G4Media.ro

Euronews: „Banii negri” alimentează acțiunile anti-avort din Marea Britanie. Există îngrijorări că…

sursa foto: Pexels/ Andrea Piacquadio

Euronews: „Banii negri” alimentează acțiunile anti-avort din Marea Britanie. Există îngrijorări că un grup conservator vrea să aducă în UK politica anti-avort din SUA

„Banii negri” au intrat în ultimii ani în grupurile anti-avort din Marea Britanie, potrivit surselor Euronews, ajutând activismul controversat și ridicând semne de întrebare cu privire la influența politică de peste ocean în interiorul țării.

Potrivit datelor împărtășite cu Euronews de către Good Law Project, fondurile „obscure” – în care sursa este ascunsă și nu este dezvăluită pe deplin – aproape s-au dublat pentru filiala britanică a Alliance Defending Freedom (ADF), din 2020 până în 2022.

Înființat în SUA în 1993, ADF este un grup conservator influent care își propune să promoveze „principiile și etica creștine”. Acesta se află în spatele unei serii de eforturi legale pentru a reduce dreptul la avort, a elimina protecția pentru LGBT+ și a demoniza persoanele transsexuale.

După ce a susținut că „munca sa neobosită” a ajutat Curtea Supremă a SUA să anuleze cauza Roe vs. Wade, care garanta dreptul la avort, ADF a sprijinit activități controversate împotriva avortului în Regatul Unit, inclusiv protestatari în fața clinicilor de sănătate sexuală și reproductivă.

Grupurile de apărare a drepturilor omului sunt îngrijorate de faptul că ADF își sporește cheltuielile în încercarea de a aduce politica avortului în stil american în Regatul Unit, unde avortul este susținut pe scară largă și este în general disponibil până la 24 de săptămâni de sarcină.

„Banii negri” se referă la finanțarea acordată grupurilor politice sau politicienilor în încercarea de a influența procesul democratic și a cărei sursă nu este dezvăluită. Atunci când organizațiile nonprofit active din punct de vedere politic aleg să nu dezvăluie de unde provin banii, acestea sunt considerate grupuri de bani negri, potrivit Open Secrets, un monitor cu sediul în SUA.

„Nu există nimic «întunecat» în ceea ce privește banii noștri, dar asta nu înseamnă că putem sau vom publica numele celor peste 750.000 de susținători individuali – încălcând în mod clar legea privind confidențialitatea datelor”, a susținut ADF International într-o declarație trimisă Euronews.

„Primim donații de la susținători din 107 țări, care contribuie în cea mai mare parte cu sume mici. Toate acestea sunt folosite pentru susținerea noastră juridică în apărarea libertăților fundamentale, în beneficiul tuturor.”

Deși nu există o lege specifică care să interzică organizațiilor să publice numele donatorilor lor financiari, legile britanice privind protecția datelor prevăd că acestea pot face acest lucru doar cu consimțământul explicit al acestora.

Fluxurile de „bani negri” către ADF UK – care este o organizație caritabilă înregistrată – au crescut de la 390.000 de lire sterline în 2020 la 770.000 de lire sterline în 2022, conform cifrelor furnizate de Good Law Project, un ONG britanic.

ADF UK nu a dezvăluit cine sunt finanțatorii săi. Cu toate acestea, în ultimul său raport, organizația caritabilă a declarat că „a primit sprijin financiar sub formă de donații nerestricționate de la Alliance Defending Freedom, o organizație caritabilă asociată din SUA”.

Se pare că aripa globală a ADF are un buget de mai multe milioane de dolari, dar, din nou, nu dezvăluie identitatea donatorilor.

„S-ar putea să fiți surprinși – și îngroziți – să aflați că statutul de organizație caritabilă al unui grup de ură din SUA finanțat din bani negri înseamnă că taxele noastre subvenționează protestele anti-avort din Marea Britanie”, a declarat Jennine Walker, manager juridic la Good Law Project, într-o declarație transmisă Euronews.

