasigurare dintre Euroins România şi reasigurătorul EIG Re, prejudiciind astfel interesele asiguraţilor şi cetăţenilor români. In toate aceste acţiuni, ASF este asistata de fapt de CITR, lichidatorul Euroins Romania”, se mai scrie în comunicat.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în data de 11 februarie, apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăţii iar decizia este definitivă, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la momentul respectiv.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar lider care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold deţine Electrohold, un grup energetic lider din Bulgaria şi proprietarul celui mai mare distribuitor, furnizor şi comerciant de energie electrică din ţară, care are 3000 de angajaţi şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori. Eurohold deţine şi Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, operează în 12 ţări şi are peste 2000 de angajaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.