G4Media.ro

Euronews: Alegerile europene ar putea fi un punct de cotitură major pentru…

Sursa foto: europeelects.eu

Euronews: Alegerile europene ar putea fi un punct de cotitură major pentru extrema dreaptă europeană / Popularii europeni, social-democrații și Renew își vor păstra însă majoritatea absolută în Parlamentul European

Cu șase luni înainte de alegerile europene, sondajele de opinie prevăd rezultate puternice pentru cele două grupuri de dreapta din Parlamentul European. Sondajul din decembrie realizat de agregatorul Europe Elects sugerează că, dacă ar fi combinate, grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) și grupul eurosceptic Conservatori și Reformiști Europeni (ECR) ar putea aduna suficient sprijin pentru a egala Partidul Popular European de centru-dreapta – în prezent, cel mai mare grup din Parlament, relatează Euronews.

Dar sondajul prevede, de asemenea, că coaliția informală dintre Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D) de centru-stânga și grupul centrist-liberal Renew Europe (RE) își va păstra totuși majoritatea absolută confortabilă, cu 404 din 705 locuri.

Cu toate acestea, coaliția s-ar putea confrunta în continuare cu o concurență acerbă, dacă partidele de extremă dreapta din Europa vor continua să înregistreze o creștere a sprijinului.

Grupul Identitate și Democrație (ID) a câștigat 12% în proiecția sa de locuri, potrivit sondajului Europe Elects, ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie 2020. Liderul partidului francez Reunirea Națională, Marine Le Pen, și vicepremierul italian Matteo Salvini – ambii eurosceptici proeminenți – fac parte din acest grup.

Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) sunt, de asemenea, în ușoară creștere, cu 11%. Grupul a fost susținut de recentul succes electoral al partidului său membru Frații din Italia, al cărui lider Giorgia Meloni a devenit prima femeie premier al Italiei în octombrie 2022. Partidul Lege și Justiție din Polonia și partidul de extremă-dreapta Vox din Spania fac, de asemenea, parte din ECR.

Proiecțiile ar putea crea probleme pentru principalele partide europene.

„Dacă le combinăm pe cele două [ID și ECR], făcând abstracție de probabilitatea ca acestea să formeze un grup împreună, ceea ce este unul dintre lucrurile pe care oamenii le discută, și acesta ar fi un rezultat de 23%, care ar fi aproximativ la fel ca rezultatul Partidului Popular European, de centru-dreapta”, a declarat pentru Euronews Jakub Rogowiecki, analist la Europe Elects.

Dar există bariere în calea unirii partidelor de extremă dreapta – și anume, diferențele lor ideologice pe teme majore, de la războiul din Ucraina, la migrație sau chiar integrarea europeană.

„Acest lucru ar putea duce la o cooperare pe probleme specifice pentru a schimba tonul și deciziile la nivel european, precum și la o înclinație generală către politicile de dreapta”, a explicat Rogowiecki. „Chestiuni precum migrația, în special, sunt cele care reprezintă destul de mult din principalii factori care îi determină pe oameni să meargă mai departe cu politicile, motiv pentru care, chiar dacă nu va exista o fuziune între ECR, ID și Fidesz, acest lucru ar putea afecta cu siguranță coaliția care ar putea fi formată până la următoarele alegeri.”

Premierul ungar Viktor Orban și-a retras partidul de guvernământ Fidesz din principalul grup de centru-dreapta al PPE în 2021, la doi ani după ce partidul a fost suspendat de alianța politică a popularilor europeni.

S-ar putea ajunge la înțelegeri în cazul în care Parlamentul va fi în favoarea unora – Manfred Weber, președintele PPE, de exemplu, a insistat în ultimele luni asupra cooperării cu ECR. Weber a cerut Parlamentului European să încheie Noul Pact privind migrația și azilul înainte ca europenii să meargă la urne, astfel încât guvernele să aibă ceva de arătat alegătorilor sceptici.

Abordarea lui Weber a fost criticată de socialiști și de Verzi ca fiind o încercare de a liniști extrema dreaptă și de a mima agenda radicală a acesteia sub o aparență de centrism.

Dar mai multe partide care fac parte din PPE au încheiat în ultimii ani acorduri de coaliție cu formațiuni de extremă dreapta pentru a ajunge la putere.

Nu doar partidele sunt divizate, ci și statele membre europene. Votul pentru alegerile europene trece prin perspectiva națională – care poate fi adesea foarte diferită între statele membre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...