„După ce au pus umărul la răsturnarea cazului Roe vs. Wade în SUA, ar trebui să fim cu toții profund tulburați de faptul că acum par să își îndrepte tirul asupra Marii Britanii. S-ar putea să nu știm niciodată adevărata identitate a celor care încearcă să ne influențeze politica, deoarece finanțarea lor este atât de obscură.”

În ultimele luni, ADF UK a oferit sprijin juridic protestatarilor din Birmingham și Bournemouth arestați în cadrul „zonelor tampon” – care sunt concepute pentru a proteja femeile atunci când acestea caută asistență pentru avort, relatează Good Law Project.

În Liverpool, ADF UK a sprijinit o bunică în vârstă de 76 de ani care a fost arestată și a făcut obiectul unei notificări de amendă fixă pentru că a mers, mascată, în tăcere în apropierea unui centru de avort.

Protestele în fața clinicilor de sănătate sexuală și reproductivă sunt foarte controversate, deoarece femeile potențial vulnerabile pot fi supuse la intimidare și hărțuire înainte de ceea ce poate fi deja o procedură dificilă și cu impact emoțional.

„În ceea ce privește «protestele» în fața centrelor de avort: condamnăm din toată inima hărțuirea împotriva femeilor, care este deja ilegală în țările care respectă legea și ordinea publică, așa cum ar trebui să fie”, a declarat ADF într-o declarație transmisă Euronews.

„În același timp, apărăm dreptul la exprimare pașnică, parte integrantă a unei societăți libere.”

ADF a declarat că are peste 1.500 de cazuri deschise și probleme juridice în peste 100 de țări.

Southern Poverty Law Center, cu sediul în SUA, a catalogat anterior ADF drept „grup de incitare la ură” pentru că ar fi susținut „ideea că a fi LGBTQ+ ar trebui să fie o infracțiune în SUA”.

Acesta a remis sute de mii de dolari unor organizații marginale care au încercat să diminueze drepturile elevilor transsexuali în școlile din SUA, a relatat The Guardian în iunie.

ADF a declarat pentru Euronews că această „acuzație de grup de incitare la ură” este „complet falsă”, susținând că „caracterizează greșit în mod grosolan eforturile noastre globale de a promova drepturile omului inerente fiecărei persoane”.

Deschizând un birou la Londra în 2017, ADF UK s-a implicat într-o activitate mai amplă, ținând discursuri la universități, acordând interviuri în presă – inclusiv la BBC – și găzduind evenimente pe tema „Cancel culture și libertatea de exprimare”.

Good Law Project spune că și-a extins activitatea de lobby la Westminister, găzduind evenimente și discutând cu toate grupurile parlamentare.

O investigație realizată de openDemocracy a descoperit că a acut legătură, de asemenea, cu campanii împotriva morții asistate în Marea Britanie.

„Majoritatea oamenilor din Marea Britanie cred că femeile și persoanele însărcinate ar trebui să aibă posibilitatea de a-și controla propriul corp și de a avea acces la servicii de avort, dacă asta au ales să facă, fără a fi hărțuite”, a declarat Polly Jackman, coordonator național al organizației Sister Supporter, într-un e-mail primit de Euronews.

„Aceste grupuri fundamentaliste nu sunt de acord. Ele vor să impună viziunea lor retrogradă privind femeile în rândul populației din Marea Britanie, folosindu-se de banii lor pentru a face lobby la cele mai înalte niveluri ale guvernului nostru, fără nicio responsabilitate. Acest lucru nu ar trebui să fie permis. În această țară, avem încredere în femei, nu în lobbyiștii care au o agendă.”

Potrivit sondajelor YouGov, 87% dintre britanici spun că avortul ar trebui să fie permis, față de doar 6% care spun că nu ar trebui să fie permis, în timp ce 7% sunt nesiguri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează